Μας μιλάει για την Estate Brains, την Real Estate Analytics πλατφόρμα που κάνει χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό να μετατρέψει τα δεδομένα του Real Estate σε καλύτερες αποφάσεις.


O Δημήτρης Δουκάκαρος και ο Βασίλης Τσούγκας είναι στον χώρο του Real Estate τα τελευταία 6 χρόνια, μέσα από την λειτουργία της πρώτης τους εταιρείας. Μέσα από την εταιρεία, διαπίστωσαν ότι για να πάρεις μία απόφαση σε αυτήν την αγορά (από το σε τι τιμή να πουλήσεις, να αγοράσεις ή να νοικιάσεις ένα ακίνητο έως σε ποια περιοχή να επενδύσεις και γιατί), χρειάζεται να δαπανήσεις ώρες αναζήτησης, έρευνας και ανάλυσης. Έχοντας background στη Στατιστική και το Marketing και εμπειρία στην επιχειρηματικότητα και το Real Estate, μπήκαν στη διαδικασία να βρουν μία λύση για αυτήν την ανάγκη που εντόπισαν στην αγορά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Estate Brains. Για την Estate Brains μιλήσαμε με τον Δημήτρη Δουκάκαρο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το πρώτο ερέθισμα για τη δημιουργία της Estate Brains ήρθε μέσα από την προηγούμενη επιχειρηματική μας δράση. Ασχολούμαστε με τον χώρο του Real Estate τα τελευταία 6 χρόνια, μέσα από την λειτουργία της πρώτης μας εταιρείας. Πρόκειται για μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, από το χαρτοφυλάκιο της οποίας έχουν περάσει πάνω από 300 ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ερχόμενοι σε επαφή με το επαγγελματικό δίκτυο που έχουμε αναπτύξει αυτά τα χρόνια (μεσίτες, επενδυτές ακινήτων και επαγγελματίες στο χώρο του Real Estate), ένα από τα βασικά προβλήματα που διαπιστώσαμε είναι ότι για να πάρεις μία απόφαση σε αυτήν την αγορά (από το σε τι τιμή να πουλήσεις, να αγοράσεις ή να νοικιάσεις ένα ακίνητο έως σε ποια περιοχή να επενδύσεις και γιατί), χρειάζεται να δαπανήσεις ώρες αναζήτησης, έρευνας και ανάλυσης. Ιδιαίτερα αν είσαι επαγγελματίας ή επενδυτής, καλείσαι να το κάνεις για ένα πολύ μεγάλο όγκο τέτοιων αποφάσεων, συνεπώς το πρόβλημα αυξάνεται εκθετικά. Η βασική αιτία αυτού του προβλήματος είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στα δεδομένα και ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η αγορά για την ανάλυση είναι απαρχαιωμένα σε σχέση με τις απαιτήσεις του σήμερα. Ως εκ τούτου, συναλλαγές εκατομμυρίων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με βασικό εργαλείο ανάλυσης να είναι τα spreadsheets. Έχοντας background στη Στατιστική και το Marketing και εμπειρία στην επιχειρηματικότητα και το Real Estate, μπήκαμε στη διαδικασία να βρούμε μία λύση για αυτήν την ανάγκη που εντοπίσαμε στην αγορά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Estate Brains .

Η Estate Brains είναι μία Real Estate Analytics πλατφόρμα που κάνει χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό να μετατρέψει τα δεδομένα του Real Estate σε καλύτερες αποφάσεις. Η πλατφόρμα ουσιαστικά βοηθάει επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων (μεσίτες, επενδυτές ακινήτων, τράπεζες κτλ) να παίρνουν αποφάσεις με βάση ένα μεγάλο εύρος δεδομένων καλύτερα και στο 1/100 του χρόνου που απαιτεί οποιαδήποτε άλλη λύση. Π.χ. Μια εκτίμηση της τιμής πώλησης ενός ακινήτου ή μία ανάλυση για τα ακίνητα που πωλούνται, καθώς και τα άλλα σημαντικά στοιχεία για μία συγκεκριμένη περιοχή, υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρναν ώρες. Με την Estate Brains μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Συνεπώς για έναν επαγγελματία ή μία εταιρεία που αξιολογεί χιλιάδες ακίνητα, αυτό αποτελεί μία αρκετά σημαντική μείωση στα κόστη τους, αλλά και το χρόνο που δαπανούν για να πάρουν τη σωστή απόφαση.

