Μας μιλάει για το CashLoop, που αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος κοινωνικού δικτύου στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.


{source}<script src='https://www.googletagservices.com/tag/js/gpt.js'>
  googletag.pubads().definePassback('/1777312/New_Platform_Extra_300_3', [[300, 250], [300, 600]]).display();
</script>{/source}

Το CashLoop είναι μια πλατφόρμα που αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος κοινωνικού δικτύου στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα για απευθείας δανεισμό και συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζονται μεταξύ τους.

{source}<script src='https://www.googletagservices.com/tag/js/gpt.js'>
  googletag.pubads().definePassback('/1777312/New_Platform_Extra_300_3', [[300, 250], [300, 600]]).display();
</script>{/source}

Φέρνει σε επαφή ανθρώπους που αναζητούν μετρητά και ανθρώπους που μπορούν να τα παρέχουν, αλλά αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα ATM και τα POS, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών ακόμη και χωρίς την χρήση φυσικής κάρτας - πιστωτικής ή χρεωστικής. Για το CashLoop μιλήσαμε με τον Άκη Αθανασιάδη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

{source}<script src='https://www.googletagservices.com/tag/js/gpt.js'>
  googletag.pubads().definePassback('/1777312/New_Platform_Extra_300_3', [[300, 250], [300, 600]]).display();
</script>{/source}

Το ερέθισμα για την ιδέα του CashLoop προέκυψε ένα απόγευμα, σε ένα μαγαζί που πίναμε καφέ. Συζητούσαμε για τα μαγαζιά, το αν και πότε δέχονται πληρωμή με κάρτες και πότε επιτέλους θα φτιάξουν το POS τους που «έχει χαλάσει», φράση που ακούμε πολύ συχνά στην Ελλάδα. Δεν είχα μετρητά και είχα τις εξής δύο επιλογές: είτε να μου πληρώσει κάποιος από την παρέα τον λογαριασμό, είτε να ψάξω να βρω ένα ATM, να βγάλω μετρητά, να επιστρέψω στο μαγαζί και να πληρώσω. Και εντάξει, ας πούμε πως είμαστε νέοι και δεν θα μας κάνει κακό να περπατήσουμε μέχρι το ΑΤΜ και πίσω. Τι θα γινόταν όμως εάν δεν είχα ούτε κάρτα μαζί μου; Τι θα γινόταν εάν δεν είχε κανείς από την παρέα ούτε κάρτες ούτε μετρητά;

