Βασίλης Κεκάτος: Ένας βραβευμένος Έλληνας στο Φεστιβάλ Καννών!

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα

Κείμενο: Νίκος Κοντομήτρος

Το όνομα του θα το έχεις δει ή το έχεις ακούσει παντού από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Και είναι λογικό, αφού είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Ποιος, όμως, είναι ο Βασίλης Κεκάτος;

#1 Γεννήθηκε το 1991 (ναι, είναι, μόλις 28 ετών) στην Κεφαλλονιά. Μετά το πέρας του σχολείου, σπουδάζει σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο. Αποφοίτησε και με άριστα.

#2 Και, επειδή ο Βασίλης αγαπά το πολύ το νησί του, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει το «Seanema Open Air Film Festival», το απόλυτο must καλοκαιρινό φεστιβάλ, που μετατρέπει κάθε γωνιά της Κεφαλλονιάς σε θερινό σινεμά. Καλοκαιρινή ραστώνη, αγαπημένη ταινία, δίπλα στη θάλασσα. Τι καλύτερο;

#3 Μάλιστα, θέλει στις ταινίες του να παίζουν όσο πιο πολλοί ντόπιοι γίνεται.

«Δεν λέω ότι θα πάψω να συνεργάζομαι με κανονικούς ηθοποιούς, ίσα ίσα που έχω στο μυαλό μου πολλούς ταλαντούχους επαγγελματίες με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ. Με ενδιαφέρει, όμως, να δουλέψω παράλληλα με ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με την τέχνη. Με συγχωριανούς μου ή άλλους ερασιτέχνες, που με εξιτάρει η φυσιογνωμία τους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν μια άλλη γλώσσα, έχουν το αυθόρμητο ταλέντο της φύσης τους.» δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ElCulture.

#4 Πριν από το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς», είχε δημιουργήσει ταινίες, οι οποίες είχαν αποσπάσει αρκετά βραβεία: «Ανάδρομος» και «Η Σιγή των Ψαριών όταν πεθαίνουν» αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

#5 Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο ετοιμάζει την νέα του ταινία, η οποία θα είναι μεγάλου μήκους. Και το μέλλον, φαντάζει λαμπρό!  

Πηγή: allyou.gr