Μας μιλάνε για την PTA rehab Ecorthotics, που αναπτύσσει  καινοτόμες λύσεις  3D Printed τμήματα παθητικών εξωσκελετών υγείας.


"Όλες οι σπουδαίες πράξεις και όλες οι σπουδαίες σκέψεις έχουν γελοίο ξεκίνημα "τάδε έφη  ο Νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας  Αλπέρ Καμύ . Θα μπορούσε όμως κάποιος να χαρακτηρίσει ''γελοίο'' ένα παιδικό όνειρο ή μια αγνή σκέψη ; Και όμως, ένα τέτοιο παιδικό όνειρο οδήγησε 2 αδέρφια, τους Μάρκο Κυριαζή φυσικοθεραπευτή και CEO της PTA Rehab και τον Αγησίλαο Κυριαζή υποψήφιο διδάκτορα μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Product designer της  PTA Rehab , να δημιουργήσουν έναν πλήρως εξατομικευμένο παθητικό εξωσκελό με την μέθοδο του 3D Printing. Ερέθισμά τους ; Ο δικός τους παιδικός ήρωας της μεγάλης οθόνης, ο ROBOCOP. H ιστορία πίσω από τον ήρωα-τεχνολογικό επίτευγμα (story του 1987), έχει να κάνει με έναν αστυνομικό, τον Alex Murphy, που ύστερα από μια εξαιρετικά βίαιη συμπλοκή με κακοποιούς, είχε απώλεια ζωτικών οργάνων και μελών του σώματος του. Η ανάγκη για ένα πλήρως ενεργητικό εξωσκελετό μάχης ήταν πλέον επιτακτική. Η Σκέψη που γεννήθηκε με την ιστορία του ROBOCOP ωρίμασε, όταν ο CEO Μάρκος Κυριαζής, ήρθε αντιμέτωπος με ένα γνώριμο πρόβλημα για εκείνους που ασχολούνται με τη ναρθηκοποίηση. Μία ασθενής του με αριστερή ημιπληγία, παρουσίασε έντονο κνησμό, δερματικές αλλοιώσεις  και μυκητίαση στο αριστερό της άνω άκρο. Αποτελέσματα που προκλήθηκαν από τον νάρθηκα ηρεμίας που χρησιμοποιούσε. Τότε με τη συμβολή του Αγησιλάου Κυριαζή και τις γνώσεις του πάνω στη σχεδίαση και τo 3D Printing, καθώς και η ορθή καθοδηγήση ως προς την καλύτερη αποτύπωση της ανατομικής αλλά και της εργονομίας από τον αδερφό του Μάρκο, δημιουργήθηκε ο πρώτος νάρθηκας της PTA.  

PTA5.jpg

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νάρθηκα αυτού ήταν η απόλυτα εξατομικευμένη σχεδίαση του σύμφωνα με την ανατομία της ασθενούς, η εργονομία του, ο αερισμός του μέλους, ο ορθός περιορισμός της ελευθερίας των κινήσεων καθώς και ότι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τη παραγωγή του νάρθηκα δεν επέτρεπε την καλλιέργεια μικροβίων και μυκήτων. Από τις πρώτες μόλις μέρες εφαρμογής υπήρξε ραγδαία εξέλιξη στην αποκατάσταση της ασθενούς, όπως και οι δερματικές αλλοιώσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά. Με αυτό το feed back και με την σκέψη να γίνεται πράξη, η PTA δήλωσε συμμετοχή στο πρώτο της διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μπεις στην αγορά όντας "άγνωστος'' επιχειρηματικά και πόσο μάλλον με ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν. Δεν ισχύει αυτό όμως μόνο στην Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Απαιτούνται πολλά περισσότερα για να αναπτύξεις σε όλο το κόσμο μία ιδέα. Για την PTA rehab Ecorthotics μιλήσαμε με τον Μάρκο & Αγησίλαο Κυριαζή. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.

