O δημοφιλής stand-up κωμικός μιλάει στο Platform και ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή με την παράσταση «Καφρόκρεμα».  


Μετά το κλασικό πια «Αντί Διδακτορικού» και την άκρως πρωτότυπη «Υπερπαραγωγή», ο Δημήτρης Δημόπουλος παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του, αντιμετωπίζοντας κάθε θέμα που καταπιάνεται με αθώο ενθουσιασμό μα και ειρωνικό σκεπτικισμό ταυτόχρονα.

Και με τι καταπιάνεται; Από τις σκέψεις του για το πώς γεννήθηκε ο ανθρώπινος λόγος και τι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στη ζωή, μέχρι τους λόγους γιατί δεν θα καταφέρει ποτέ να κάνει καριέρα στη διαφήμιση.

Το αποτέλεσμα; Μια stand-up comedy παράσταση που κινείται με την ίδια ευκολία από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων όλων μας, ως την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας, ένας μονόλογος και του ύψους, και του βάθους.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος μίλησε στο Platform για τη σάτιρα που ενοχλεί και τις νέες του παραστάσεις σε Αθήνα και Κύπρο.

Υπάρχουν όρια στο χιούμορ και στη σάτιρα; Ποια είναι τα όρια που θέτεις εσύ;

Τα όρια που υπάρχουν στο χιούμορ και στη σάτιρα αποκαλύπτονται μόνο αφού ξεπεραστούν, οπότε είναι όρια που δεν έχουν προδιαγραφεί ή επιβληθεί. Στόχος του χιούμορ και ειδικότερα της σάτιρας είναι να βάζει ελεύθερα έναν καθρέφτη απέναντί μας, χωρίς όμως να τον σπάει στο κεφάλι μας. Αυτό είναι το όριο που θέτω εγώ, ο καθρέπτης μου να είναι αποκαλυπτικός και όχι κακοποιητικός.

Πώς θα αντιδρούσες αν κάποιος προσπαθούσε να διακόψει μία παράστασή σου;

Εξαρτάται την περίσταση. Αν για παράδειγμα ήταν μια παράσταση όπου συμμετείχαν και άλλοι συνάδελφοι, θα ήμουν όσο πιο κόσμιος μπορούσα, ώστε να μην καταστρέψω την παράσταση για όσους θα έβγαιναν μετά από μένα. Αν ήταν σε κάποιο σόλο μου, και πάλι εξαρτάται από το λόγο που διακόπτει κάποιος. Αν είναι επειδή αισθάνεται πως έτσι συμμετέχει και βοηθά την παράσταση, θα ήμουν όσο ευγενικός επιτρέπει η στιγμή και η περσόνα μου. Αν είναι όμως μια διακοπή υστερόβουλη και προσβλητική, δεν θα χαριστώ. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το υπόλοιπο κοινό είναι στο πλευρό σου, καθώς ενοχλείται και αυτό.

dimitris-dimopoulos-1200x800

Ποια ήταν η πιο άβολη παράσταση που έχεις δώσει; Ή κοινό που δεν πρόσεχε ή έκανε πολύ φασαρία;

Πάμε να τα δούμε ανάποδα! Η πιο άβολη παράσταση που έχω κάνει ήταν σε έναν χώρο που έκλεινε ένα χώρο λειτουργίας, όπου έπαιζα ανάμεσα στον κόσμο, επειδή ο ιδιοκτήτης θεώρησε πως δεν χρειαζόταν σκηνή, είχε κατά νου πως μπορούσα να ανέβω στην μπάρα και να παίξω, όπως οι χορευτές και οι χορεύτριες που είχε κλείσει για την ίδια βραδιά… Το να μη με προσέχει το κοινό ή να κάνει φασαρία μου έχει τύχει πολλές φορές, ειδικά όταν δεν παίζω σε θεατρικούς χώρους. Εκεί ο κωμικός πρέπει να ανασκουμπωθεί και να συνεχίσει τη δουλειά του όπως ξέρει.

Και ποια θεωρείς μία πολύ επιτυχημένη παράσταση;

Θα πω το Stand-Up Symphony που έκανα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και που ελπίζω να επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη και να γίνει επιτέλους και στην Αθήνα, όπως είχε ανακοινωθεί αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Γιατί επέλεξες δήμους εκτός κέντρου, όπως η Δάφνη, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, μαζί με τους Αμπελόκηπους βέβαια, για τις νέες παραστάσεις «Καφρόκρεμα»;

Η περιοδεία εντός της πόλης ήταν κάτι που το σκεφτόμουν από τον πρώτο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα και οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που τελικά αποφάσισα να το κάνω τώρα. Επιπλέον, ας έχω κι εγώ την αίσθηση πως περιοδεύω, πως μετακινούμαι, πως ταξιδεύω, τόσο καιρό περιορισμένος όπως όλοι, θέλω να βγω!

Ο Δημήτρης Δημόπουλος έχει χιούμορ και εκτός σκηνής; Ή δεν γίνεται αλλιώς;

Έχει, απλώς έχει βαρεθεί όποτε το έχει να ακούει «αυτό θα το βάλεις στην παράστασή σου;». Όχι, δεν θα το βάλω στην παράστασή μου, όταν είμαστε παρέα, δεν δουλεύω, κάνουμε παρέα!

Αν ξαφνικά, μεταφερόσουν στο Broadway, σε ποιες παραστάσεις θα ήθελες να παίξεις;

Ας πάω εγώ στη Νέα Υόρκη και ας παρακολουθήσω και τον πάγο να λιώνει στις μαρκίζες των θεάτρων! Σε ποια παράσταση θα έπαιζα, το έχει αποφασίσει ήδη ο συνάδελφος Βαγγέλης Μουλαράς που με έχει κάνει κάστινγκ στον ρόλο του Λαφαγιέτ στο μιούζικαλ «Χάμιλτον». Πάντως έναν ρόλο που είχα ζηλέψει ήταν αυτός του Πιρέλι στο «Σούινι Τοντ» και οι συγκυρίες το έφεραν να τον παίξω στη σκηνή!

kafrokrema-dimopoulos-press-release-low-res-photo-3

Τέλος, πότε θα πάρετε πτυχίο κ. Δημόπουλε; Ποιο είναι το νέο σας μεταπτυχιακό;

Όταν με αφήσετε να κάνω τις εργασίες μου, αντί να σας απαντώ στις ερωτήσεις σας, εντάξει;! Το δε μεταπτυχιακό μου, δεν είναι το «νέο» μου, αλλά το πρώτο μου και είναι στο Τμήμα Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ. Μέχρι μέσα Φλεβάρη πρέπει να παραδώσω τις εργασίες τριμήνου και μετά βάζω μπροστά τη διπλωματική μου εργασία. Όμως μέχρι να ορκιστώ, έχω παραστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, οπότε, κοπιάστε!

H «Καφρόκρεμα» περιοδεύει στην Αθήνα και Κύπρο:

18/2  • Savino Live, Λάρνακα

19/2  • Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία (απογευματινή και βραδινή παράσταση)

10/2  • Ravens Music Hall, Λεμεσός

25/2 • Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου • Αιγάλεω (μετρό Αιγάλεω)

18/3 • Δαναός • Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)

15/4 • West City Cinemas • Περιστέρι (μετρό Άγιος Αντώνιος & Περιστέρι)