Μας μιλάνε για το Workearly, την πρώτη online coaching υπηρεσία για επιτυχημένη καριέρα στο χώρο του ΙΤ.


Το Workearly είναι μια μοναδική στο είδος της online coaching υπηρεσία, όπου παρέχεται ένας συνδυασμός εκπαίδευσης, όσον αφορά στις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος ώστε να εισχωρήσει ή να εξελιχθεί επαγγελματικά στην αγορά της τεχνολογίας, και εξατομικευμένης στρατηγικής, προκειμένου να κάνει τα σωστά βήματα για να πραγματοποιήσει τους στόχους του με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Το Workearly είχε ευρεία αποδοχή από το ελληνικό κοινό από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, λόγω της πρακτικής και της προσωποποιημένης φύσης του. Η παρουσία μια εναλλακτικής λύσης με την λογική του ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, σε συνδυασμό με τον δυναμικό σχεδιασμό και εκπαίδευση στο κάθε προφίλ, ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά. Ήδη έχει ξεκινήσει το project επέκτασης και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία) στα κοινά με τις αντίστοιχες ανάγκες. Για το Workearly μιλήσαμε με τον Ευθύμη Βαφειάδη και τον Δημήτρη Κυριακάτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.
 
Η ιδέα για τη δημιουργία προέκυψε κατά τη διάρκεια συνεργασιών με εταιρείες του κλάδου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατά το παρελθόν, όπου διαπιστώθηκε το γνωσιακό κενό και η έλλειψη προσανατολισμού που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ιδιαίτερα στους νεοεισερχόμενους στο χώρο υποψηφίους, τόσο σε αμιγώς τεχνικούς όσο και σε υβριδικούς ρόλους, σχετικά με τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για μια επιτυχημένη καριέρα.
Κοινώς, οι περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ έχουν εκπαιδευτεί ακαδημαϊκά, δεν γνωρίζουν πού να εστιάσουν γνωσιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από θέσεις ή να μην πετυχαίνουν τους στόχους τους στο βαθμό που θέλουν. Η συγκεκριμένη ανάγκη διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για technical ρόλους, όπου είδαμε ότι οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο υποψήφιοι είχαν μεγάλη έλλειψη προσανατολισμού σχετικά με τις απαιτήσεις του σύγχρονου industry. Αυτό το κενό εντοπίσαμε κατά την επαγγελματική μας πορεία και θέλαμε να το καλύψουμε, δηλαδή την επικαιροποίηση των skills καθώς και το κομμάτι της στρατηγικής για έναν νέο επαγγελματία του ΙΤ, είτε αυτός είναι junior είτε senior.

Workearly.jpg

 

 Το Workearly απευθύνεται σε οποιονδήποτε φοιτητή ή επαγγελματία βρίσκεται στο χώρο του ΙΤ ή προέρχεται από πεδία θετικών επιστήμων, οικονομικών, management κ.λπ. και θέλει να μπει και να εξελιχθεί στην αγορά της τεχνολογίας αποτελεσματικά και γρήγορα. Μέχρι στιγμής, το Workearly έχει επιλεχθεί από περισσότερους από 350 νέους υποψηφίους και  επαγγελματίες, μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές. Κεντρικό ρόλο στο ατομικό πλάνο που παρέχεται σε κάθε προφίλ έχει η ασύγχρονη και ευέλικτη μορφής τεχνικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς. Στην πραγματικότητα υπάρχει εξατομικευμένο πλάνο εκπαίδευσης, πάνω στις τεχνολογίες (γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία) που χρειάζονται, με ιδιαίτερη έμφαση όμως, στην πρακτική εξάσκηση και τις διαρκείς αξιολογήσεις, με τεστ σε πραγματικές συνθήκες και σενάρια ώστε οι υποψήφιοι να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τόσο τις τεχνικές συνεντεύξεις και τα τεστ που θα τους ζητηθεί να κάνουν από τις εταιρείες στο πολλαπλών επιπέδων interview process, όσο και να μπορούν να εργαστούν στο χώρο αποτελεσματικά. Έχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν στις τεχνολογίες αιχμής και διεκδίκησαν ρόλους σε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Έχουμε επίσης ήδη success stories ανθρώπων που προέρχονταν από διαφορετικούς κλάδους, δουλέψαμε μαζί και τώρα έχουν εξ αποστάσεως συμβόλαια με εταιρείες στο Λονδίνο ή σε άλλες αγορές.

 Στο Workearly, παρέχουμε εξειδικευμένες λύσεις τόσο στο κομμάτι της τεχνικής εκπαίδευσης υποψηφίων με τις πιο σύγχρονες μεθόδους εστιάζοντας στο upskilling κομμάτι με συγκεκριμένο πλάνο, milestones και μετρικές ώστε να βοηθήσουμε τις υποψηφίους να πιάσουν τους στόχους τους. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους υποψηφίους και τα νέα ταλέντα να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο με λάθος κινήσεις.

