Η stand-up comedy παράσταση «Εν Δυνάμει» του Βαγγέλη Μουλαρά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Athens Comedy Festival 2023 και μας διαβεβαιώνει ότι δεν παίζει beef με τον Light.


Τον Βαγγέλη Μουλαρά τον έχω δει αρκετές φορές on stage στην Αθήνα σε line up μαζί με άλλους stand-up comedians. Ξεχωρίζει και όχι λόγω ύψους. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και τα open mics της πόλης, εξελίσσοντας τα κείμενα και την κωμωδία του, χρόνο με το χρόνο. Γύρω στο 2018, μαζί με άλλους stand-up κωμικούς της συμπρωτεύουσας,  κατηφόρισαν στην Αθήνα για καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο καθαρό αέρα.

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία στην stand-up κωμωδία, ήρθε η ώρα για την πρώτη του σόλο παράσταση. Η παράσταση «Εν Δυνάμει» σε μορφή work in progress παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο φετινό Athens Comedy Festival.

Δοκιμασμένα κείμενα και νέες ιδέες συνθέτουν την πρώτη προσπάθεια του να σταθεί μόνος του στην σκηνή για εξήντα λεπτά. Μια παράσταση υπό κατασκευή που όμως έχει πολλά να δώσει γιατί κρύβει μέσα της μια δοτική.

-Τι έχεις να μας παρουσιάσεις το Σάββατο 13 Μαΐου στο Athens Comedy Festival; Πρώτη φορά σόλο;

Ναι, πρώτη φορά σόλο. Πρόκειται για ένα work in progress, δηλαδή μια παράσταση υπό κατασκευή. Αποτελεί ουσιαστικά μια δοκιμή, μια πρώτη παρουσίαση όλου του υλικού μου.

Είναι μια εν δυνάμει παράσταση. Εξ ου και ο τίτλος. Βλέπετε, έχω μια αδυναμία στην δοτική. Περιμένω λοιπόν τους πάντες εκεί και ελπίζω κι αυτοί με την σειρά τους να είναι δοτικοί.

-Πώς πήρε σάρκα και οστά αυτή η παράσταση; Σου πήρε καιρό για να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να βγεις… μονάχος;

Η αλήθεια είναι ότι πήρα τον χρόνο μου. Αρκετοί συνάδελφοι μου έχουν πει ότι θα έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα αυτό το βήμα αλλά δεν βιάζομαι. Ήθελα να είμαι έτοιμος από κάθε άποψη. Να είμαι έτοιμος ως performer, να είναι έτοιμο το υλικό μου και να υπάρχει κοινό που θα είναι έτοιμο να στηρίξει. Και -για να δανειστώ τα λόγια του αγαπητού Ηλία Φουντούλη- θεωρώ πως φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο.


-Πώς ξεκίνησες το stand-up και πώς εξελίχθηκε αυτό στη συνέχεια; Ζεις από την stand-up κωμωδία;

Ξεκίνησα στη Θεσσαλονίκη πριν από οκτώ εννιά χρόνια περίπου. Για την ακρίβεια συμμετείχα σε ένα από τα πρώτα open mic που έγιναν στην συμπρωτεύουσα και σιγά σιγά υπήρξε η απαραίτητη εξέλιξη στο act μου ώστε να μπορώ να σταθώ σε επαγγελματικές παραστάσεις. Ε, οι παραστάσεις έγιναν πολλές, έγιναν φεστιβάλ, έγιναν περιοδείες οπότε έπρεπε να αποφασίσω αν θα ασχοληθώ full time με την κωμωδία. Το πήρα απόφαση, λοιπόν, και μετακόμισα στην Αθήνα.

-Είσαι από αυτούς τους κωμικούς και γενιά, αν και ακούγεται βαρύγδουπη η λέξη γενιά, που μετακόμισαν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια. Πώς και έτσι;

Είναι καθαρά θέμα κλίμακας. Αν θες να βιοποριστείς από την κωμωδία μπορείς να το κάνεις μόνο στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πολύ απλά δεν υπάρχουν αρκετές παραστάσεις. Σχεδόν το ίδιο καλοκαίρι μετακομίσαμε τέσσερις πέντε κωμικοί εδώ. Συμβαίνει με όλες τις τέχνες, συνέβη και στο στανταπ.

Ας πούμε και ο φίλος μου ο

από πάνω ξεκίνησε αλλά κι αυτός κατέβηκε Αθήνα. ΟΚ, δεν είναι φίλος μου αλλά θα μπορούσε να γίνει, έχουμε πολλά κοινά -για παράδειγμα, κατεβήκαμε και οι δύο από Θεσσαλονίκη. Είμαι πολύ έτοιμος για να γίνουμε μπέστιζ. Μάλλον, χόμιζ. Ναι, χόμιζ, αυτό είναι το σωστό.

