Μας μιλάει για το FID την ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphone που στοχεύει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ευεξίας.


Η ψυχική υγεία, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές προσεγγίσεις, είναι απαραίτητος παράγοντας προάσπισης της υγείας μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον ορισμό του για την υγεία, αναφέρει ότι: «Δεν υπάρχει Υγεία χωρίς την Ψυχική Υγεία». Ειδικότερα τα συναισθήματα, αποτελούν οδηγό της ζωής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη γνώση του εαυτού μας, του κόσμου μας, των σχέσεών μας και του κοινωνικού περιβάλλοντος που ζούμε και εργαζόμαστε. Σε μια εποχή που λόγω της γενικότερης κρίσης της οικονομίας, αξιών, συνθηκών ζωής, θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε μια εφαρμογή που σε βοηθούσε να κατανοείς τα συναισθήματά σου, να αποκτήσεις τον έλεγχο στη διαχείριση της ζωής σου με παράλληλη ενίσχυση από επαγγελματίες ψυχολόγους και να νιώθεις ότι μειώνεται το άγχος σου. Το FiD (Feel – Identity) είναι η καινοτόμος εφαρμογή συναισθηματικής αυτογνωσίας και προαγωγής της ψυχικής υγείας που επιδρά θετικά στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ευεξίας μας! Δημιουργημένη από τον Χάρη Πίσχο, Ψυχολόγο MSc-Ψυχοθεραπευτή και την εταιρία CWA ΙΚΕ, η εφαρμογή FiD, έχει αφετηρία ερευνητικά δεδομένα που αποδεδεικνύουν επιστημονικά τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα για το άγχος και την προαγωγή της ευεξίας, ενώ έχει μελετηθεί μέσα από εκτεταμένη έρευνα ότι επιδρά θετικά στη μείωση του άγχους. Για το FiD (Feel – Identity) μιλήσαμε με τον Γιάννη Καρύδη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Π.Ο.Υ.  (Μάρτιος 2015), περίπου 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ή θα προσβληθεί από ψυχική ασθένεια ενώ οι διαταραχές που οφείλονται στην ψυχική ασθένεια και στην κατάχρηση ουσιών, είναι από τις βασικές αιτίες σωματικών ασθενειών σε όλον τον κόσμο. Από την ίδια πηγή ενημερωνόμαστε πως περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και πως οι ψυχικές διαταραχές είναι σημαντικός παράγοντας για άλλες ασθένειες, όπως και για ακούσια ή εσκεμμένη πρόκληση βλάβης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Π.Ο.Υ. έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία, δείχνοντας το μέγεθος της σημασίας της στην ανθρώπινη υγεία. Στο θλιβερό πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία καθημερινά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι προσδοκίες μας, ήταν και παραμένουν, μεγάλες όσο αφορά το πλήθος των ανθρώπων που μπορούν να βοηθηθούν από το FiD. Ακόμα και για τους χρήστες που θεωρούν πως δε χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, η διαδικασία της καταγραφής και αυτοπαρατήρησης αυξάνει την επίγνωση των συναισθημάτων τους και βοηθάει να τα συνδέσουν με σκέψεις και γεγονότα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους προετοιμάζει θετικά για αλλαγές στις πεποιθήσεις και τον τρόπο σκέψης, οφέλη που είναι αδιαμφισβήτητα για όλους μας.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο για την απόφαση υλοποίησης του FiD υπήρξε το γεγονός πως ο τομέας των εφαρμογών κινητής πλατφόρμας που εστιάζουν στην υγεία παραμένει στην πρώτη πεντάδα των τομέων που εξακολουθούν μετά από την πρώτη δεκαετία εφαρμογών να αυξάνουν τους χρήστες τους (~18% αύξηση χρηστών από έτος σε έτος). Επίσης, η διαθεσιμότητά τους μέσω πλατφορμών διανομής (Apple Store & Google Play) φθάνει τους, περίπου, δύο δισεκατομμύρια άνθρωπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευρεία διαθεσιμότητα τους, το χαμηλό κόστος, η άμεση προσβασιμότητα, η ανεξαρτησία του χρόνου και της γεωγραφίας, η ανωνυμία που παρέχουν στους χρήστες, η αντιμετώπιση του στίγματος και κυρίως ο προληπτικός τους ρόλος στην ισχυροποίηση των ψυχικών διαταραχών, τις μετατρέπουν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο που επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετάσχουν ενεργά και να αυτοδιαχειρίζονται την κατάστασή τους.  