Ξέρω, μια επιλογή θα ήταν να ρουφήξουμε μια τελευταία γουλιά από τον καφέ και να σπάσουμε το ρεκόρ του Usain Bolt. Nope. Cannot be done. Ανεβαίνοντας τις σκάλες για το γυμναστήριο, κάνω διάλειμμα για νερό στον ψύκτη του 1ου ορόφου.Το παραπάνω λοιπόν, και για να μην ξεφεύγουμε πολύ, ήταν μια απλή συζήτηση. Από εκεί και πέρα μια πρώιμη μορφή της ιδέας άρχισε να διαμορφώνεται στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Eurobank τον Μάρτιο του 2017 στην Αθήνα, το Beyond Hackathon, στον οποίο και συμμετείχαμε.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι τα Hackathons, είναι διαγωνισμοί που διαρκούν 2-3 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων ξεχνάς τι σημαίνει ύπνος και ξεκούραση, καταναλώνεις 15 λίτρα καφέ και κάθε λεπτό νιώθεις πως θα αποτύχεις. Ωραίο συναίσθημα. Εκεί, λοιπόν, φανταστήκαμε μια εφαρμογή η οποία θα μπορούσε να φέρει σε επαφή ανθρώπους που, για τον οποιονδήποτε λόγο, αναζητούν μετρητά και ανθρώπους που μπορούν να τους τα παρέχουν. Και προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε κάτι από αυτή την ιδέα. Λίγες μέρες μετά το, κατά τα άλλα, πολύ ενδιαφέρον τριήμερο του Beyond Hackathon και αφού εκτίμησα τον ύπνο και το κρεβάτι μου, έκανα αίτηση για την ένταξη του CashLoop στον 5ο κύκλο του EGG (Enter-Grow-Go). Περάσαμε από όλα τα στάδια αξιολόγησης της ιδέας και τον Ιούνιο το CashLoop κατάφερε να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις 34 ομάδες που φιλοξενούνται φέτος στο συγκεκριμένο Startup Incubator. Η ιδέα βεβαίως εξελίχθηκε και εξελίσσεται ακόμη. Κάθε μέρα βγαίνει και μία καινούρια, επιπρόσθετη ιδέα, η οποία μπορεί ακόμη και να ακυρώνει ή να ενδυναμώνει τις προηγούμενες, με τέτοιο τρόπο μάλιστα που, ειλικρινά, πιστεύω πως στο τέλος το μόνο κοινό που θα έχει η ιδέα του Beyond Hackathon και του σήμερα θα είναι το όνομα. Και κρατάω και τις επιφυλάξεις μου και για το όνομα. Αυτό που προσδοκούμε να φέρουμε μέσα από την υλοποίηση της ιδέας του CashLoop είναι μια γενικότερη αλλαγή. Αλλαγή στον τρόπο που συναλλασσόμαστε, στον τρόπο που ανταλλάσσουμε, δανείζουμε, χαρίζουμε ή λαμβάνουμε χρήματα. Θεωρώ πως η εποχή είναι κατάλληλη και πως ο κόσμος είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμος να αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες, νέες υπηρεσίες και κανάλια που θα διευκολύνουν την ζωή του. Ναι, μιλάω για ένα είδος «τεμπελιάς» που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Αυτή την «τεμπελιά», αυτή την αναζήτηση του ευκολότερου δυνατού τρόπου για να κάνει κανείς την δουλειά του, προσπαθούμε να την εκμεταλλευτούμε και να προσφέρουμε κάτι ενδιαφέρον που να έχει αξία.
Πιο απλά; Δουλεύουμε πολύ για να μπορεί ο χρήστης να «τεμπελιάζει» ακόμη περισσότερο;|

