Μας μιλάει για το Parky, το «Airbnb για πάρκινγκ».


Την πρώτη φορά που άκουσα για το Parky ήταν το καλοκαίρι του 2016 κατά την διάρκεια ενός bootcamp στο incubator Athens Center for Entrepreneurship and Business (ACEin). Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας πλατφόρμας που να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρουν πάρκινγκ σε πιλοτές πολυκατοικιών, ή να κερδίσουν ενοικιάζοντας το δικό τους. Μια ιδέα που δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά προχώρησε στην υλοποίηση χάρις στις προσπάθειες του Θοδωρή Σωτηρίου και της Μαρίας-Ζωής Παπαϊωάννου. Για το Parky μιλήσαμε με την Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου (Co-Founder & Business Lead). Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το αίτιο πίσω από την ίδρυση του Parky είναι κάτι απλό και έχει συμβεί σε όλους: το parking σε μεγάλες πόλεις έχει γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα. Αφορμή όμως δόθηκε όταν πέρασα μαζί με τον Θοδωρή Σωτηρίου (Co-Founder & Product Lead) περισσότερο από 1 ώρα ψάχνοντας parking και καταφθάσαμε αργοπορημένοι τελικά σε γενέθλια κοινού φίλου μας. Πιο πολύ δεν μας πείραξε ότι χάσαμε το γλυκό, όσο ότι βλέπαμε ελεύθερες θέσεις σε πιλοτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών χωρίς κανένα τρόπο να τις χρησιμοποιήσουμε Αποφασίσαμε λοιπόν να οργανώσουμε την ενοικίαση parking από ιδιώτη σε ιδιώτη με μια απλή πλατφόρμα. Αρχικές προσδοκίες ήταν να μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα της συνεργασίας που θέλει αυτή η πλατφόρμα γρήγορα στην Αθήνα και να συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις.  

Το μότο μας είναι “βρες parking σε πιλοτές πολυκατοικιών ή κέρδισε ενοικιάζοντας το δικό σου”. Από την μια πλευρά, οι ιδιοκτήτες θέσεων parking σε πιλοτές, αυλές, κλπ μπορούν να ενοικιάζουν την θέση τους όταν δεν την χρησιμοποιούν, να ορίζουν αυτοί την τιμή και την διαθεσιμότητα (π.χ. Ώρες που λείπουν στη δουλειά, μηναία αν δεν έχουν αυτοκίνητο κλπ), κερδίζοντας έτσι ένα σεβαστό extra εισόδημα. Από την άλλη, οι οδηγοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες θέσεις parking σαφέστατα πιο ασφαλές από το πάντα επίφοβο παρκάρισμα στο δρόμο, καλύτερες τιμές από τα επαγγελματικά γκαράζ και μια σίγουρη θέση πριν καν χρειαστεί να μπουν στο αυτοκίνητό τους.  

Parky2.jpg

 

Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την κοινότητα του Parky με ακόμα περισσότερες εγγραφές, να αναπτύξουμε την ίδια την ομάδα μας ανοίγοντας περισσότερες θέσεις εργασίας και τέλος να βοηθηθεί και η ίδια η πόλη μέσα από αυτό, με αποσυμφόρηση των δρόμων. Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε λύσεις σε επίπεδο “smart cities” αλλά με γνώμονα την απλότητα και την ανθρώπινη προσέγγιση και όχι με απρόσωπες τεχνολογίες. Θέλουμε να υποστηρίξουμε ένα μοντέλο πόλεων όπου ο κόσμος συνεργάζεται για να διευκολύνεται η καθημερινότητα του.

Στην πορεία για την υλοποίηση της ιδεάς είχαμε την πολύτιμη προσθήκη του Χρήστου Χατζή, ενός ακόμα νέου ανθρώπου που αν και φοιτητής έχει πολύ όρεξη να δημιουργήσει αλλαγές. Βασικός πυλώνας στον τρόπο εργασίας μας είναι οι συχνές συναντήσεις στο Athens Center for Entreprenruship and Innovation (ACEin) το incubator στο οποίο έχουμε ενταχθεί και σίγουρα νέες τεχνολογίες με online εργαλεία βοηθούν την αποδοτικότερη συνεργασία μας (π.χ. Slack, trello app, google drive κλπ).

