Μας μιλάει για την First Cold Brew, που κατάφεραν να βάλουν την καλύτερη ποιότητα καφέ μέσα σε μπουκάλια, χρησιμοποιώντας την πιο φυσική μέθοδο εκχύλισης.


Στο site της First Cold Brew, η παρέα του Νίκου/Φώτη/Μάνου περιγράφει το πώς ξεκίνησε η ιδέα τους: Είμαστε μια παρέα τριών φίλων ο Νίκος, ο Φώτης και ο Μάνος με πολύ πάθος, γνώση, εμπειρία και πολυετή παρουσία στον χώρο του καφέ και στην φιλοσοφία του Speciality Coffee, με διακρίσεις στους εθνικούς διαγωνισμούς. Δουλεύοντας ως καταξιωμένοι Barista θέλαμε και προσπαθούσαμε πάντα να προσφέρουμε στους πελάτες μας τον πιο γευστικό καφέ. Σκεφτόμασταν πολύ καιρό να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να προσφέρουμε στον κόσμο πραγματικά κάτι που να έχει νόημα κάτι που να του λείπει. Ξεκινώντας το πρόγραμμα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές για ένα Road Trip, πρώτη μας σκέψη πάντα ήταν να φτιάξουμε τον Cold Brew καφέ μας για να συνοδεύσει το ταξίδι μας, γνωρίζοντας ότι στην διαδρομή μας ότι δε θα βρούμε να πιούμε ποιοτικό καφέ. Κατά την διάρκεια των διακοπών μας συνειδητοποιήσαμε πως δεν υπάρχει ένα προϊόν που να καλύπτει αυτό το κενό στην ελληνική αγορά, πως ήταν η ιδανική στιγμή για κάτι τέτοιο. Ένας αυθεντικός καφές που μπορείς να απολαύσεις οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή. Δηλαδή ένας ποιοτικός εμφιαλωμένος καφές ώστε να μπορούμε να τον καταναλώσουμε χωρίς να κουβαλάμε ένα σωρό από τα gagdet μας και χωρίς να χρειάζεται να το φτιάχνουμε εκείνη την στιγμή. Έτσι ξεπερνώντας κάθε δυσκολία καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την πιο τρελή μας επιθυμία. Ένα όνειρο πολλών ετών, την ιδέα να μπορούν να πιουν όλοι τον καλύτερο καφέ παντού.” Γνωρίζαμε χρόνια να φτιάχνουμε καλό Cold brew καφέ, αλλά πάντα το κάναμε στα μαγαζιά που δουλεύαμε και στο σπίτι μας. Η ιδέα να γίνει σε μεγάλη παραγωγή φανταζόταν αδύνατη κι όμως με τους σωστούς ανθρώπους την σωστή έρευνα και τον πολύ καινοτόμο εξοπλισμό, το καταφέραμε. Μετά από πολλούς μήνες, πολλή ερεύνα, πειραματισμό, αποτυχίες και επιμονή βάζοντας τα δυνατά μας, ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας. Καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα πολύ καινοτόμο σύστημα δεξαμενών-φιλτραρίσματος και να βρούμε την τέλεια συνταγή. Για την First Cold Brew, μιλήσαμε με τον Μάνο Αποστολόπουλο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκα.

Έχοντας εντοπίσει το συγκεκριμένο κενό στην ελληνική αγορά, εκμεταλλευτήκαμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας και δημιουργήσαμε την First Cold Brew, την πρώτη κα μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής καφέδων υψηλής ποιότητας έτοιμων προς κατανάλωση, ώστε να προσφέρουμε την λύση στο πρόβλημα της πρόσβασης σε έναν ποιοτικό καφέ οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η προσδοκίες μας είναι υψηλές από την αρχή, βλέπουμε την ανταπόκριση που έχει το εγχείρημα μας και αυτό μας δίνει, την ώθηση να συνεχίζουμε.

Απευθυνόμαστε στο ευρύ καταναλωτικό κοινό που καταναλώνει καφέ. Το όφελος του είναι ότι μπορεί πλέον να απολαύσει έναν τυποποιημένο αυθεντικό καφέ έτοιμο προς κατανάλωση, που δεν περιέχει αλλά ούτε και χρειάζεται ζάχαρη, είναι χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά και επιπλέον είναι vegan και gluten-free. Παράλληλα με την υπηρεσία ιδιωτικής ετικέτας, οι συνεργάτες μας προσφέρουν αντίστοιχα καινοτόμα προϊόντα στους πελάτες τους.

dsc_0040_edited

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε το καλύτερο καφέ παντού και πάντα και τα μοναδικά προϊόντα μας να γίνουν καθημερινή συνήθεια στον καταναλωτή. Να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε περισσότερα σημεία πρόσβασης για τα μοναδικά προϊόντα μας. Όραμα μας είναι η First Cold Brew να γίνει συνώνυμο του Cold Brew και να καταφέρει να αλλάξει την συνήθεια του καταναλωτή και να τον κατευθύνει σε ποιοτικά ανώτερους καφέδες.