Το CashLoop, απευθύνεται σε πρώτη φάση σε ανθρώπους που ήδη έχουν μια επαφή με την τεχνολογία και νιώθουν μια σχετική άνεση στη χρήση εφαρμογών μέσω των οποίων στέλνουν ή λαμβάνουν χρήματα από φίλους και συγγενείς. Σκοπός μας είναι βέβαια να το κάνουμε τόσο εύκολο στη χρήση ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν και άνθρωποι που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με mobile banking εφαρμογές και υπηρεσίες. Και, βεβαίως, να ωθήσουμε τον κόσμο προς τα εκεί αποδεικνύοντάς τους πως, τελικά, αυτού του είδους οι συναλλαγές είναι, τεκμηριωμένα, οι ασφαλέστερες.Μέσα από την πλατφόρμα μας οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν τον άνθρωπο με τον οποίο συναλλάσσονται.
Αυτό που υπάρχει ήδη ως δυνατότητα σήμερα είναι πως ο χρήστης μπορεί να στείλει σε κάποιον χρήματα από το κινητό του τηλέφωνο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως να γνωρίζει είτε το ΙΒΑΝ, είτε το email του, είτε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου είτε να βρίσκεται ανάμεσα στους Facebook friends του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζονται μεταξύ τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στην περίπτωση του CashLoop δεν χρειάζεσαι τίποτα από αυτά. Ο χρήστης θα διαλέγει ανάμεσα στους εγγεγραμμένους χρήστες της πλατφόρμας, με ποιόν θέλει να πραγματοποιήσει την συναλλαγή, με βάση την βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει, και θα προχωρά στην συναλλαγή που επιθυμεί, γνωρίζοντας πως τα χρήματα θα μεταφερθούν αυτόματα από τον λογαριασμό του ενός στον λογαριασμό του άλλου. Λίγο πιο συγκεκριμένα, η λογική είναι η εξής: ο χρήστης που αναζητάει, για τον οποιονδήποτε λόγο, μετρητά, μέσα από την εφαρμογή μπορεί να «ανακοινώσει» στην κοινότητα το ποσό που αναζητά. Τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας που βρίσκονται σχετικά κοντά, λαμβάνουν ειδοποίηση πως υπάρχει κάποιος κοντά τους που αναζητά μετρητά. Στην ειδοποίηση αυτή, οι χρήστες μπορούν να απαντήσουν θετικά, προσθέτοντας και το επιπλέον μικροποσό που θέλουν από τον πρώτο χρήστη ως αντάλλαγμα. Αφού συμφωνηθεί, πραγματοποιηθεί και επιβεβαιωθεί η συναλλαγή των μετρητών και από τους δυο εμπλεκόμενους χρήστες, τότε το αντίστοιχο ποσό μεταφέρεται αυτόματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του δανειζόμενου στον τραπεζικό λογαριασμό του δανειστή. Το επιπλέον ποσό που ζήτησε ο δανειστής πιστώνεται σε μορφή πόντων ανταμοιβής έτοιμων προς εξαργύρωση.
Με αυτό το σκεπτικό ο δανειστής μετατρέπεται σε «εικονικό ΑΤΜ» και ο δανειζόμενος μετατρέπεται σε «εικονικό κατάστημα» συμβεβλημένο με τα ανταποδοτικά προγράμματα τύπου Bonus, Επιστροφή κλπ. Ο μεν δεν χρειάστηκε να έχει την κάρτα του μαζί για να βρεθεί να έχει πάνω του μετρητά και ο δε πιστώθηκε με πόντους αγοράς χωρίς να έχει πραγματοποιήσει κάποια αγορά, αλλά απλώς βοηθώντας έναν “CashLooper”. Για όλα τα παραπάνω δεν απαιτείται να γνωρίζει κανένας από τους εμπλεκόμενους τα προσωπικά στοιχεία του άλλου (IBAN, Όνομα, τηλέφωνο, email, Facebook profile κλπ.). Έτσι φτιάχνουμε αυτό τον νέο τύπο κοινωνικού δικτύου για χρηματικές συναλλαγές, όπου βέβαια οι χρήστες «χτίζουν» και το προφίλ τους στην πλατφόρμα, αναλόγως με το πόσο βοηθούν τους άλλους “CashLoopers”. Ο δεύτερος πυλώνας δραστηριοποίησης αφορά στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε απευθείας με τα ΑΤΜ και τα POS και είναι concept για το οποίο ακόμη εξετάζουμε την βέλτιστη λειτουργικότητα, αλλά και τις πιθανές αλλαγές που ίσως απαιτούνται από τεχνικής άποψης από την πλευρά των ΑΤΜ και των POS, επομένως περισσότερα για την συγκεκριμένη λειτουργία μπορούμε να συζητήσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο. Πάντως πρόκειται για μια διαδικασία έκδοσης προσωρινών tokens τα οποία θα χρησιμοποιούνται για συναλλαγές. Όσον αφορά στο παράδειγμα που ανέφερα προηγουμένως με τον καφέ, θα σκεφτεί κανείς «εάν δεν έχεις ούτε κάρτα ούτε μετρητά μαζί σου, να μην πας για καφέ». Και είναι λογική σκέψη. Εμείς όμως θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Θέλουμε οι χρήστες της εφαρμογής μας να μπορούν να κάνουν ό,τι επιθυμούν απλά και μόνο εάν έχουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο. Είτε θέλουν να βρεθούν με μετρητά στα χέρια τους, είτε να πληρώσουν απευθείας με την «εικονική» τους κάρτα και τα tokens, θα αρκεί το κινητό τους τηλέφωνο και μόνο. Έχουμε επίσης εξετάσει και την περίπτωση που κάποιος χρήστης βρίσκεται έξω, πιθανόν ακόμη και στο εξωτερικό, και χάνει το πορτοφόλι του (που συνήθως περιέχει μετρητά, κάρτες, ταυτότητα κλπ.) αλλά και το κινητό του τηλέφωνο. Προτείνουμε μια λύση και για αυτή την περίπτωση, εάν οι χρήστες βρεθούν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση. Παρόλα αυτά είναι και αυτό μια λύση η οποία ακόμη είναι υπό συζήτηση, όσον αφορά στον τρόπο υλοποίησης. Πάντως, το σίγουρο είναι πως προσπαθούμε να την εντάξουμε στις δυνατότητες της εφαρμογής, γιατί θεωρούμε πως πραγματικά θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

