Από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μέχρι τη Λεωφόρο, το Καραϊσκάκη, το Άνφιλντ και το Καμπ Νου, οι μικρογραφίες γηπέδων ποδοσφαίρου του Αποστόλη Κτίστη «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο.


«Η ιδέα για τη δημιουργία του Life Is Wood δημιουργήθηκε σταδιακά μέσα στο χρόνο. Από πολύ μικρός μου άρεσε να περνάω χρόνο κάνοντας χειροτεχνίες με απλά υλικά, όπως επίσης και να ζωγραφίζω. Με τα χρόνια, τα υλικά γίνονταν ολοένα και πιο εξειδικευμένα, τα εργαλεία πιο πολλά και συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα όλο και πιο ρεαλιστικό. Έτσι, πριν από τρία χρόνια σκέφτηκα να δημιουργήσω αυτή τη σελίδα στο Instagram» μας λέει ο Αποστόλης Κτίστης για τη σελίδα Life is Wood, όπου μοιράζεται με όλο τον κόσμο την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, την τέχνη και τις κατασκευές.

Ο 31χρονος πολιτικός μηχανικός κατασκευάζει μακέτες αγαπημένων γηπέδων ποδοσφαίρου με τρομερή φροντίδα, λεπτομέρεια και τεχνική και ήδη οι φωτογραφίες από τις μακέτες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Κάποιοι τυχεροί τις έχουν αποκτήσει σαν πολύτιμο αντικείμενο της δικής τους συλλογής και του πάθους τους για το ποδόσφαιρο και την ομάδα τους.

Ο Αποστόλης Κτίστης μίλησε στο Platform για τις μακέτες, την έμπνευση και το ποδόσφαιρο.

ΑΕΚ Στάδιο Νίκος Γκούμας

ΑΕΚ Στάδιο Νίκος Γκούμας


-Ποιο ήταν το πρώτο γήπεδο που έφτιαξες και πώς το βλέπεις σήμερα; Πώς εξελίχθηκες από τότε;

Το πρώτο γήπεδο το έφτιαξα σε ηλικία 14 ετών και ήταν το νεόδμητο τότε γήπεδο Καραϊσκάκη. Με δεδομένη την ηλικία και την μικρή τεχνογνωσία που είχα εκείνη την εποχή, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά πειστικό. Σήμερα, και έχοντας κάνει αρκετά γήπεδα στο μεσοδιάστημα, η εξέλιξη είναι εμφανής. Έχει γίνει εξέλιξη στα υλικά, στις τεχνικές και στους τρόπους κατασκευής με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα να είναι απόλυτα ρεαλιστικό.


-Από τι υλικά είναι φτιαγμένο ένα γήπεδο και πόσο καιρό σου παίρνει για να φτιάξεις ένα; Διαφέρει από γήπεδο σε γήπεδο;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ξύλο, χαρτόνια διαφόρων παχών, μακετόχαρτα, plexiglass, μεταλλικά στοιχεία, led φωτισμοί κ.ά. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το κάθε γήπεδο, απαιτείται περίπου 1 – 1,5 μήνας. Ο χρόνος εξαρτάται από το κάθε γήπεδο και τη δυσκολία που έχει το καθένα.


Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Λεωφόρος Αλεξάνδρας

-Κάνεις κάποια έρευνα για να δεις πώς είναι ένα γήπεδο που θέλεις να φτιάξεις; Έχεις επισκεφτεί από κοντά κάποια από αυτά;

Αφού αποφασίσω ποιο γήπεδο θα φτιάξω, ψάχνω φωτογραφικό υλικό από όλες τις πλευρές του γηπέδου, των κερκίδων, του περιβάλλοντα χώρου καθώς και αεροφωτογραφίες. Έχω πάει σε πολύ λίγα από τα γήπεδα που έχω φτιάξει, συνεπώς η έρευνα γίνεται μέσα από φωτογραφίες. Μετά ακολουθεί ο σχεδιασμός και τέλος η κατασκευή.

