Μας μιλάει για την Culture App, την ταξιδιωτική εφαρμογή Virtual and Augmented Reality για ξεναγούς και ταξιδιώτες πολιτιστικού τουρισμού.


Η Culture App είναι μια ταξιδιωτική εφαρμογή που αναβιώνει το παρελθόν μέσω αναπαραστάσεων και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να κάνετε ψηφιακή περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, είτε με φυσική παρουσία είτε από απόσταση. Για την Culture App, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Τερζή. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η ιδέα προέκυψε μετά από μια επίσκεψη με συγγενείς από το εξωτερικό στο βράχο της Ακρόπολης. Σε έναν χώρο πολιτιστικά πλούσιο αλλά με εμφανή τα σημάδια από τη φθορά του χρόνου μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς βλέπαμε και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορική αξία του χώρου. Θυμάμαι στην επιστροφή να ψάχνουμε εφαρμογές και ιστοσελίδες προκειμένου να λύσουμε τις απορίες μας και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας εφαρμογής που να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σε ένα σημείο για τον πολιτιστικό επισκέπτη. Η αρχική ιδέα εξελίχθηκε αργότερα σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Culture App, μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας με 3D μοντέλα, οπτικό, γραπτό και ακουστικό υλικό για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και σε επαγγελματίες του τουρισμού. Η εφαρμογή προσφέρει στους επισκέπτες τρεις βασικές δυνατότητες από το κινητό τους τηλέφωνο.
1. Δυνατότητα εξερεύνησης του χώρου και αναγνώρισης των μνημείων μέσα από την κάμερα του κινητού (επαυξημένη πραγματικότητα), το χάρτη ή την πανοραμική φωτογραφία του χώρου.
2. Καλύτερη κατανόηση της ιστορικότητας του χώρου δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει το μνημείο όπως ήταν στην αρχική του μορφή, να διαβάσει ή να ακούσει πληροφορίες για την ιστορική του αξία.
3. Βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης για τους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας με φυσική παρουσία ή από την άνεση του σπιτιού τους.
Το άλλο κομμάτι της Culture App απευθύνεται σε επαγγελματίες του τουρισμού. Οι tour operators, τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες κρουαζιέρας που θα ενσωματώσουν την εφαρμογή στις υπηρεσίες τους θα αναβαθμίσουν τις εκδρομές τους πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Έχουμε δημιουργήσει για αυτούς έναν εύκολο και φιλικό τρόπο για την ενσωμάτωση της εφαρμογής στα πακέτα τους και την ευκολία εγκατάστασης στους πελάτες τους.

culture-app_augmented-reality-1

Ο στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τις πολιτιστικές εμπειρίες. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας δημιουργώντας καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που θα δώσουν την δυνατότητα της ευκολότερης πρόσβασης σε πολιτιστικά μνημεία και τοποθεσίες. Ξεκινάμε την προσπάθειά μας από πέντε δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, την Ακρόπολη, την Νότια Κλιτύ, το Ολυμπιείο, την Αρχαία Κόρινθο και την Λίνδο. Οι φιλοδοξίες μας όμως είναι να επεκταθούμε σε περισσότερους χώρους καθώς και στην δημιουργία ψηφιακών πολιτιστικών εμπειριών για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η φυσική πρόσβαση είναι αδύνατη ή περιορισμένη.

culture-app_keimeno-kai-ixos-1

Την τελευταία δεκαετία οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν φέρει κοντά τους ανθρώπους ψηφιακά και έχουν βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία και τη συνεργασία των ομάδων. Πολλές πλέον καθημερινές επαγγελματικές λειτουργίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα από μια μόνο φορητή συσκευή. Σε καθημερινή βάση στην Culture App απασχολούνται οι δύο εκ των συνιδρυτών, υπάρχουν όμως και τρεις ομάδες που εργάζονται για το project. Η ομάδα των ιστορικών και αρχαιολόγων, η ομάδα των γραφιστών και η ομάδα των προγραμματιστών. Στη νέα αυτή εποχή όπως διαμορφώνεται χρειάστηκε αρχικά να βελτιώσουμε την οργάνωση και τον προγραμματισμό μας ώστε να καταφέρουμε να συντονιστούμε όλοι μαζί αρμονικά. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία για επικοινωνία, αποθήκευση δεδομένων και διαχείριση έργου ώστε να πετύχουμε ευκολότερη πρόσβαση και κοινή χρήση δεδομένων, αυτοματοποίηση των ροών εργασίας και επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Παρόμοιες αλλαγές στα εργαλεία και στον τρόπο εργασίας προφανώς θα προκύψουν και στο μέλλον, το σημαντικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως εμείς είναι να επιδείξουμε ανάλογη προσαρμοστικότητα και ευελιξία που θα οδηγούν στην επίτευξη των στόχων μας.

Κοιτώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον από την πλευρά μιας startup, θα έλεγα πως έχουν υπάρξει θετικά βήματα το τελευταίο διάστημα. Εδώ βοηθάει και η προσπάθεια από το κράτος, μέσω του Elevate Greece, για την χαρτογράφηση και την υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Θα έλεγα όμως πως ακόμα διορθώνουμε δυσκολίες και αγκυλώσεις που έρχονται από το παρελθόν. Θα χρειαστεί μελλοντικά να δοθούν ισχυρά κίνητρα για να μπορέσουν οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες όπως εμείς να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις, με νέους εργαζομένους και σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Όταν ξεκινάει μια ιδέα, ξεκινάει και ένα ταξίδι με προκλήσεις και δυσκολίες. Αυτό που έχει σημασία έχει να μείνεις πιστός στην ιδέα και στον στόχο που έχεις θέσει από την αρχή. Για αυτό και σε αυτή την διαδρομή είναι σημαντικές οι συνεργασίες και οι συνέργειες.

Στον τουριστικό τομέα που δραστηριοποιούμαστε εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές προκλήσεις. Από την μια την πρόκληση της προσαρμογής των επαγγελματιών του τουρισμού στην ψηφιακή εποχή και από την άλλη μια διαρκής αναμέτρηση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Παρόλο που ο κλάδος του τουρισμού έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή εποχή υπάρχει ακόμη μεγάλη υστέρηση στον πολιτιστικό τουρισμό. Σκεφτείτε πως ο σημερινός ταξιδιώτης κάνει κρατήσεις σε εισιτήρια και καταλύματα, επιλέγει τις δραστηριότητες του στον τόπο προορισμού ή αναζητά πληροφορίες που θα κάνουν την εμπειρία του αξέχαστη και πιο αυθεντική. Όλα αυτά στις ημέρες μας γίνονται ψηφιακά. Στον πολιτιστικό τουρισμό, που αποτελεί ένα ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα της χώρας μας, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Εμείς στην Culture App ερχόμαστε να λύσουμε ένα από τα βασικά προβλήματα της πολιτιστικής αλυσίδας, αυτό της ψηφιοποίησης των μνημείων σε αρχαιολογικών χώρων με την χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών. Μια δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με την γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας. Τεχνολογικά προϊόντα που θεωρούνται καινοτόμα μπορεί να χαρακτηριστούν ξεπερασμένα σε λίγα μόλις χρόνια. Η επερχόμενη ανάπτυξη του 5G είναι ένα τέτοια παράδειγμα που θα φέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων και των εταιριών. Η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας συνδέεται άμεσα με την 5G τεχνολογία και εμείς στην Culture App είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την θεαματική αλλαγή που θα επιφέρει η σύνδεση των δύο τεχνολογιών στην εμπειρία του επισκέπτη των αρχαιολογικών χώρων.

culture-app_paoramic_mnimeio-tou-vavviou-1

Σίγουρα όλο αυτό το διάστημα έγιναν λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις που με την σημερινή εμπειρία θα τα αντιμετωπίζαμε καλύτερα. Όμως μέσα από τα λάθη μας μεγαλώσαμε σαν άνθρωποι και σαν εταιρία. Αν θα μπορούσα να μεταφέρω κάτι από την μέχρι στιγμής εμπειρία μας στους νέους επίδοξους επιχειρηματίες θα ήταν η ανάγκη της επικοινωνίας της ιδέας με ανθρώπους του οικοσυστήματος, με άλλους start-uppers, επαγγελματίες του χώρου και ιδανικά με τους δυνητικούς πελάτες. Στις ημέρες μας τα προγράμματα υποστήριξης καινοτόμων ιδεών και τα social media δίνουν αυτή την δυνατότητα.
Τα επόμενα πέντε χρόνια θέλουμε οι λάτρεις του πολιτισμού να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας για να ανακαλύπτουν τα πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα. Στην πλήρη ανάπτυξη μας φιλοδοξούμε η Culture App να συνδέσει ανθρώπους, πολιτιστικούς χώρους και τεχνολογία.

Εάν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας, αυτό θα ήταν υπομονή και επιμονή. Καμιά επιτυχία δεν έρχεται με τις πρώτες προσπάθειες.

https://cultureapp.eu