Το να δημιουργήσεις και να λειτουργείς την δική σου επιχείρηση είναι μεγάλη πρόκληση, σε αλλάζει ως άνθρωπο και πρέπει να καταφέρεις να εξελίσσεσαι. Ο τρόπος που λειτουργούμε πλέον έχει ελάχιστη σχέση με πριν, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να βγούμε από την θέση του υπαλλήλου που είμασταν μέχρι χθες και να λειτουργούμε ως επιχειρηματίες, μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Δουλεύουμε οι τρείς ιδιοκτήτες, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται αρκετός συντονισμός και σωστός διαχωρισμός ρόλων, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη.  

dsc_0044_edited

Η Ελλάδα δεν νομίζουμε ότι δίνει επιπλέον κίνητρα για κάποιον που θέλει να κάνει μια δική του επιχείρηση, αλλά πιστεύουμε ότι έχει αρκετές ευκαιρίες ως αγορά, δηλαδή να μπορέσει κάποιος να εντοπίσει ένα πρόβλημα από τα αρκετά και να προσφέρει την λύση του. Για να ιδρυθεί η εταιρεία δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, ούτε μεγάλη γραφειοκρατία. Η απόφαση όμως για να κάνουμε το βήμα μας πήρε αρκετό. Προετοιμαζόμασταν περίπου 10 μήνες μέχρι να ανοίξουμε το ΑΦΜ και μετά χρειαστήκαμε άλλους 8 περίπου για να ξεκινήσουμε τις πωλήσεις, αλλά αυτό συνέβη καθώς υπάρχει η ιδιαιτερότητα και η καινοτομία στην εφαρμογή μας, αφού όλη η εγκατάσταση είναι custom και χρειάστηκε χρόνος για στηθεί και να λειτουργήσει αποδοτικά. Δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε πότε, είμαστε αρκετά προσηλωμένοι στο στόχο μας και πιστεύουμε στο εγχείρημα μας.

Οι προκλήσεις που μπορεί να έρθει αντιμέτωπή μία εταιρεία είναι αρκετές. Η πανδημία που ήταν πρωτόγνωρο για όλους το μέγεθος της, οδήγησε σε έναν παγκόσμιο πληθωρισμό, με αυξήσεις σε μεταφορικά, πρώτες ύλες κτλ. Επιπλέον βλέπουμε νέες γεωπολιτικές καταστάσεις, όπως ο πόλεμος που γίνεται στην Ευρώπη με συνέπεια την τρομερή αστάθεια στις τιμές της ενέργειας αλλά και στην ροή της προμήθειας πρώτων υλών από την περιοχή. Έπειτα υπάρχουν και πιο απλές και καθημερινές όπως να βρει σωστούς συνεργάτες, να καταφέρει να στηρίξει τους πελάτες της, τα προϊόντα τα οποία προσφέρει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών.

Υπάρχουν αρκετά λάθη που έγιναν στην αρχή και με την εμπειρία που έχουμε πλέον θα τα κάναμε αρκετά διαφορετικά, αλλά αυτά συμβαίνουν και πρέπει να πορευόμαστε και να μαθαίνουμε από αυτά. Σε 5 χρόνια ελπίζουμε να έχει αναπτυχθεί η εταιρεία μας, να έχουμε ανοίξει αρκετές θέσεις εργασίας και να έχουμε εδραιωθεί στην ελληνική αγορά.

Δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτό που βιώνουμε «Κρίση» μιας και δεν έχουμε γνωρίσει κάποια διαφορετική καθημερινότητα. Έχουμε βιώσει και τόσες κρίσεις(οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή… κτλ) που πλέον είναι το νορμάλ. Είμαστε όμως αισιόδοξοι και ναι θεωρούμε ότι η κάθε περίσταση δημιουργεί ευκαιρίες και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να τις εντοπίζουμε, φτάνει να μην εκμεταλλευόμαστε αυτές τις ευκαιρίες εις βάρος άλλων και να λειτουργούμε ηθικά.
Αυτό που συμβουλεύουμε κάποιον νέο, είναι να είναι ηθικός, να είναι σίγουρος για τον εαυτό του, να προσπαθεί για το καλύτερο και προπαντών να μην αφήνει να του στερούν την γνώση και τα δικαιώματα του.

 https://firstcoldbrew.com