-Δύσκολη ερώτηση. Ποιο είναι το αγαπημένο γήπεδο που έχεις φτιάξει και ποιο σε «παίδεψε» πιο πολύ;

Το γήπεδο που με δυσκόλεψε περισσότερο είναι το Anfield, η έδρα της Liverpool, λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού του. Τέσσερα stand κερκίδων, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, με πολύπλοκα δικτυώματα σε κάθε στέγαστρό τους. Ωστόσο, ευχαριστήθηκα πολύ την κατασκευή του και το αποτέλεσμα βγήκε πολύ ρεαλιστικό. Το πρώτο γήπεδο που έφτιαξα, παραμένει το αγαπημένο μου καθώς μέσα από αυτό "έχτισα" όλα τα υπόλοιπα.

Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης

-Ποια γήπεδα δεν έχεις ακόμα φτιάξει και θα ήθελες πολύ;

Υπάρχουν πολλά γήπεδα που δεν έχω φτιάξει και θα ήθελα πολύ. Ένα από αυτά είναι το Old Trafford, το γήπεδο της Manchester United, το οποίο βρίσκεται ήδη σε στάδιο σχεδιασμού. Επίσης, το Highbury, η ιστορική έδρα της Arsenal αλλά και το Signal Iduna Park της Dortmund.

-Τι ανταπόκριση λαμβάνεις για τα γήπεδα; Σου ζητάνε πολλοί να αγοράσουν ένα; Δέχεσαι και ειδικές παραγγελίες;

Μέσω των social media λαμβάνω καθημερινά μηνύματα από τον κόσμο. Πολλοί φίλοι εκφράζουν θαυμασμό για τα γηπεδάκια και τη δουλειά μου και ζητούν πληροφορίες για την αγορά ενός από αυτά. Συνήθως, κατασκευάζονται τα γηπεδάκια και ανεβαίνουν φωτογραφίες και βίντεο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Έτσι, όποιος θέλει μπορεί να δεσμεύσει κάποιο από αυτά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν ειδικές παραγγελίες.

Άνφιλντ

Άνφιλντ

-Τελικά, αυτό το project, τι είναι αυτό που σου έδωσε; Επικοινωνία με κόσμο που δεν ήξερες μέχρι χθες; Περισσότερη αγάπη για το ποδόσφαιρο;

Μέσα από το Life Is Wood, τα τρία αυτά χρόνια έχω αποκομίσει επικοινωνία με πολύ κόσμο, καθώς επίσης και τη χαρά να δέχομαι πολύ καλά λόγια για τα έργα μου. Μέσα από τα παραπάνω, παίρνω θάρρος και δύναμη να συνεχίσω τις κατασκευές γηπέδων και να τα εξελίξω όσο γίνεται παραπάνω.

-Υποστηρίζεις κάποιες ομάδες;

Είμαι λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μου αρέσουν όλες οι αγγλικές ομάδες αλλά έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς την Άρσεναλ.

 -Τι να περιμένουμε στο ερχόμενο διάστημα από τον Αποστόλη Κτίστη και τις Life is Wood δημιουργίες; Θα έφτιαχνες ποτέ ένα γήπεδο μπάσκετ;

Στους άμεσους στόχους μου είναι η οργάνωση μιας έκθεσης που θα περιλαμβάνει μια ενδεκάδα από μινιατούρες των σπουδαιότερων γηπέδων της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Ο κόσμος θα μπορεί να δει από κοντά και να διαλέξει όποιο γήπεδο θέλει. Εκτός από αυτό, σχεδιάζω να κάνω μία σειρά γηπέδων μπάσκετ, με τα οποία δεν έχω ασχοληθεί ακόμη.

Περισσότερα για τις δημιουργίες του Αποστόλη Κτίστη εδώ. 

Καμπ Νου

Λα Μπομπονέρα - Αργεντινή

Λα Μπομπονέρα - Αργεντινή