cashloop-cover.jpg


Στόχος μας λοιπόν είναι και το παραπάνω, με την έννοια του ότι θέλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτό το οικοσύστημα του FinTech που τώρα δημιουργείται, αλλά και να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τα υπάρχοντα δεδομένα στον κόσμο των τραπεζικών συναλλαγών. Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα λοιπόν θα χρειαστεί πολλή δουλειά, διάβασμα, προσπάθεια και υποστήριξη. Ειδικά εφόσον θέλουμε να εντάξουμε στο concept του CashLoop πολλές νέες και εξαιρετικά αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που αφορούν τις χρηματικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα το Private Blockchain. Θέλουμε οι χρήστες του CashLoop να είναι αλλά και να νιώθουν ασφαλείς πραγματοποιώντας τις συναλλαγές τους μέσω της πλατφόρμας μας.?Το CashLoop είναι μια πλατφόρμα που αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος κοινωνικού δικτύου στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα για απευθείας δανεισμό και συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζονται μεταξύ τους. Φανταστείτε πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές, να δανείσετε ή να δανειστείτε χρήματα, χωρίς να γνωρίζετε κανένα προσωπικό στοιχείο του ανθρώπου με τον οποίο πραγματοποιείτε την συναλλαγή αυτή. Φανταζόμαστε λοιπόν μια εφαρμογή που φέρνει σε επαφή ανθρώπους που αναζητούν μετρητά και ανθρώπους που μπορούν να τα παρέχουν, αλλά αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα ATM και τα POS, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών ακόμη και χωρίς την χρήση φυσικής κάρτας - πιστωτικής ή χρεωστικής. Βεβαίως, για να υλοποιήσουμε την ιδέα αυτή αναζητούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν όλες οι πρακτικές διαδικασίες. Επομένως, άμεσος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε την επένδυση που χρειάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της εφαρμογής μέσα στους επόμενους μήνες και να ξεκινήσουμε το User Acceptance Test (UAT), από το οποίο θα συλλέξουμε και θα αναλύσουμε το feedback που θα λάβουμε. Εννοείται επίσης, πως είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και συνέργειες και θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα εταιρειών που να «θέλουν να αλλάξουν» κάποια πράγματα, και να αλληλοβοηθηθούμε στην κατάκτηση των στόχων μας, γνωρίζοντας πως είναι εξαιρετικά δύσκολοι.
Και αυτό γιατί ο χώρος του FinTech είναι ένας χώρος που τώρα διαμορφώνεται. Αυτό είναι και καλό και κακό. Αφενός είναι καλό γιατί ουσιαστικά τα θεμέλια της FinTech σκηνής οικοδομούνται από startups σαν το CashLoop αυτή τη στιγμή, πράγμα που σημαίνει πως όλα αυτά αναπτύσσονται μπροστά μας και αφετέρου από την άλλη είναι κακό γιατί δεν υπάρχει καμία γνωστή, επιβεβαιωμένη και τεκμηριωμένη πρακτική επιτυχίας – εάν οι startups θεωρήσουμε πως έχουν εξορισμού ένα τεράστιο μερίδιο «χάους», τότε οι FinTech startups κοιτούν το χάος και γελούν…!

