Μας μιλάει για την AMMOUSA, που δεν είναι μόνο μία μπίρα…, είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας.


Αντί προλόγου, αντιγράφω αυτό το απόσπασμα της συνέντευξης: «Πήρα αυτή την απόφαση ενώ δεν ήξερα καν από τι αποτελείτε η μπίρα, δεν ήξερα καν ότι έχει νερό. Όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου». O Γιώργος Ντάνος μας μιλάει για την μπίρα η «AMMOUSA», η οποία δεν είναι απλά μία μπίρα, αλλά είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2016, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα  ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι?» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα.
Πήρα αυτή την απόφαση ενώ δεν ήξερα καν από τι αποτελείτε η μπίρα, δεν ήξερα καν ότι έχει νερό. Όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου».
Κάπως έτσι γεννήθηκε η «AMMOUSA», η οποία δεν είναι απλά μία μπίρα, αλλά είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία. Έπειτα το να είναι μία συνταγή μου με την επαγγελματική της μορφή,  προέκυψε γιατί ήθελα να προσφέρω στο καταναλωτικό κοινό το κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα ώστε να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος. Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων και γεύσεων.

Ammousa6.jpg
 

Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με όστρακα, ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.
Η AMMOUSA English I.P.A, έχει βραβευτεί τρείς συνεχόμενες χρονιές από τέσσερις διαφορετικούς διαγωνισμούς
o Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
o Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards2018 που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
o Τον Ιούνιο του 2019 κέρδισε το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards - Food and Drinks Competitions 2019
o Το Νοέμβριο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer Challenge.
Η διάκριση στα GreatTasteAwards ήταν μία επιτυχία, η βράβευση στo European Beer Challenge ήταν μία επιβεβαίωση.

Ammousa4.jpg

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Ίσως τελικά αυτό κάνει την διαφορά, το ότι έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει κυρίως κάποιο φαγητό και όχι απλά για να σε ξεδιψάει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα ώστε να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Ammousa3.jpg


Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας.
Έως το τέλος του 2020 θέλω να υπάρχουν στην αγορά τέσσερις (4) συνταγές μου, αλλά και να μπορέσουν να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό
.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος είναι ενθουσιασμό και όρεξη για να πειραματιστεί και προφανώς απευθύνετε σε ανθρώπους που αγαπούν και τους αρέσει η μπίρα.  Το κόστος για το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την δικιά σου μπίρα. Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30min. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιείς.
Αν είσαι άνθρωπος του “do it yourself” τότε στην οικιακή ζυθοποίηση θα βρεις ένα εξαιρετικό χόμπι.

Ammousa5.jpg

 
Σίγουρα η τεχνολογική εξέλιξη, λόγω της ταχείας ψηφιακής προόδου, είναι μία από τις σύγχρονες προκλήσεις, που πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσαρμόζονται, είτε στην παραγωγική διαδικασία, είτε στην υποστήριξη αυτής. Όμως η ζυθοποίηση θέλει και κάτι άλλο, δεν θέλει μόνο τεχνολογία…θέλει συναίσθημα. Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπίρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε  βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Σίγουρα σε διακατέχουν αρκετά συναισθήματα όπως αυτό της θέλησης να δημιουργήσεις κάτι νέο, αλλά και της αμφιβολίας για το αποτέλεσμα. Είναι μία προσωπική γιορτή….. που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες… που πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου αλλά και τις αισθήσεις σου.  Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι… γιατί είναι ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι με προσωπικές αποφάσεις καθαρά.

Παρόλο που η AMMOUSA με την επαγγελματική της μορφή είναι ούτε ένα χρόνο στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα. Η όλη ανάπτυξη δεν έχει γίνει μέσο κάποιου δικτύου διανομέων ή με την βοήθεια κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας ή έχοντας στήσει κάποιο business plan, έχει γίνει με πολύ προσωπική δουλειά, με σωστές επιλογές και ακολουθώντας το ένστικτό μου. Πριν οποιαδήποτε συνεργασία, πρώτα «απαιτώ» μία γευστική δοκιμή και εφόσον τους αρέσει θα συνεργαστούμε. Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα μας ή μπυραρία  γιατί απλά πρέπει να είναι…, η AMMOUSA θα είναι γιατί πρώτα θα αρέσει στον ιδιοκτήτη ή στον υπεύθυνο και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει, όχι να «πουλήσει» την AMMOUSA, αλλά να μεταφέρει την γευστική εμπειρία που ένοιωσε. Αυτή είναι ας πούμε η «στρατηγική» που έχω… «μεταφορά γευστικής εμπειρίας!!!» Και με αυτόν το τρόπο πώλησης είναι πλέον στα Σ/Μ του Ανδρικόπουλου στο Ν. Αχαΐας, στα Σ/Μ Ρουμελιώτης στο Ν. Ηλείας και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες & εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο  και συνεχίζει…Μάλιστα προς μεγάλη μου χαρά και τιμή, επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens HOTEL για το εστιατόριο OASIS Bar + Grill. Τα συναισθήματα που νοιώθω βλέποντας την AMMOUSA στα ράφια, στους πάγκους ή στα τραπέζια delicatessen καταστημάτων ή εστιατορίων, τρία χρόνια μετά από τότε που ασχολήθηκα με την οικιακή ζυθοποίηση…. δεν μπορεί ο γραπτός λόγος να τα περιγράψει, πραγματικά είναι κάτι μοναδικό!

Ammousa2.jpg

Θα έλεγα καλύτερα ότι η κρίση δημιουργεί ιδέες. Πρέπει όλοι μας να ξεφύγουμε από την κατάσταση του ότι δεν έχουμε χρήματα ή δεν έχουμε χρόνο.. αυτό είναι μία εύκολη δικαιολογία. Πρέπει να ονειρευτούμε, αυτό πρέπει να κάνουμε. Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση την έχω στο μυαλό μου «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά».

https://www.facebook.com/BirraDanos
 

Ammousa7.jpg