Μας μιλάνε για την 3Deal, το marketplace για δημιουργούς 3D προϊόντων. 


Κάνω χρόνια μαθήματα Οικονομίας- Διοίκησης σε δημόσια ΙΕΚ. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να τους εξηγήσω τις ευκαιρίες και συνάμα τις δυσκολίες που υπάρχουν στο startup οικοσύστημα και το πώς μπορούν από το «τίποτα» να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Τις περισσότερες φορές, οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται, και προτιμάνε να ακούνε για την ξερή ύλη των μαθημάτων και να ρωτάνε μόνο εάν θα τους δώσω τις ερωτήσεις πιστοποίησης. Είναι ελάχιστοι οι μαθητές που ενδιαφέρονται, και είναι χαρά για εμένα να βλέπω μερικούς από αυτούς, σε συνέδρια επιχειρηματικότητας, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς είτε με κάτι δικό τους είτε ως μέλη μιας startup. Διαβάζοντας την ιστορία της 3Deal, χάρηκα που το ερέθισμα για την ίδρυση της startup την πήραν μέσα από τα μαθήματα του Πανεπιστήμιου και από έναν καθηγητή που τους έδωσε το ερέθισμα. Από εκεί και πέρα η Ειρήνη Χιονιά και η Μαρσίντα Γκοζίνα διαπίστωσαν ένα κενό στην αγορά του 3D printing, και άρχισαν να τρέχουν την 3Deal στην οποία οι δημιουργοί έχουν την δυνατότητα να παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο, να προβάλλουν τις γνώσεις τους πάνω στην τρισδιάστατη εκτύπωση και θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλους σχεδιαστές 3D προϊόντων. Για την 3Deal μιλήσαμε με την Ειρήνη Χιονιά και την Μαρσίντα Γκοζίνα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.

Ερέθισμα αποτέλεσαν 2 μαθήματα και ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου όπου και φοιτούμε. Από τον πρώτο μήνα που αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε και να αναπτύσσουμε την ιδέα πιστέψαμε ότι μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει μια επιχείρηση που θα προσφέρει στην κοινωνία και θα συμβάλει στη μετάβαση σε μια νέας εποχής. Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι πίσω σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες Ασιατικές χώρες όσον αφορά τη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Εμβαθύνοντας μέσα από έρευνα στην αγορά της Ελλάδας, καταλάβαμε ότι το 3D printing είναι μία τεχνολογία που δεν την γνωρίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα ωφέλη που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά τους. Επομένως είδαμε την ανάγκη αυτή και πιστέψαμε ότι υπάρχει δυνατότητα να μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία, με στόχο να γνωρίσει την τεχνολογία αυτή ο κόσμος και να δει τι μπορεί να του προσφέρει.

Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τους καθημερινούς καταναλωτές αλλά ανταποκρινόμαστε και σε εταιρείες που ζητούν τις υπηρεσίες μας. Τα μεμονωμένα άτομα και οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την τρισδιάστατη εκτύπωση μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα και να εκτυπώσουν ένα προϊόντα με βάση τις δικές τους ανάγκες και χαρακτηριστικά. Τα προϊόντα αυτά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί βασικό μέλημα της κοινωνίας και η κατεύθυνσή της είναι προς την προμήθεια προϊόντων πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπλέον, μέσα από την πλατφόρμα μας ο πελάτης θα μπορεί να συγκρίνει την καλύτερη τιμή για το προϊόν που επιθυμεί, παίρνοντάς προσφορές από τους δημιουργούς. Το προϊόν μπορεί να υπάρχει ήδη έτοιμο, να μετατραπεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ή να δημιουργηθεί από το μηδέν. Παράλληλα, η 3Deal απευθύνεται σε δημιουργούς 3D προϊόντων (τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες) που δεν βρίσκονται σε έναν οργανωμένο κλάδο, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να διευρύνετε το πελατολόγιό τους και να κάνουν συναλλαγές με ασφάλεια.

Στόχος μας είναι η πλατφόρμα να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023 στην Ελλάδα και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και τη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Θέλουμε το κοινό να ταυτίσει το brand μας με το 3D printing και στην συνέχεια να επεκταθούμε σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Όραμά μας, η οργάνωση του κλάδου της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε ένα ενιαίο χώρο που θα είναι εύχρηστος για τους χρήστες.

