Μας μιλάει για την IONOS, που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις Γεωργίας Ακριβείας με την χρήση drones.


Η IONOS προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις Γεωργίας Ακριβείας με την χρήση drones. Εμπορεύεται γεωργικά drones και αναπτύσει το λογισμικό και μέρη τους. Εξειδικεύεται στους ψεκασμούς κάλυψης ακριβείας, στους ψεκασμούς σημείων, την παρακολούθηση των δεικτών καλλιέργειας σε διάφορα φάσματα και την ανίχνευση ασθενειών, παρασίτων και ζιζανίων. Η ομάδα της IONOS έχει εκτεταμένη εμπειρία στις γεωργικές επιχειρήσεις, και μεταφέρει την τεχνογνωσία στους συνεργάτες της, εκπαιδεύοντας τους να επιχειρούν αποδοτικά και με ασφάλεια στην Ελληνική γεωργική γη, σε αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες, και σε όλους των τύπους των επιφανειών από επίπεδες κλίσεις μέχρι βουνά, από βραχώδεις περιοχές μέχρι έλη. Για την IONOS μιλήσαμε με τον Στέλιο Χριστοδούλου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η δυσκολία φροντίδας, περιποίησης και συγκομιδής των ελαιώνων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος, καθώς και η αυξανόμενη εγκατάλειψη και ερημοποίηση των αγροτικών/κτηνοτροφικών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου, δημιούργησαν την σπίθα. Η σπίθα αυτή, σε συνδυασμό με την έμφυτη ανάγκη της δημιουργικότητας, της πρωτότυπης σκέψης και της περιήγησης σε αχαρτογράφητες περιοχές, ενεργοποίησε τελικά την έναρξη της IONOS. Η δοκιμή, αξιολόγηση και ένταξη της ρομποτικής αέριας τεχνολογίας στον Πρωτογενή τομέα, κάλυψαν την προσδοκία για δημιουργικότητα στο έπακρο. Η εισαγωγή της IONOS στο πάνθεον των πρωτοπόρων που χρησιμοποίησαν γεωργικά drones, υπήρξε μια προσδοκία η οποία καλύφθηκε παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε. Η ένταξη μας στο ελληνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων ELEVATE GREECE είναι μια ηθική επιβράβευση. Οι αρχικές προσδοκίες συνοδεύτηκαν από καλούς οιωνούς, οι οποίοι ακόμα μας ακολουθούν.
 

ionos2

Η έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις γεωργικές επιστήμες, μέσα από την χρήση agri drones, είναι η κύρια δραστηριότητα μας. Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς, Γεωργικά Ινστιτούτα, τμήματα Πειραματικών έργων, έρευνας και ανάπτυξης όλων των συναφών εταιρειών, αποτελούν το πλαίσιο των βασικών μας συνεργατών. Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και οργανωμένες ομάδες παραγωγών, με τις οποίες δουλεύουμε σε εξειδικευμένα θέματα και ανάγκες των καλλιεργειών τους. Η μεγάλη εμπειρία της ομάδος μας σε επιχειρήσεις με γεωργικά drones, σε διάφορους τύπους καλλιεργειών και εδαφών, το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω μας, και οι αγαστές προθέσεις συνεργασίας, αποτελούν το σημαντικότερο όφελος των συνεργατών της IONOS. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων πυρήνων δημιουργίας και καινοτομίας.

Η ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των γεωργικών drones με καινοτόμες πρακτικές εκπαίδευσης,  η έρευνα, η ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων και προτύπων, είναι οι βασικοί  στόχοι της ομάδος μας. Όραμα μας είναι η ένταξη της IONOS στις δυνάμεις που εργάζονται για την μείωση του ανθρωπίνου αποτυπώματος στο περιβάλλον και  την προστασία της βιοποικιλότητας. Η αρμονική συνύπαρξη με την Γαία, και η χρήση τεχνολογιών αιχμής με σύνεση και σεβασμό, αποτελούν προτεραιότητα μας.

ionos3

Η διασπορά των μελών της ομάδας σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδος και της Ευρώπης, έχει οδηγήσει σε ένα μοντέλο εργασίας το οποίο είναι λειτουργικό χωρίς να επηρεάζεται από τον τόπο και χώρο δραστηριότητας. Ο ορθός καταμερισμός ρόλων στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και η διαρκής και ισομερής εκπαίδευση όλων των μελών, είναι το κλειδί της εύρυθμης λειτουργίας. Η επιχειρησιακή μας δράση υλοποιείται σε αγροτικό περιβάλλον, οπότε οι συνθήκες πανδημίας δεν επηρέασαν ουσιαστικά τις εγχώριες μετακινήσεις μας. Οι μετακινήσεις εκτός Ελλάδος το τελευταίο 6μηνο έχουν σχεδόν αποκατασταθεί. Η ομάδα μας αποτελείται από 8 έως 15 συνεργάτες, αναλόγως με τα έργα που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, και μεγαλώνει συνεχώς, έχοντας στους κόλπους της σημαντικές προσωπικότητες διαφόρων ειδικοτήτων.