Η εφαρμογή FiD απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Η καταγραφή και η αυτοπαρατήρηση των συναισθημάτων έχει δειχθεί πως παίζει κεντρικό ρόλο στο να παραμείνει κάποιος σε καλή ψυχολογική υγεία αλλά και να αντιμετωπίσει τις δύσκολες στιγμές, όταν νιώθει προβληματισμένος. Ωστόσο, το FiD είναι πολύ περισσότερο από μια ηλεκτρονική αυτοκαταγραφή: χρησιμοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας ώστε να βοηθά τους χρήστες στην αυτοπαρατήρηση με αυτοματοποιημένες αναφορές σχετικά με τις τελευταίες τους καταγραφές.  Κυριότερα όμως, τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν ασφαλώς και διακριτικά με επαγγελματίες ψυχολόγους ώστε να έχουν ανατροφοδότηση σχετικά με τις καταγραφές τους ή όποιο άλλο θέμα τους απασχολεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το FiD δεν είναι ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία, ούτε συμβουλεύει ψυχοθεραπευτικά τον χρήστη. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την αυτογνωσία του χρήστη και μέσα από μία συγκεκριμένη μεθοδολογία στοχεύει να τον βοηθήσει να διακρίνει τις δυσκολίες και τα θετικά του σημεία, και να τα διαχειριστεί όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Fid2.jpg

 
Κύριος στόχος του FiD είναι παρέχει στους χρήστες του:
• Πλαίσιο για την αυτοεπίγνωση των συναισθημάτων τους
• Πλάισιο για τον ενδεχόμενο εντοπισμό των περιβαλλοντικών και προσωπικών παραγόντων που πλαισιώνουν τα συναισθήματα,
• Πλαίσιο αυτοκαταγραφής των συναισθηματικών καταστάσεων και των σχετικών παραγόντων σε διαπροσωπικό αλλά και προσωπικό επίπεδο,
• Πλαίσιο υποστήριξης ώστε ο ίδιος ο χρήστης να συμβάλλει στην προάσπιση της ψυχικής υγείας του και στον προληπτικό εντοπισμό των δυσλειτουργικών συμπεριφορών,
• Ανατροφοδότηση (επιβράβευση – κινητοποίηση) από ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας σχετικά με τρόπους διαχείρισης του συναισθήματος, όχι όμως παρεμβάσεις.

Το όραμά μας για τo FiD είναι να εξελιχθεί σε ένα οικοσύστημα διασυνδεδεμένων διαδικτυακών εφαρμογών (smartphone app, website, API για τρίτους) γύρω από την υποστήριξη της ψυχικής υγείας σε διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση του οράματός μας ήδη χρησιμοποιούμε τεχνολογίες Big Data αλλά και επιχειρηματική τακτική που επιτρέπει επέκταση της συνεργασίας με επαγγελματίες ψυχολόγους σε διεθνές επίπεδο.