Στην Ελλάδα, προ πανδημίας, λίγοι σκεφτόμασταν την πιθανότητα να δουλεύουμε χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμαστε καθημερινά από και προς το γραφείο. Αυτό που στην αρχή έμοιαζε με επιβεβλημένη συνθήκη, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς οπαδούς οι οποίοι ορκίζονται στην ελευθερία που προσφέρει και τον επιπλέον χρόνο που κερδίζουν αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.  Όλη η ομάδα του Workearly, που αποτελείται από μία μεγάλη ομάδα συνεργατών στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, εργάζεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως.

Workearly2.jpg

To workearly, είναι μία δημιουργία της ομάδας της Reatcode IT Consulting Services , της εταιρείας μας με  έδρα το Λονδίνο η οποία ειδικεύεται στα πεδία IT Consulting, Career Coaching, Business Coaching, Corporate Training  και Leadership Coaching.Το coaching και το training σε ενδοεταιρικό επίπεδο, αποτελούν ένα εξεζητημένο σύνολο πρακτικών που υιοθετούνται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω των υψηλών αποτελεσμάτων που παρέχουν τόσο στην αύξηση της αποδοτικότητας όσο και της εργασιακής κουλτούρας των εταιρικών στελεχών αλλά και των ομάδων. Επιλέξαμε να ιδρύσουμε την εταιρεία μας στο Λονδίνο γιατί το coaching είναι ένας εξεζητημένος κλάδος που ανθεί στην Αγγλικά αγορά. 

Οι προκλήσεις είναι πολλές για τις επιχειρήσεις σήμερα, σε ένα ανταγωνιστικό και ασταθές περιβάλλον. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τις προκλήσεις στην αγορά της τεχνολογίας όσον αφορά την στελέχωση θέσεων. Τα τμήματα προσλήψεων αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλαπλά ζητήματα. Ιδιαίτερα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ΙΤ είτε σε κλάδο που περιλαμβάνει λύσεις τεχνολογίας, που στην πραγματικότητα πλέον συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους, προκύπτουν δυσκολίες τόσο στην ανεύρεση ταλέντων όσο και στο κομμάτι της διατήρησης τους στην εταιρεία. Όσον αφορά την ανεύρεση ταλέντων ειδικά στην περίπτωση των highly skilled senior IT professionals, οι προκλήσεις είναι μεγάλες γιατί είναι μια διαδικασία που απαιτεί διαρκή αναζήτηση και συστηματική έρευνα, πολλές φορές με στενές προθεσμίες διεκπεραίωσης. Μία ακόμα δυσκολία είναι ότι οι άνθρωποι του HR συνήθως δεν έχουν τεχνικές γνώσεις οπότε πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα στην διαδικασία του screening και του recruitment, διοτι δεν είναι εύκολο να γίνει μία σωστή πρώτη αξιολόγηση, πράγμα που κοστίζει σε πόρους.

 Στην εποχή της πανδημίας δημιουργήθηκε η ανάγκη και η τάσης της τηλεργασίας, κάτι που θα παραμείνει όμως και μετά το πέρας της πανδημίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των μεγάλων οργανισμών και φορέων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσφέρονται ευκαιρίες από εταιρείες του εξωτερικού για εξ αποστάσεως εργασία, προφανώς με πολλαπλάσιες μισθολογικές απολαβές και εξέλιξη. Οι τεχνολογικές τάσεις είναι κοινές, επομένως ζητούν την γνώση των ίδιων τεχνολογιών και εργαλείων, πράγμα που προσφέρει ευελιξία. Οι εργασιακές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο χώρος του ΙΤ στην Ελλάδα είναι πλέον πάρα πολλές και ανοίγουν διαρκώς καινούργιες θέσεις. Ο συγκεκριμένος κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται και είμαστε ακόμα στην αρχή. Ειδικότητες όπως Data / ΒΙ Analysts, BI Analysts, Software Engineers, QA Engineers βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με skills όπως SQL, Python / Java / Javascript, Reporting / Visualization & Automation tools να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, ανάλογα φυσικά και με την ειδικότητα.

Η συμβουλή που θα δίναμε στους νέους που πρόκειται να επιλέξουν καριέρα σήμερα είναι να βρουν αρχικά αυτό που τους αρέσει και τους ταιριάζει όσον αφορά τις ικανότητες και το background τους αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Να εστιάσουν στις ανάγκες της αγοράς αλλά και να δουν πώς το career path που θα επιλέξουν θα τους δίνει συνεχώς την δυνατότητα να μαθαίνουν, να εξελίσσονται και να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Ο μόνος τρόπος για να είσαι καλός στην δουλειά σου είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις, μέχρι να το βρεις μην επαναπαύεσαι.

 
https://www.workearly.gr