Μας μιλάνε για τον Argalios, τις χειροποίητες δημιουργίες υφασμένες στον αργαλειό του σήμερα.


Από την Wikipedia: «Ο αργαλειός είναι χειροκίνητη μηχανή ύφανσης, συνηθέστερη σε παλαιότερες εποχές. Χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά την προβιομηχανική εποχή και αργότερα κυρίως στις αγροτικές περιοχές, στην οικιακή οικονομία των οποίων διαδραμάτισε βασικό ρόλο, καθώς αποτελούσε το κύριο μέσο ύφανσης και κλωστοϋφαντουργίας. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση ο κλασικός, ξύλινος, κινούμενος με μυϊκή ενέργεια αργαλειός αντικαταστάθηκε από το μηχανικό αργαλειό. Σήμερα έχει σχεδόν καταργηθεί, καθώς η διαδικασία της ύφανσης έχει μηχανοποιηθεί και στη θέση του αργαλειού χρησιμοποιείται η υφαντική μηχανή. Ο ξύλινος αργαλειός απαντάται σήμερα μόνο σε ελάχιστα σπίτια απομακρυσμένων περιοχών και σε μουσεία λαϊκής τέχνης». Ο Ηλίας Πολίτης και η Κατερίνα Κακουσίου είχαν την ιδέα το 2013 μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους. Δίχως πολλές προσδοκίες στην αρχή, είχαν την επιθυμία μας να γίνει ευρέως γνωστή η ελληνική ονομασία του εργαλείου της υφαντικής [αργαλειός]. Όπως αποδείχτηκε η επιλογή τους ήταν σωστή και αυτό το αποδεικνύουν οι συνεργασίες τους με τα πωλητήρια μουσείων (Μουσείο Λαϊκών οργάνων, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο ελληνικής λαϊκής τέχνης) καθώς και με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους (Costa Navarino, Acrotel, Kinsterna, Levantes Villas). Για τον Argalios μιλήσαμε με τους Ηλία Πολίτη και Κατερίνα Κακουσίου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.  

Ξεκινήσαμε το 2013 αυτή την επιχείρηση από το σαλόνι του σπιτιού μας χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, θέλοντας να αναβιώσουμε μια τέχνη που είχε παραμεριστεί λόγω της βιομηχανοποίησης.

argalios2.jpg


Απευθυνόμαστε στον κάθε άνθρωπο που μπορεί να εκτιμήσει  την αξία αυτής της δουλειάς και να αποκτήσει ένα χρηστικό αντικείμενο ιδιαίτερης αισθητικής.

argalios3.jpg


Στόχος μας είναι η διατήρηση και η διάσωση αυτής της αρχαίας τέχνης και όραμά μας είναι τα προϊόντα μας να γίνουν αναγνωρίσιμα παγκοσμίως.

argalios4.jpg

Ο τρόπος της παραγωγής των προϊόντων είναι διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν σε ότι αφορά την πρώτη ύλη που είναι τα νήματα, τα οποία τα προμηθευόμαστε έτοιμα για ύφανση. Ενώ παλαιότερα ήταν πολύ χρονοβόρα αυτή η διαδικασία. Η επιχείρηση μας είναι οικογενειακή. Η Κατερίνα ασχολείται με το δημιουργικό κομμάτι της επιχείρησης[σχεδιασμό, ύφανση, κατασκευή] και ο Ηλίας ασχολείται με την επικοινωνία και την προώθηση των προϊόντων, καθώς και με τις αγορές των πρώτων υλών. Τα κορίτσια μας ασχολούνται με τη φωτογράφηση  και τα αγόρια μας βοηθούν στην επικοινωνία μας με το εξωτερικό.

argalios5.jpg

Η Ελλάδα δεν δίνει κίνητρα για την ελληνική επιχειρηματικότητα και έχει ένα αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον το οποίο είναι αλήθεια ότι στην αρχή μας προβλημάτισε.

Η πρόκληση για τις νέες επιχειρήσεις είναι να αντέξουν στο χρόνο και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

argalios6.jpg

Αν ξεκινούσαμε τώρα θα λειτουργούσαμε λιγότερο ερασιτεχνικά και συναισθηματικά και περισσότερο επαγγελματικά.

Σίγουρα η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, γιατί βάζει τον άνθρωπο να σκεφτεί και να βρει τρόπους να δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τους συνανθρώπους του.

Θα προτείναμε στους νέους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα να τολμήσουν να την κάνουν πράξη, γιατί αυτό το ταξίδι δεν ξέρουν ποτέ που μπορεί να τους οδηγήσει.

https://argalios.gr