Η ιδέα του CashLoop, είναι πολύ φρέσκια, και γνωρίζω πως λόγω της φύσης της δουλειάς, του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά και της κατάστασης στην χώρα ότι υπάρχουν προβλήματα – κυρίως χρηματοδότησης. Και βέβαια, ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με τις επιχειρήσεις στο παρελθόν, νομίζω πως είναι η σύσταση της ομάδας. Από την στιγμή που μιλάμε για μια startup και μάλιστα στο οικοσύστημα του FinTech, δεν είναι δυνατόν να απαρτίζεται από ανθρώπους που αναζητούν συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουν – ή θα προσπαθούν ειλικρινά να κάνουν – τα πάντα. Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι. Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Πρέπει λοιπόν οι ομάδα να έχει ανθρώπους με το κατάλληλο mindset και να «μιλάνε την ίδια γλώσσα». Αυτή τη στιγμή στο CashLoop απασχολούνται τρείς άνθρωποι και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε την ομάδα μας, γιατί χρειαζόμαστε και άλλα μυαλά να πιστέψουν σε αυτό και να δουλέψουμε μαζί για την υλοποίηση.

Ο συντονισμός είναι ένα δύσκολο θέμα, ειδικά επειδή εργάζομαι και αλλού και πρέπει να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει μετά την «πρωινή δουλειά». Ασχολούμαι με το CashLoop τα απογεύματα μέχρι αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Κάποιες φορές απομακρυσμένα και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο. Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια άλλωστε, που δεν δημιουργεί προβλήματα κάτι τέτοιο. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά νομίζω στον τρόπο λειτουργίας σε σχέση με το παρελθόν. Και βέβαια το ότι μια startup, που αποτελείται – συνήθως – από λίγα άτομα, είναι και ευκολότερο να είναι Agile και να επανεξετάζει, να αναπροσαρμόζει και να αλλάζει μέρος ή και ολόκληρη την στρατηγική της. Πάντως όλα τα μέλη αυτή τη στιγμή είναι στην Ελλάδα. Εάν κάποια στιγμή έχουμε και ανθρώπους από το εξωτερικό και από διαφορετικό time zone, εκεί θα υπάρχει ένα θέμα με την αμεσότητα της επικοινωνίας. Αλλά είμαι αισιόδοξος πως αν προκύψει κάτι τέτοιο, θα την βρούμε την άκρη. Άλλωστε, ποιος δεν θέλει να ξυπνάει στις 4 το πρωί για call με την άλλη πλευρά του κόσμου;

Η Ελλάδα δεν πιστεύω πως δίνει κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Δημιουργούνται όμως πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτή τη «μαύρη εποχή». Τα κίνητρα τα βρίσκουν μόνοι τους οι νέοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι. Τα κίνητρα είναι στις σκέψεις τους, στην προσπάθειά τους, στις θυσίες που κάνουν, μέσα τους. Και όσο αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν κίνητρα εκεί που, φαινομενικά, δεν υπάρχουν, τόσο περισσότερο πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται και να υποστηρίζεται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνάνε το βράδυ γιατί μια λεπτομέρεια στο πλάνο ή στην στρατηγική τους δεν τους «κάθεται καλά», τόσο θα δημιουργούνται υπέροχα πράγματα. Και υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω πραγματικά πάρα πολλές και πάρα πολύ ωραίες ιδέες που υλοποιούνται. Υπάρχουν ομάδες, παρέες, φίλοι, συγγενείς που φτιάχνουν εταιρείες «διαμάντια».

