Μας μιλάει για την πλατφόρμα εθελοντισμού ivoluntry, που απευθύνεται σε όλους όσους αισιοδοξούν για ένα καλύτερο μέλλον.


5 Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού. Με τον εθελοντισμό καλύπτονται παρεμφερείς συμπεριφορές που απαρτίζονται από ιδανικά, αρχές και αξίες που μέσα στο χρόνο έχουν ξεχαστεί. Είναι το όπλο της κοινωνίας να πορευτεί ενωμένη, με ενεργούς πολίτες που θα διαθέτουν την νοητική δύναμη να ενεργούν αυτοβούλως και αυθόρμητα προς όφελος του συνόλου. Τα παραπάνω λόγια αναγράφονται σε ένα post στο Facebook από την ivoluntry.  Ο Ανδρέας Κουντουράς είναι ενεργός αιμοδότης, ναυαγοσώστης και διασώστης σε αθλητικά δρώμενα, αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις (Μάτι, Μάνδρα, Εύβοια) και θέλησε να οδηγήσει τον εθελοντισμό στο επόμενο ψηφιακό βήμα, δημιουργώντας το ivoluntry, την πλατφόρμα εθελοντισμού. Για το ivoluntry μιλήσαμε με τον Ανδρέα Κουντουρά. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.  

 Το ερέθισμα της ιδέας ήρθε με έναν συνδυασμό του gov και του covid. Η ψηφιοποίηση του δημοσίου σε εποχές πανδημίας με προβλημάτισε στο τι μπορεί κάτι τόσο απλό, όπως μια εφαρμογή, να διευκολύνει τόσο την καθημερινότητα. Έτσι, κάθισα και σκέφτηκα, πως μπορώ να βοηθήσω τον δικό μου κλάδο; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει και πως θα μπορούσα να επιλύσω μικρά ή μεγάλα προβλήματα; Μετά τους παραπάνω προβληματισμούς έκανα μια έρευνα, μάζεψα μία ομάδα και ξεκινήσαμε το ταξίδι της πλατφόρμας εθελοντισμού ivoluntry.
 
Η πλατφόρμα ivoluntry απευθύνεται σε όλους όσους αισιοδοξούν για ένα καλύτερο μέλλον. Απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό που θέλει να δοκιμάσει την εθελοντική δραστηριότητα και σε ομάδες-φορείς όπως της γειτονίας, δήμους, περιφέρειες, ΜΚΟ, ΑμκΕ, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες ειδικών αποστολών, ερευνητές, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σε ένα πλαίσιο ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης με κανόνες είναι ανίκητος. Το όφελος των εθελοντών είναι πως μπορούν εύκολα, άκοπα και γρήγορα να επιλέξουν μια εθελοντική δραστηριότητα στα γούστα τους, και να επιβραβευτούν συμβολικά με αναμνηστικό μπλουζάκι ή εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα καταστήματα ενώ παράλληλα τους πιστώνεται στο προφίλ η βεβαίωση συμμετοχής για την ανάπτυξη κοινωνικού βιογραφικού με soft skills. Οι ομάδες που διαθέτουν διαδικτυακό χώρο και χρόνο, καλούνται να αναρτούν τα καλέσματα των δράσεών τους αλλά και δελτία τύπου, προκειμένου να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές, να ενημερωθούν, να κινητοποιηθούν και να οργανωθούν. Οι επαγγελματίες και οι εταιρίες θα διαφημίζουν και θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ως ανταποδοτικό εργαλείο προς το κοινωνικό σύνολο στα πλαίσια των ευρωπαικών στόχων ενώ οι επιστημονικές ομάδες και μονάδες θα μπορούν να δημοσιεύουν ερωτηματολόγια και πειραματικά καλέσματα ώστε να αυξηθεί ο όγκος των δεδομένων που αναζητούν, φυσικά στα νόμιμα πλαίσια της προστασίας των δεδομένων.
 

Οι στόχοι της ivoluntry είναι να εγκατασταθεί η εφαρμογή σε όλα τα κινητά της ευρωπαϊκής ένωσης ως ποιοτικό κοινωνικό μέσο δικτύωσης με απώτερο σκοπό της υιοθέτηση της εθελοντικής κουλτούρας και το όραμά μας είναι η εθελοντική δραστηριότητα να ενσωματωθεί στη ρουτίνα του ανθρώπου ως μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια. 


 
Ο συντονισμός της ομάδας και των συνεργατών στο αρχικό στάδιο μιας επιχείρησης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Και την πιο καλή ιδέα αν έχεις, αν δεν έχεις κοινούς στόχους, αξίες, όραμα και όρεξη για δουλεία, δεν θα προχωρήσει, ειδικά αν είναι και σε άλλη χώρα – πόλη.
 
Ευτυχώς η γραφειοκρατία σε αυτόν τον τομέα δεν ειναι σύνθετη, πλέον και μόνος του κάποιος μπορεί να κάνει ίδρυση εταιρίας. Προσωπικά μου πήρε 2 χρόνια για να νιώσω έτοιμος να πάρω το ρίσκο της ίδρυσης αφού γνωρίζω ότι τον πρώτο καιρό δεν θα έχω έσοδα και θα επιβαρύνομαι με πάγια έξοδα. Βέβαια αφορμή της ίδρυσης ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ – ΔΥΠΑ που επιχορηγεί νέες επιχειρήσεις με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία έχοντας όμως κάποιους σημαντικούς περιορισμούς. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα δίνει κίνητρα, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα οικοσύστημα που αν έχεις μια καλή ιδέα ή επιχείρηση ή και ομάδα, μπορεί να σε βοηθήσει με γνώσεις, διασυνδέσεις και mentoring. 

 


 

  Οι ευρωπαϊκοί στόχοι καλύπτουν όλο το εύρος των προκλήσεων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Όλοι αναπροσαρμόζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Ακόμα δεν μπορώ να κρίνω αν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνω διαφορετικά σε αυτά τα πρώτα βήματα. Ήταν αρκετά ομαλή η ένταξη μου στο χώρο για να ενεργούσα διαφορετικά. Μετά από 5 χρόνια πιστεύω ότι θα είμαι χορτασμένος από εμπειρίες, είτε αρνητικές είτε θετικές. 
 
Η κρίση αδιαμφησβήτητα δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και τις καταστρέφει. Εξαρτάται σε ποια θέση είσαι εκείνη τη στιγμή. Αν είσαι παρατηρητής της κρίσης σίγουρα μπορείς να ευκαιρίσεις, αν από την άλλη είσαι ο πρωταγωνιστής σίγουρα δεν θα περάσεις καλά. Η συμβουλή μου είναι να επενδύετε στον εαυτό σας και αν μπορέσετε κάπως να κάνετε το χόμπι σας επάγγελμα, μέχρι να βρείτε μια ευκαιρία που θα σας αποδεσμεύσει από το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

https://ivoluntry.com