Είχαμε κάνει αρκετές συναντήσεις με δικηγόρους και λογιστές πριν πάρουμε βασικές αποφάσεις σχετικά με την ίδρυση της εταιρίας στην Ελλάδα. Στο Parky πιστεύουμε πως “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει ξεπερνώ τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας” και πρέπει να ψάχνουμε πάντα λύσεις. Έτσι κι αλλιώς η φιλοσοφία μιας startup είναι ότι έρχεται να δώσει λύσεις σε κάτι, συνεπώς δεν γίνεται και οι άνθρωποι της να μην είναι της ίδιας φιλοσοφίας και να τα παρατάνε στα δύσκολα (ειδικά για αυτό συνιστούμε το βιβλίο “the hard thing about hard things” του Ben Horowitz) . Λίγο πολύ οι αδυναμίες του συστήματος είναι γνωστές, συνεπώς κάποιος πρέπει να είναι διαβασμένος και καλά οργανωμένος διότι “Hope for the best, prepare for the worst”. Στο κάτω κάτω δικαιολογίες δεν υπάρχουν, startuppers και παράπονο δεν κολλάει.Όσο αναφορά τις χρηματοδοτήσεις, πάντα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε και σε ποιους χτυπάμε την πόρτα. Είδαμε πολλές άλλες startups να κάνουν μεγάλα όνειρα χωρίς να πατάνε στη γη, ίσως θαμπωμένοι από success stories του εξωτερικού και να “τρώνε χαστούκια” που τους προσγείωσαν απότομα και μερικούς τους σύνθλιψαν.

Οι σύγχρονες προκλήσεις για κάθε επιχείρηση, εξαρτώνται φυσικά από τον κλάδο, την επιχείρηση, το market, κ.α. Στην περίπτωση των τεχνολογικών startup έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε δύο μέτωπα. Νέες τεχνολογίες αλλάζουν ραγδαία πολλά επιχειρηματικά μοντέλα, παράδειγμα, η τεχνολογία του blockchain η οποία θα επιφέρει αναστάτωση σε πληθώρα κλάδων τα επόμενα χρόνια. Δεύτερον, η “ρομποτοποιήση” αποτελεί και εσωτερική πρόκληση σε οργανωσιακό επίπεδο για κάθε επιχείρηση και πιθανό να δούμε μια νεότερη μορφή Λουδισμού.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω δεν θα αλλάζαμε τίποτα, μέσα από κάθε εμπειρία πάντα μαθαίνεις κάτι. Κοιτώντας προς το μέλλον σε 5 χρόνια ελπίζουμε να μην βλέπουμε ούτε έναν οδηγό που να έχει αγανακτήσει προσπαθώντας να βρει πάρκινγκ.

 Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και παίρνει ευκαιρίες. Η επιχειρηματικότητα είναι πάντα challenging και ανταγωνιστική, πόσο μάλλον όταν έχεις και όλο σου το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον “εναντίον” σου. Μην εθελοτυφλούμε, “talent is universal, opportunity is not” και σε περίοδο κρίσης η απόσταση αυτή αμβλύνεται και κόσμος αναγκάζετε πολλές φορές να φύγει. Θα δίναμε 3 συμβουλές σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας: 1) δια βίου μάθηση, να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο να μπορεί να μένει up-to-date σε αλλαγές στο αντικείμενό του διότι οι αλλαγές σε κάθε κλάδο είναι ραγδαίες. 2) σφαιρική γνώση, όλο και περισσότερο παρατηρούμε την ανάγκη στελέχωσης εταιριών από άτομα που συνδυάζουν γνώσεις από διαφορετικά πεδία. Παράδειγμα: προγραμματιστές πλέον έχουν και γερές γνώσεις business και το αντίστροφο. Τέλος, 3) εάν κάποιος θέλει να μπει στον χώρο των startups να διαβάσει καλά το quote του Marc Andreeseen “the best thing about startups is that you only ever experience two emotions: euphoria and terror. And I find that lack of sleep enhances them both.”

https://parky.gr

 

Parky3.jpg