Προσωπικά δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Ούτως ή άλλως, όταν ήρθε η απάντηση για την φιλοξενία μας στο EGG είχα ήδη αρχίσει να δουλεύω σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι μου είπαν τότε πως έπρεπε να πάρω μια απόφαση: Είτε να ακολουθήσω τον πιο «συμβατικό» και σίγουρο δρόμο, στην δουλειά γραφείου, είτε να ακολουθήσω την πορεία μιας startup. Τελικά τους αγνόησα. Και αποφάσισα να τα κάνω και τα δυο. Και αυτό συνεχίζω να κάνω. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελεύθερο χρόνο μου, την κούραση, το τρέξιμο. Όταν θα δω την πλατφόρμα να λειτουργεί είμαι σίγουρος πως θα ξεχάσω και τα ξενύχτια και την κούραση και το «βουνό» που βλέπω μπροστά μου από τότε που ξεκινήσαμε.Όσον αφορά στην δημιουργία της εταιρείας και την νομική μορφή της, είναι κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως. Έχουμε όμως όλη την υποστήριξη που χρειαζόμαστε μέσα από το EGG ώστε να προχωρήσουμε στην σύσταση της εταιρείας το επόμενο διάστημα. Ελπίζω να μην έχουμε (πολλά) προβλήματα με το θέμα και την διαδικασία της σύστασης και να βρεθούν λύσεις και για τα φορολογικά ζητήματα, γιατί είναι εξορισμού ασταθείς οι startups και αν προσθέσει κανείς και την αστάθεια του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα τότε ολόκληρο το εγχείρημα κινδυνεύει σημαντικά.
 

Γενικότερα οι επιχειρήσεις που ξεκινούν σήμερα στην Ελλάδα έχουν έναν τεράστιο όγκο προβλημάτων μπροστά τους να αντιμετωπίσουν. Και αναφέρομαι σε πρώτη φάση στα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν – από την χρηματοδότηση μέχρι την ισορροπία σε θέματα πολιτικής που είναι αποδεδειγμένο πως έχουν άμεση σχέση με την ισορροπία σε θέματα οικονομίας. Έχουμε λοιπόν ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά πιστεύω πως με υπομονή και επιμονή πολλά από αυτά τα προβλήματα ξεπερνιούνται. Παγκοσμίως, στον χώρο των εταιρειών τεχνολογίας, οι αλλαγές είναι ραγδαίες και πραγματικά μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο είναι να καταφέρουν να προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα και να διατηρούν τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες τους σε ένα επίπεδο που οι πελάτες τους θα συνεχίσουν να τα θέλουν. Και παρόλο που πλέον δημιουργούνται πολλές startups, το λεγόμενο “Barrier to entry” υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτά τα εμπόδια λειτουργούν προς όφελος των εταιρειών που ήδη υπάρχουν και δραστηριοποιούνται και τις προστατεύουν από νέους ανταγωνιστές. Στον κόσμο των startups λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν κάποια από αυτά τα εμπόδια, όπως για παράδειγμα κάποια ειδικά φορολογικά οφέλη που έχουν οι υπάρχουσες εταιρείες, οι πατέντες και η κατοχύρωσή τους, η δυνατή εταιρική ταυτότητα (brand identity) των εταιριών και το loyalty των πελατών σε αυτές. Στο οικοσύστημα του FinTech, για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το ότι ανταγωνιστής, θεωρητικά ή πρακτικά, είναι το συνηθισμένο από όλους τραπεζικό σύστημα, οι συνηθισμένες από όλους διαδικασίες πραγματοποίησης συναλλαγών και η σιγουριά και το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι χρήστες όταν πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω των γνωστών τραπεζών. Οι αλλαγές στην νομοθεσία, η ανάγκη για συνεχή συμμόρφωση με τους κανόνες που διέπουν τον τραπεζικό κόσμο, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια στις συναλλαγές είναι τεράστιες προκλήσεις που μπορεί μάλιστα να καταστρέψουν πλήρως την ιδέα και την υλοποίησή της.
Στην δική μας περίπτωση ωστόσο, θεωρώ πως η δυσκολότερη πρόκληση που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το να πείσουμε τον χρήστη πως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας μας είναι, στην πραγματικότητα, πολύ πιο ασφαλείς – ειδικά εάν λάβουμε υπόψη την τεχνολογία blockchain που σκοπός μας είναι να εντάξουμε στην υλοποίηση.
 