estatebrains2

To όραμά μας στην Estate Brains, είναι να κάνουμε την αγορά του Real Estate μία πιο data-driven αγορά και να αλλάξουμε το τρόπο που οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτή, μετατρέποντας τα δεδομένα της σε πρακτικές και ουσιαστικές πληροφορίες. Βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε η Go-to Data Analytics πλατφόρμα για τους επαγγελματίες του Real Estate και να αποτελέσουμε ένα “benchmark” για την αγορά. Για αρχή στοχεύουμε στην Ελλάδα και στη συνέχεια σκοπεύουμε να επεκταθούμε στην Ευρώπη αλλά και Παγκοσμίως.

Είμαστε μία ομάδα 4 ατόμων, με προοπτική να εντάξουμε κι άλλα μέλη στο επόμενο διάστημα. Ο τρόπος που δουλεύουμε δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πάντα θεωρούσαμε ότι το αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με τον αν είσαι στο γραφείο, στο σπίτι ή σε κάποιο καφέ, αλλά στο πόσο πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Είμαστε μία εταιρεία software, οπότε η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη. Εφαρμόζουμε ένα hybrid μοντέλο, όπου ο καθένας είναι ευέλικτος να δουλέψει από όπου θέλει. Ο συντονισμός γίνεται συνήθως virtually, εκτός από περιπτώσεις που αποφασίζουμε να συναντηθούμε, για να ενισχύσουμε το team building και να ανταλλάξουμε ιδέες.

estatebrains3


Σε σχέση με το παρελθόν, βλέπουμε ιδιαίτερα καλές προσπάθειες από το κράτος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, την εξωστρέφεια και το οικοσύστημα των startups. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece, που έχει συμβάλει στην προβολή και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Παράλληλα, επιτυχίες όπως αυτή της Viva Wallet, μας δείχνουν ότι μία ελληνική εταιρεία μπορεί να πετύχει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία αποθαρρύνουν αρκετό κόσμο να ξεκινήσει κάτι δικό του. Βέβαια, έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και σε αυτούς τους τομείς τα τελευταία χρόνια. Σε προσωπικό επίπεδο, τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στο να ξεκινήσουμε την εταιρεία μας, καθώς γνωρίζαμε από την αρχή της συνθήκες που επικρατούν και ήμασταν προετοιμασμένοι.

Η τεχνολογία μπαίνει όλο και πιο πολύ στην ζωή μας, τις δουλειές μας και τον τρόπο που λειτουργούμε. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι πολλές από τις δουλειές που υπάρχουν σήμερα, στο μέλλον θα αντικατασταθούν από τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη οι αυτοματισμοί κτλ. Αυτό είναι μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις, που θα πρέπει να εντάσσουν συνεχώς νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα να επενδύουν στο re-skill των εργαζομένων τους, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να είναι ανταγωνιστικές. Παράλληλα βλέπουμε φαινόμενα όπως ο Covid, η Κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία να φέρνουν μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα. Τέτοια φαινόμενα θα τα βλέπουμε όλο και περισσότερο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες και ευέλικτες στην αλλαγή.

Αν αλλάζαμε κάτι στο παρελθόν, θα ήταν να μπορούσαμε από νεαρή ηλικία να καταλάβουμε την αξία του να βάζεις σωστές προτεραιότητες και να επικεντρώνεσαι σε πράγματα στα οποία μπορείς να κάνεις την διαφορά.
Σε 5 χρόνια, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως σημαντικά μέλη στον εκσυγχρονισμό της αγοράς του Real Estate και στον τρόπο που ο κόσμος λαμβάνει αποφάσεις σε αυτή, μέσα από την δημιουργία μιας μεγάλης και δυνατής ομάδας στην Estate Brains.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εποχή που ζούμε θα συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς. Η Νο.1 συμβουλή σε όσους βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, είναι να επενδύουν στους εαυτούς τους μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση, να είναι ευέλικτοι στις αλλαγές, να μην απογοητεύονται με την αποτυχία αλλά να μαθαίνουν από αυτή και να συνεχίσουν να προχωρούν. Και σίγουρα η ανταμοιβή είναι θέμα χρόνου.

https://estatebrains.com