ionos1

Το συγκεκριμένο θέμα, εάν δηλαδή η χώρα μας δίνει κίνητρα και βοήθεια για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από τις σειρές του παρόντος, το οποίο παρόλο που μπορεί εύκολα και απλά να λυθεί, νομίζω ότι δεν παρακολουθείται από την σωστή γωνία προβολής. Η διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας (ΙΚΕ) ήταν σύντομη και γρήγορη. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έγινε 100% με ιδία κεφάλαια. Δυστυχώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ο αφανής αρνητικός ήρωας τέτοιων προσπαθειών, καθώς «χρηματοδοτεί» όσους δεν χρειάζονται ουσιαστικά χρηματοδότηση, και έχουν επαρκή ρευστότητα. Οι προϋποθέσεις και όροι χρηματοδότησης που απαιτούνται κατά την αίτηση, το μαρτυρούν.  Για να μην έρθουμε λοιπόν αντιμέτωποι με αυτόν τον αδιάβατο τοίχο άρνησης χρηματοδότησης και την μετέπειτα αγχόνη της έλλειψης ρευστότητας, προτείνεται ο απαραίτητα σωστός και ακριβής σχεδιασμός του επιχειρηματικού μας πλάνου για βάθος 4ετίας τουλάχιστον. Η φορολογία σαν αριθμός δεν είναι απαγορευτικός, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως σημαντικό να ακολουθείται από άλλους σημαντικούς επιχειρηματικούς δείκτες ανάπτυξης. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί η έλλειψη υποστήριξης και χρηματοδότησης στις προσπάθειες ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών/προϊόντων και διαφύλαξης των πνευματικών δικαιωμάτων αυτών. Εκεί σίγουρα υπάρχει διαρροή σε χώρες εκτός Ελλάδος. Η πίστη και αφοσίωση στο όραμα, καθώς και η επιλογή κατάλληλων συνεργατών, αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάσχεσης των προβλημάτων και ώθησης στο μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Οι επιχειρήσεις ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τις εκάστοτε τεχνολογικές, κοινωνικές, συναλλαγματικές, γεωπολιτικές κ.α. προκλήσεις. Πάντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτές που είχαν το ένστικτο να προνοήσουν εξελίξεις και καταστάσεις, την ικανότητα να προσαρμοστούν αναλόγως, και την κατάλληλη ομάδα, σημειώνονται ως πρωτοπόρες και δημιουργοί των μετέπειτα κανόνων. Το παγκόσμιο περιβάλλον εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Ήδη τα τελευταία έτη έχουμε ζήσει σημαντικές μεταβολές σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμάται ότι θα ζήσουμε και άλλες, ενδεχομένως σημαντικότερες. Η ικανότητα της προσαρμοστικότητας είναι απαραίτητο εφόδιο για την ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν.
 
Η ταχύτερη χρονικά υλοποίηση του πλάνου, μας δείχνει ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πως θα είμαστε τον επόμενο χρόνο, πόσο μάλλον μετά από 5 έτη. Η εγρήγορση, η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση θα μας μεταφέρουν με ασφάλεια στο μέλλον.
 
Οι ευκαιρίες, οι καινοτόμες ιδέες και ομάδες υπήρχαν πάντα. Η μόνη διαφορά είναι ότι σε περιόδους κρίσεων πολλοί «κάνουν πίσω» και μένουν λίγοι παίχτες. Η πλειονότητα αυτών είναι ήδη στην κορυφή της πυραμίδας, οι οποίοι γίνονται ακόμα πιο δυνατοί σε αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν όμως κάποιοι μικροί αρχικά παίχτες, των οποίων οι ιδέες και το πλάνο έχουν την ευκαιρία, τον χώρο και τον χρόνο να δοκιμαστούν και να προβληθούν. Από το πόσο καινοτόμο είναι το σχέδιο και η ικανότητα τους να προσαρμοστούν στις συνθήκες, θα τους δώσει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης ή θα τους εξαφανίσει με συνοπτικές διαδικασίες. Εν κατακλείδι, οι συνθήκες κρίσης εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό σφάλματος και ρίσκο. Μπορεί όμως να αποτελέσουν πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους θα τολμήσουν να κινηθούν στο μέλλον με σύνεση, αποφασιστικότητα, μακριά από τα συνηθισμένα μονοπάτια. Κοντολογίς, ο τολμών νικά!

https://ionos.com.gr/