Δεν νομίζω πως θα έκανα κάτι διαφορετικά εάν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο. Βρίσκομαι εκεί που θέλω να βρίσκομαι. Δεν έχω μετανιώσει για κάτι ώστε να το έκανα διαφορετικά, βέβαια είναι νωρίς ακόμη – δώσε μου λίγο χρόνο και θα βρω να κάνω ένα σωρό λάθη…
Ούτως ή άλλως, πιστεύω στα λάθη και στα μαθήματα που παίρνει κανείς από αυτά.

Θεωρώ πως παίζει ρόλο η τύχη για κάποια πράγματα. Nα βρίσκεται κανείς στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή με τα κατάλληλα εργαλεία την κατάλληλη γνώση και την κατάλληλη όρεξη. Τώρα το πόσο «τυχαίο» είναι, τελικά, το να κουβαλάς όλα αυτά τα «κατάλληλα» μαζί σου είναι άλλη συζήτηση, φιλοσοφική. Τώρα για το πως βλέπω τον εαυτό μου σε 5 χρόνια, νομίζω πως η πιο ειλικρινής απάντηση είναι «δεν ξέρω». Και όποτε μου κάνουν αυτή την ερώτηση, την ίδια απάντηση δίνω. Ξέρω που θα ήθελα να βρίσκομαι σε 5 χρόνια, αλλά αυτό είναι αυτό που θέλω ή νομίζω πως θέλω σήμερα που το συζητάμε. Αύριο μπορεί να αλλάξουν πολλά πράγματα και να θέλω να βρίσκομαι αλλού σε 5 χρόνια. Είναι πολύ λάθος, κατά την άποψή μου, να επιμένει κανείς πάρα πολύ πεισματικά σε κάτι. Είναι λάθος να μου λες κάθε μέρα, ανεξαρτήτως των νέων δεδομένων, πως θέλεις να φτάσεις στο τάδε σημείο. Αντιθέτως, θεωρώ σωστότερο το να αλλάζει κανείς πεποίθηση και κατεύθυνση για κάποια πράγματα, αναλόγως με τα συνεχώς εξελισσόμενα δεδομένα που έρχονται κατά πάνω του. Σήμερα, βλέπω τον εαυτό μου σε 5 χρόνια να τρέχει και να μην φτάνει για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το CashLoop . Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξουν κάποια δεδομένα, ειδικά αυτά που δεν μπορώ να ελέγξω.
 