-Αν κάποιος δεν σε έχει δει στη σκηνή, τι να περιμένει να ακούσει; Ποια θέματα σε ενδιαφέρουν και αυτά βγαίνουν στα κείμενα; 

Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα οπότε δεν μπορώ να το κάνω συγκεκριμένο. Η παράσταση περιέχει αναφορές στο σχολείο, στο στρατό, στις σχέσεις με το άλλο φύλο, το τι σημαίνει να είσαι άνδρας εν έτει 2023 (ακόμα μια δοτική) οπότε θα πω ότι η θεματολογία είναι ευρεία αλλά αυτό που είναι συγκεκριμένο είναι η δική μου οπτική. Ιδανικά το κοινό θα με γνωρίσει καλύτερα. Ίσως η παράσταση αποτελέσει την αρχή μιας υπέροχης φιλίας. Ναι, αναφέρομαι και πάλι στον Light, σας είπα, είμαι πολύ έτοιμος να γίνουμε χόμιζ.

-Θυμάσαι την καλύτερη στιγμή σου ή παράσταση και αντιστρόφως μία που πήγε σχεδόν καταστροφικά;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που έπαιξα σε επαγγελματική παράσταση, δηλαδή έξω από το ασφαλές περιβάλλον ενός open mic. Ένα πεντάλεπτο, μηδέν γέλια. Μιλάμε για απότομη προσγείωση. Μέχρι τότε στα όπεν πήγαινα σχετικά καλά, στο μυαλό μου ήμουν τρεις μήνες μακριά από το να παίξω στο Comedy Store στο Λος Άντζελες. Ε, μετά από αυτό το πεντάλεπτο ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, να πετάξω το κινητό μου στην θάλασσα και να ξεκινήσω μια νέα ζωή ως κτηνοτρόφος στην ορεινή Αρκαδία. Δεν το έκανα όμως -και τσουπ, εννιά χρόνια μετά, σκάει το work in progress.

 
-Επίσης, ασχολείσαι πολύ ενεργά και με το YouTube, με τα αρκετά δημοφιλή «Τα Νέα της Εβδομάδας». Εξίσου σημαντική η παρουσία σου στο YouTube, όπως και στη σκηνή; Τα βάζεις σε ένα ζύγι;

Ε, όχι, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Είμαι πρώτα και πάνω απ’ όλα κωμικός. Η εκπομπή με έχει βοηθήσει πολύ βέβαια. Και από την πλευρά της αναγνωρισιμότητας και από την πλευρά της ικανότητας. Με έχει κάνει να γράφω καλύτερα -κυρίως επειδή γράφω περισσότερο. Βέβαια κάποιες φορές το πρόγραμμα για να βγαίνει μια εβδομαδιαία εκπομπή που ασχολείται με την επικαιρότητα είναι αρκετά απαιτητικό. Νομίζω πως μου έχει στερήσει κάποιες ώρες από τα υπόλοιπα πράγματα που θέλω να κάνω δημιουργικά αλλά μετά από τρία χρόνια έχει επέλθει μια ισορροπία. Τον πρώτο καιρό δεν προλάβαινα να πάρω ανάσα, τώρα μπορώ άνετα να πάω και για έναν καφέ. Με τον Light, ας πούμε. ΟΚ, σταματάω. 


-Με ποιον Έλληνα πολιτικό δεν θα είχες πρόβλημα να βγεις για καφέ ή να τον καλούσες στην παράστασή σου; 

Να πω την αλήθεια, θα τους καλούσα όλους στην παράσταση μου γιατί δεν περιέχει πολλές αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις. Βασικά, σχεδόν καμία. Πιστεύω λοιπόν πως όλοι θα μπορούσαν να έρθουν, να γελάσουν και να περάσουν καλά. Για καφέ θα έβγαινα πολύ άνετα με τον Κώστα Μπακογιάννη. Ιδανικά θα παίρναμε σπαστό φρεντάκι στο χέρι και θα κάναμε μια βόλτα από Σύνταγμα μέχρι Ομόνοια. Οκ, δεν θα ήταν ακριβώς βόλτα, θα ήταν περισσότερο ένας μεγάλος περίπατος. Ακούγεται σαν μια καλή ιδέα.

Η πρώτη σόλο παράσταση του Βαγγέλη Μουλαρά με τίτλο «Εν Δυνάμει» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο φετινό Athens Comedy Festival και το Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3), το Σάββατο 13 Μαΐου στις 21:45.

Προπώληση: Athens Comedy Festival 2023 | Εισιτήρια online! | Viva.gr