3deal1

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν περισσότερα εργαλεία που διευκολύνουν τις συνεργασίες και την remote εργασία. Πιστεύουμε ότι η παραγωγικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση που νιώθει ο εργαζόμενος. Το να προγραμματίζει την δουλειά του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας τον εξυπηρετεί, δίνοντάς του χρόνο να πραγματοποιήσει άλλες δραστηριότητες, του δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης ως προς την δουλειά του. Το καλύτερο χαρακτηριστικό των νέων εργαλείων είναι ότι δεν δεσμεύουν τον εργαζόμενο σε ένα συγκεκριμένο χωρικό σημείο. Μέχρι στιγμής η ομάδα μας αποτελείται από τους ιδρυτές της ιδέας και είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες. Στη βάση της κατανόησης, ο συντονισμός γίνεται σε συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα μέρη για την ώρα και το διάστημα που μπορούν να συναντηθούν, εντός των χρονικών περιθωρίων που θα τίθενται εξ’ αρχής.

Η επιχείρησή μας δεν έχει επίσημα ιδρυθεί. Ωστόσο έχουμε λάβει γνώση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Η επαρχία δίνει το πλεονέκτημα ότι οι δημόσιες υπηρεσίες κινούνται πιο γρήγορα σε σχέση με την πρωτεύουσα. Άρα η γραφειοκρατία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εμάς καθώς μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να ιδρυθεί η 3Deal. Η χρηματοδότηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι που καλούμαστε να λύσουμε καθώς το αρχικό κόστος επένδυσης υπερβαίνει τις δυνατότητες που έχουμε μέχρι στιγμής. Το επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω κρίσης αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο δυσοίωνο με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η εύρεση χρηματοδότησης.

3deal

Πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι η ισορροπία που πρέπει να δημιουργηθεί ανάμεσα στον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας και τον φόβο ή την άγνοια της κοινωνίας να συμβαδίζει με μια τόσο αναπτυγμένη τεχνολογία. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Πλέον οι μεγάλοι παίκτες μπορούν εύκολα να αντιγράψουν την ιδέα σου και να έχοντας μεγαλύτερο budget να κάνουν το ίδιο ή και να σε περάσουν. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η εικόνα που έχει μια επιχείρηση προς την κοινωνία. Η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο ζωής του παρελθόντος απαιτεί συνύπαρξη μαζί της και συνειδητή προσπάθεια των νέων επιχειρήσεων να δημιουργούν χωρίς να επιβαρύνουν την υπάρχουσα κατάσταση. Επόμενος και η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να ακολουθεί τους νέους νόμους αλλά και εφαρμόζει αντίστοιχες πολιτικές.

Εαν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, ίσως να διαχειριζόμασταν διαφορετικά κάποιες καταστάσεις αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχουμε μετανιώσει για κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει την θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Οι επιλογές που έχουμε κάνει, μας έχουν φέρει στη παρούσα κατάσταση και είμαστε πολύ ευχαριστημένες με αυτό. Σε πέντε χρόνια θα θέλαμε να είναι το Brand μας γνωστό στους Έλληνες καταναλωτές, συσχετισμένο με την τρισδιάστατη εκτύπωση και αναγνωρίσιμο σε χώρες του εξωτερικού.

(Ειρήνη): Ναι! Θεωρώ ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπου που μπορούν να κάνουν την ζωή τους και την ζωή των γύρω τους καλύτερη. Έτσι, προκύπτουν ιδέες. Οι ιδέες χρειάζονται για να εξελιχθούμε. Σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας έχουμε να πούμε ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος και χώρος. Αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Η τεχνολογία εξελίσσεται και δημιουργούνται ευκαιρίες. Το πάθος και η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις!

(Μαρσίντα) :Όλες οι καταστάσεις δημιουργούν ευκαιρίες αρκεί να μπορέσεις να τις δεις και να τις εκμεταλλευτείς με το σωστό τρόπο. Δεν είναι η κρίση κάθε αυτή που δημιουργεί τις ευκαιρίες, είμαστε εμείς οι ίδιοι αυτοί που τις δημιουργούμε στον εαυτό μας. Τέτοιες καταστάσεις όμως όπως η κρίση, είναι το πρίσμα για να τις δούμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε σαν startup και σαν φοιτήτριες που βγαίνουμε στην αγορά εργασίας, είναι ότι η εφησύχαση και ο συμβιβασμός με τα όσα σας προσφέρονται δεν δημιουργούν καινοτομία. Αντίθετα, η συνεχής προσπάθεια είναι αυτή που μας εξελίσσει.

https://3-deal.com