Πιστεύω πραγματικά πως μόνο μέσα από κρίσεις γεννιούνται νέες, πραγματικά καινοτόμες ιδέες. Προσωπικά θεωρώ τις δυσκολίες αναπόσπαστο κομμάτι της όποιας επιτυχίας. Όλες οι νέες ιδέες αντιμετώπισαν δυσκολίες. Απλά κάποιες έμειναν εκεί και άλλες προχώρησαν. Δεν γνωρίζω εάν το CashLoop θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες. Όμως δεν το φοβάμαι και αυτό είναι που μου αρέσει και πιο πολύ και με κάνει να συνεχίζω. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως γίνεται μια πραγματικά έντιμη προσπάθεια και σκοπός μου είναι η προσπάθεια αυτή να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Ακούω συχνά την κλασσική ατάκα για τις startups: «Το 99% των startups αποτυγχάνουν». Όμως δεν την αποδέχομαι καθόλου. Τουλάχιστον όχι με αυτή τη διατύπωση. Η σωστή διατύπωση, κατά την άποψή μου, είναι αντίστροφη: Το 1% των startups «αγκαλιάζουν» και αποδέχονται την αποτυχία. Οι υπόλοιπες αποτυγχάνουν. Και αυτό γιατί πιστεύω ειλικρινά πως τα δυνατότερα και πιο σημαντικά μαθήματα προέρχονται από την αποτυχία. Εάν αποδομήσει κανείς την αποτυχία, εάν πραγματικά την κατανοήσει, θα βρει όλα τα μαθήματα που χρειάζεται για να γίνει σοφότερος. Αυτό που θα έδινα σαν συμβουλή, λοιπόν, είναι να μην φοβάστε την αποτυχία. Και, βεβαίως, να βλέπετε πάντα τα προβλήματα ως προκλήσεις. Εάν περισσότεροι άνθρωποι κοιτούσαν ένα πρόβλημα, αλλά στην ουσία έβλεπαν μια ευκαιρία, ο κόσμος σίγουρα θα ήταν καλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Πάντοτε προτείνω στους ανθρώπους που συζητάμε, εάν έχουν κάποια ιδέα και την πιστεύουν να την «κυνηγήσουν». Να προσπαθήσουν να την κατανοήσουν καλύτερα δουλεύοντας πάνω της. Να επενδύσουν σε αυτή. Όχι με χρήματα απαραίτητα. Αλλά με κάτι πολύ πολυτιμότερο και ακριβότερο. Με την όρεξη και τον χρόνο τους. Τις θυσίες και τον κόπο τους. Να μιλήσουν για αυτή σε φίλους και γνωστούς. Και όταν ακούν κάτι του τύπου «είναι πολύ δύσκολο», «πολύ μεγάλο ρίσκο», «πολύ αβέβαιο», «εγώ δεν θα το έκανα», να δίνουν τόση σημασία όση θα έδιναν εάν άκουγαν «εγώ θα έβαζα όλα μου τα λεφτά», «θα πουλούσα το σπίτι μου», «θα παρατούσα την δουλειά μου». Μάθετε να ακούτε, να επεξεργάζεστε και να ακολουθείτε τις συμβουλές των άλλων, αλλά μάθετε και πότε να τις αγνοείτε εντελώς. Μάθετε να ζυγίζετε τα πράγματα και να προγραμματίζετε όσα από αυτά μπορείτε, αλλά μην είστε απόλυτοι. Τα πράγματα μπορεί και να μην πάνε όπως φανταζόσασταν. Μπορεί οι προγραμματισμοί σας να πέσουν στο κενό. Μπορεί να χαθείτε σε προβλήματα που δεν είχατε καν φανταστεί στην αρχή. Διατηρήστε όμως το μυαλό σας ανοιχτό. Θυμηθείτε, πως από την στιγμή που θα ξεκινήσετε κάτι τέτοιο είστε ήδη κερδισμένοι. Ακόμη και αν η ιδέα αποτύχει έχετε κερδίσει γνώση και εμπειρία. Ανεκτίμητα και τα δυο. Όσο νωρίτερα αντιληφθούμε πως τα προβλήματα πάντα γεννούν ευκαιρίες, τόσο καλύτερα. Η Ελλάδα όμως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η μεγαλύτερη εξαγωγή που κάνουμε είναι σε μυαλά. Σε αυτό σκίζουμε! Δεν μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε κανέναν. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικούς στόχους και διαφορετικές αντοχές και δεν χρειάζεται ούτε και πρέπει να συμφωνούμε σε όλα. Και, τελικά, αν το καλοσκεφτούμε, τα ωραιότερα πράγματα δημιουργούνται από ομάδες που απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Αρκεί να έχουν τον ίδιο στόχο. Το πως κατακτάει κανείς αυτό τον στόχο είναι αντικείμενο συζήτησης και ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Για παράδειγμα, μπορώ να πάω στον προορισμό μου ακολουθώντας τις οδηγίες ενός Navigation app, που προτείνει την συντομότερη διαδρομή. Και στις ρυθμίσεις της εφαρμογής έχω την δυνατότητα να επιλέξω εάν θέλω να περιλαμβάνονται διαδρομές με διόδια, διαδρομές χωρίς διόδια, διαδρομές με τα λιγότερα χιλιόμετρα, διαδρομές με την λιγότερη κίνηση.
Δεν υπάρχει πουθενά όμως η επιλογή “Type of route: Fun”. Αυτό το φτιάχνεις μόνος σου…


 https://www.facebook.com/CashLoopFintech/

cashloop_logotype.jpg