PTA2.jpg

Μάρκος Κυριαζής: «Μέσα από τους διαγωνισμούς αποκτήσαμε την εμπειρία πάνω στα Pitch deck, στα οικονομικά, στην έξυπνη επιχειρηματικότητα αλλά και το πιο σημαντικό , ότι η ιδέα της PTA "πάλεψε'' με άλλες εξαιρετικές ιδέες και κέρδισε. Και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.» Ένας από τους κύριους λόγους συμμετοχής σε τέτοιους διαγωνισμούς είναι η προβολή στον επιχειρηματικό κύκλο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας  αλλά και του «επιχειρείν» εν γένη . Αυτό πολλές φορές μετουσιώνεται σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές, αλλά και χρηματικά έπαθλα σε περίπτωση διάκρισης. Χρειάζονται χρήματα για να βγάλεις χρήματα, και εκεί οδηγεί η συζήτηση που έχει να κάνει με επένδυση, με ανάπτυξη και με εξέλιξη μιας επιχείρησης. Οι ιδέες είναι το όχημα, αλλά το ρευστό είναι σίγουρα το καύσιμο.

PTA3.jpg

Αγησίλαος Κυριαζής: Κάθε νέος/νέα πρέπει να έχει φιλοδοξίες, όνειρα και στόχους και να παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξή τους. Να τους κυνηγά καθημερινά με ορμή και να μεταδίδει την ιδέα του με πάθος και αγάπη σαν να είναι το σημαντικότερο για αυτόν πράγμα στον κόσμο. Τότε και μόνον τότε ένας τρίτος θα θελήσει να συμμετάσχει σε αυτό, να γίνει μέρος του, είτε ως μέλος της ομάδας είτε ως επενδυτής. Όλα αυτά πρέπει να δημιουργήσουν ένα πλάνο που θα μεταφράζει τα παραπάνω σε αριθμούς και σε πράξεις. Η PTA Rehab - Ecorthotics αναπτύσσει πλέον καινοτόμες λύσεις με 3D Printed τμήματα παθητικών εξωσκελετών υγείας με στόχο τη πρόληψη αλλά και τη γρήγορη αποκατάσταση  ατόμων με ειδικές ανάγκες και κινητικές δυσκολίες. Όπως επίσης κατασκευάζει και  προστατευτικά θώρακος για πιλότους KART αλλά και 3D Printed αναπηρικά αμαξίδια για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, με το πρώτο σύστημα ανάρτησης για fully 3D Printed περιπατητήρα σκύλων στον κόσμο να είναι γεγονός! Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι μέλος της ομάδας, πρέσβειρα των προϊόντων της PTA και σημαντικός κρίκος του ποιοτικού ελέγχου των συσκευών υψηλών απαιτήσεων είναι η παραολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

PTA4.jpg

Μάρκος Κυριαζής : «Όραμα της PTA είναι τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει τη δική της παραγωγική μονάδα με σύγχρονες προδιαγραφές , να αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και σε άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές και να μην σταματήσει στιγμή να εξυπηρετεί τον συνάνθρωπο με λύσεις για εκείνον και για τις ξεχωριστές του ανάγκες.» Τύχη σίγουρα θα χρειαστεί στην ζωή κάποιος, τίποτα όμως δεν θα κερδίσει τη θέληση του και την δυναμική της ιδέας του. Ανάπτυξη , εξέλιξη αλλά και εμπιστοσύνη στην ομάδα, είναι τα στοιχεία αυτά που οδηγούν στην επιτυχία ! «Η καρδιά σου είναι η πυξίδα που θα δείξει την σωστή κατεύθυνση και οι ιδέες σου ο αέρας που θα φουσκώσει τα πανιά του καραβιού σου για να σαλπάρεις. Νοιώθουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας και η έρευνά μας όσον αφορά τις ανάγκες της αγοράς συνηγορούν σε αυτό. Είμαστε μία ομάδα που πιστεύουμε ότι θα πάει ψηλά γιατί μοιράζεται κοινά όνειρα και φιλοδοξίες . Θέλουμε, Ξέρουμε και Μπορούμε να το κάνουμε πράξη !» συμπληρώνει ο Αγησίλαος. Το επιχειρείν είναι σίγουρα ένα άθλημα για όλους που χρειάζεται όμως ομαδικότητα. Κι όπως σε κάθε άθλημα έτσι και στο επιχειρείν κερδίζει και προοδεύει το καλύτερο σύνολο με την μεγαλύτερη αφοσίωση στο στόχο.

PTA6.jpg


Τα αδέρφια Κυριαζή μας αποχαιρέτησαν με το σλόγκαν της PTA: “Είμαστε η PTA rehab Ecorthotics και Υπάρχουμε γιατί είστε Μοναδικοί
 
https://www.ptarehab.gr