Μία σειρά συνεντεύξεων με stand-up comedians εγχώριας σοδειάς. Ο Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος, ο κωμικός με τα δύο επίθετα, μιλάει στο Platform λίγο πριν τη βιντεοσκόπηση της παράστασης «ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ».


O Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος έχει «γράψει» τα δικά του μίλια την τελευταία δεκαετία στην ελληνική stand-up comedy σκηνή. Μετά από 700 παραστάσεις, λογικά ο αριθμός δεν μένει σταθερός και προστίθενται συνέχεια και άλλες, ήρθε η ώρα για τη βιντεοσκόπηση της πρώτης του -και πολύ επιτυχημένης- σόλο παράστασης «ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ» στο θέατρο Nous-Creative Space της Κυψέλης το Σάββατο 6 Μαΐου.

Για τελευταία φορά, μας θέτει ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τους πάντες κατά καιρούς:

Είναι το σήμερα χθες για κάποιους και για τους υπόλοιπους το αύριο σήμερα;
Και αν ναι, τότε ποιο είναι το νόημα των πάρτι;
Χωρίζουμε μόνοι ή μαζί;
Σε τι εξυπηρετούν τα μπαλόνια;
Τα ποδήλατα είναι 1312;
Γιατί γιορτάζουμε τα γενέθλια;
Τι είναι η ζωή;
Τι νόημα έχει το οτιδήποτε, ποτέ, γενικά;
Τι θα παραγγείλουμε;

Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος Ι Φωτογραφία: Χρήστος Κεδράς, StudioReskos

-Πώς σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Προετοιμασίες για την βιντεοσκόπηση; Να περιμένουμε εκπλήξεις;

Αυτή την περίοδο δεν με βρίσκετε. Προετοιμάζω την βιντεοσκόπηση και είμαι αγχωμένος και χωμένος στα τηλέφωνα και στα μέιλ. Εκπλήξεις ελπίζω να μην περιμένω εγώ και να πάνε όλα καλά.

-Τι σηματοδοτεί και γιατί είναι σημαντική μία βιντεοσκόπηση παράστασης για έναν stand-up comedian;

Είναι το κλείσιμο 10 χρόνων δουλειάς. Γυρίζεις σελίδα και ξεκινάς κάτι καινούργιο ουσιαστικά. Είναι όλος ο κόπος και ο μόχθος σου μαζεμένος σε μία ώρα, μαγνητοσκοπημένη για να ανέβει στο ίντερνετ και να υπάρχει πλέον εκεί. Για πάντα. Το λες και αγχωτικό.

Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος Ι Φωτογραφία: Χρήστος Κεδράς, StudioReskos


-Κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας νέος; Υπάρχουν κείμενα για την επόμενη solo παράσταση; Πότε να την υπολογίζουμε;

Βρε συ ακόμα δεν θάψαμε τον νεκρό, τι με ρωτάς; Σίγουρα ανοίγει νέος κύκλος, κάτι γράφω, αλλά επειδή είμαι γνωστός τεμπέλης, δεν βιάζομαι. Τα νέα κείμενα, όπως και τα παλιά θα “βγουν” μόνα τους, αβίαστα. Κι όσο πάρει. Ελπίζω όχι 10 χρόνια αυτή τη φορά πάντως.


-Σε ποια κατεύθυνση κινούνται τα νέα σου κείμενα;

Δεν το γνωρίζω ούτε εγώ αυτό για να είμαι ειλικρινής. Μέχρις στιγμής είναι κυρίως κοινωνικά θέματα όπως σεξισμός και ρατσισμός, ενώ θέλω να πω και μια ιστορία για ένα βράδυ στην Πορτογαλία που παραλίγο να πεθάνω τρεις φορές. Δεν ξέρω αν θα βγει αυτό βέβαια. Όπως σε όλη μου την μέτρια καριέρα ως τώρα, θα ακολουθήσω την προσφιλή τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”.

-Παίζει άγχος κάθε φορά πριν ανέβεις στη σκηνή; Υπάρχει κάποιο τρικ για να το αποβάλλεις;

Προσωπικά, ως άνθρωπος, πάντα αγχώνομαι λίγο. Είναι στον χαρακτήρα μου. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τρικ βέβαια. Μια-δυο πρόβες πριν την παράσταση βέβαια βοηθάνε πολύ τα νεύρα. Πάντα ηρεμώ με το πρώτο γέλιο. Μόλις πάρω το πρώτο γέλιο λέω “οκ, το ‘χουμε”.


-Ένας που δεν σε έχει έρθει σε παράστασή σου, τι έχει να δει και να… αντιμετωπίσει;

60 λεπτά αστειάρες.

Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος Ι Φωτογραφία: Χρήστος Κεδράς, StudioReskos


-Αγαπημένη παράσταση που έχεις δώσει -solo ή με άλλους- και η παράσταση που δεν θες να θυμάσαι;

Αγαπημένη παράσταση ελπίζω να είναι η βιντεοσκόπηση. Γενικά, όλες σχεδόν οι παραστάσεις του “ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ”, νομίζω ήταν για μένα πολύ ξεχωριστές. Γενικά πάντως έχω περάσει καλά σε αρκετές παραστάσεις κι έχω να το λέω. Μια φορά είχαμε παίξει μεθυσμένοι αυθόρμητα σε ένα μαγαζί για τα γενέθλια του Πάρι Ρούπου. Παίξαμε χάλια αλλά περάσαμε τέλεια γιατί ήμασταν όλοι μεθυσμένοι, κωμικοί και κοινό. Τελευταία φορά που πέρασα τέλεια ήταν ο διαγωνισμός LFN στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Κρήτης, όπου όλοι οι κωμικοί αγωνιστήκαμε με τα λογοπαίγνια μας. Πέρασα τέλεια κι ας έχασα στον τελικό. Νομίζω αν μπορούσα να ξεχάσω μια παράσταση, ήταν κάποτε στα Γιάννενα με Πάρι Ρούπο και Άγγελο Σπηλιόπουλο, όταν μετά από ένα τουρ φτάσαμε στο μαγαζί το οποίο είχε κοινό 9 άτομα. Ο τύπος δεν είχε κάνει καθόλου καλή προώθηση και δεν είχε μαθευτεί καθόλου κόσμος. Όταν πήγα να του μιλήσω μου είπε “ε τι περιμένατε; δεν είστε κι ο Μαθιουδάκης”. Τουλάχιστον βέβαια μπήκαμε και μέσα.


-Τελικά, είμαστε τυχεροί που βλέπουμε το καλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, το ελληνικό πρωτάθλημα;

Τι συζητάς; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. Σούπερ Λιγκ είναι κόσμημα για τη χώρα. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω είναι να μπαίνω ίντερνετ να διαβάζω ανακοινώσεις παραγόντων, με κρατάει ζωντανό.


-Τι να περιμένουμε από εσένα μετά την βιντεοσκόπηση;

Διακοπές.


Μην χάσετε την παράσταση-βιντεοσκόπηση του Κωνσταντίνου Μπούρα-Μπαϊμάκου στο θέατρο Nous-Creative Space (Τροίας 34, Κυψέλη) το  Σάββατο 6 Μαΐου στις 21:30. Εισιτήρια εδώ.