 

Fid3.jpg

Θεωρώ πως είναι κοινός τόπος η συνειδητοποίηση πως η εξέλιξη της επικοινωνίας μέσω διαδικτύου έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο δουλειάς στις μέρες. Η τηλεσυνεργασία είναι κύριο χαρακτηριστικό, ενώ με τη ευρεία διάδοση των εικονικών οντοτήτων/ «περιουσιακών στοιχείων» μιας εταιρίας η κατανομή των ανθρωπίνων παραγωγικών πόρων στο χώρο και χρόνο (timezones) να είναι πλέον «παιχνιδάκι». Η ομάδα του FiD μιλά εκ πείρας, με τα μέλη της να βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Το τεχνικό κομμάτι του FiD έχει αναλάβει η ομάδα της Creative Web Applications ΙΚΕ ενώ το ψυχολογικό/επιστημονικό ο Χάρης Πίσχος, Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπευτής. Συνολικά η ομάδα πίσω από το FiD είναι 5μελής. Ο συντονισμός μας γίνεται με τηλεδιασκέψεις, λογισμικό υποβοήθησης κοινής ανάπτυξης λογισμικού, λογισμικό διαχείρισης έργων και φυσικά συναντήσεις δια ζώσης.

Fid4.jpg

Ειδικότερα στις μέρες μας τα κίνητρα είναι λιγοστά για νέους (και παλαιούς) επιχειρηματίες. Το ασφυκτικό πλαίσιο φορολογίας σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ανταποδοτικές παροχές και τις ανύπαρκτες ευκολίες για την υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας αποτελούν εντυπωσιακά αρνητικό πλαίσιο. Η απόφαση για την εκκίνηση υλοποίησης του FiD πάρθηκε εν γνώσει της απουσίας χρηματοδότησης με αντισταθμιστικό παράγοντα το μοντέλο ταχείας ανάπτυξης (rapid development) ώστε να έχουμε συχνές ενημερώσεις με μικρό ρίσκο και πρώτο βασικό στόχο την περαιτέρω υποστήριξη από πωλήσεις σε τελικούς καταναλωτές  με χρήση του μοντέλου Customer Funded Business.

Παραδοσιακά, τα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις είναι δίκοπα μαχαίρια: η ευκολία να επεκτείνεις τους πιθανούς πελάτες στο διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα για τις επιχειρήσεις άυλων προϊόντων τεχνολογίας (λ.χ. λογισμικό ή διαδικτυακές υπηρεσίες) σε εκθέτει στο διεθνή ανταγωνισμό. Ακολούθως, η υψηλή ποιότητα ή το χαμηλό κόστος των προϊόντων είναι δύο μόνο από την πληθώρα εναλλακτικών επιβίωσης στο πλαίσιο αυτό.

Προς το παρόν, ίσως λόγο και της εκτεταμένης προεργασίας προ της απόφασης υλοποίησης του FiD δεν έχουμε κάτι σημαντικό να μετανιώσουμε εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μικρο-αλλαγές δω και κεί σίγουρα, αλλά ο πυρήνας θα έμενε ο ίδιος. Πιστεύουμε ακόμα σθεναρά στην ιδέα μας. Σε βάθος 5 χρόνων μας αναμένω να έχουμε γυρίσει το βάρος των δραστηριοτήτων μας αντίθετα της εκκίνησής μας: από την εντατική ανάπτυξη λογισμικού στη διεύρυνση της βάσης των επαγγελματιών ψυχολόγων με νέες τοπικές (για να καλύπτονται οι πολιτιστικές αναγκαιότητες των χρηστών μας) συνεργασίες σε αγορές όπου το FiD επεκταθεί.

Σχετικά με το εάν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, εδώ είναι προφανές πως το «πενία τέχνας κατεργάζεται» ταιριάζει απόλυτα. Ωστόσο, υπάρχει κατ εμέ ένα κατώφλι συνδυασμού δυσκολίας και πιθανότητας επιτυχίας που, παρότι προσωπικό και ευμετάβλητο, είναι συνήθως σαφές στους επιχειρηματίες. Ίσως το σημαντικότερο είναι η θετική σκέψη του επιχειρηματία για το εγχείρημά του. Έτσι, όσο ισχύει η συνθήκη αυτή, ακόμα και με μια αποτυχία η ανάμνηση δε θα είναι εξολοκλήρου αρνητική. Πολλώ δε μάλλον σε περίπτωση επιτυχίας.

https://www.feelidentity.com/

 

Fid5.jpg