Μας μιλάει για τη Messinian Hub και για το πώς τα βότανα θα μπορούν αποκτήσουν την δέουσα ανάπτυξη. 


Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά (Α.Φ.Φ.) της Ελλάδας έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών λόγω της ευρύτατης σημασίας τους ως στοιχείο της βιοποικιλότητας, αλλά και των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Δυστυχώς όμως τα βότανα δεν έχουν γνωρίσει τη δέουσα ανάπτυξη, παρότι ο χλωριδικός τους πλούτος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Πως μπορούν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους ένας οικονομολόγος και ένας γεωπόνος; Αποφασίζοντας να επιχειρήσουν, ιδρύοντας την εταιρία Messinian Hub-herbal products & more, που για αρχή θα δραστηριοποιηθεί στο χονδρικό εμπόριο βοτάνων. Για τη Messinian Hub μιλήσαμε με τον Βασίλη Νίκα και τον Νίκο Καδόγλου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα αρχικώς ήρθε από τον κλειστό κύκλο γνωριμιών και των δυο ιδρυτών. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν βασικά επιχειρηματικά προβλήματα όπως η διάθεση των προϊόντων, η προσέλκυση πελατών, η εκμετάλλευση των χονδρεμπόρων κτλ αλλά και η δυσκολία εύρεσης πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, και με αφετηρία τόσο την επιχειρηματική οπτική του οικονομολόγου Βασίλη Νίκα όσο και τις μεταπτυχιακές σπουδές του γεωπόνου Νίκου Καδόγλου σε κάποια από τα ΑΦΦ, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε και να ιδρύσουμε την εταιρία Messinian Hub-herbal products & more. Προσδοκία αποτελεί η προσπάθεια για κάλυψη όλου του κύκλου παραγωγής ΑΦΦ, από την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και την καλλιέργεια ΑΦΦ μέχρι την τυποποίηση και την διάθεση εν’ τέλει σε αγορές Β2Β.

Η Messinian Hub πρόκειται να καλύψει ανάγκες των καταναλωτών που προέρχονται από αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Παράγοντας προϊόντα ή/και υπηρεσίες (know-how) από την ξηρή δρόγη και το πολλαπλασιαστικό υλικό μέχρι τα αιθέρια έλαια και τα υδρολύματα, η εταιρία θα δραστηριοποιηθεί στο χονδρικό (B2B) εμπόριο βοτάνων (αγορές 1ης προτεραιότητας), ενώ στην συνέχεια θα επιχειρήσει δυναμικά στους τομείς της Βιομηχανίας Τροφίμων, Φαρμακοβιομηχανίας, Κοσμετολογίας και χονδρικό εμπόριο πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (αγορές 2ης προτεραιότητας). Όφελος προς τις επιχειρήσεις-πελάτες αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κόστους που θα εφαρμόσει η εταιρία, εκμεταλλευόμενη τις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν λόγω καθετοποίησης.

Το όραμα της Messinian Hub είναι η δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής ΑΦΦ (καλλιέργεια, επεξεργασία & τυποποίηση). Γίνεται σοβαρή προσπάθεια ενσωμάτωσης πιστοποιημένου εργαστηρίου ιστοκαλλιέργειας (in vitro) το οποίο αρχικώς θα πολλαπλασιάζει αγενώς τα βασικά είδη ΑΦΦ που θα επιλέξει η εταιρία να δραστηριοποιηθεί και μεταγενέστερα θα προχωρήσει στον πολλαπλασιασμό και άλλων φυτικών ειδών (εκτός ΑΦΦ). Ο κύκλος παραγωγής ξεκινά από το εργαστήριο με την μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας, όπου το απαραίτητο πολλαπλασιαστικό υλικό αναπαράγεται σε μεγάλες ποσότητες και σε γρήγορο χρονικό διάστημα δίνεται στην ομάδα παραγωγών όπου καλλιεργείται, συγκομίζεται και εν’ τέλει πωλείται στην εταιρία μας. Σκοπός είναι η αξιοποίηση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών ΑΦΦ που αυτοφύονται στο όρος Ταϋγέτου, όπου ύστερα από την απαραίτητη επεξεργασία θα προκύπτει το τελικό προϊόν ξηρής δρόγης ή αιθέριων ελαίων.

Η εταιρία ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε σύγκριση με παλαιότερες επιχειρήσεις του χώρου. Η Messinian Hub ακολουθεί bottom-up επιχειρηματική στρατηγική και όχι top-down. Δεν στοκάρει προϊόν αρχικώς, αλλά πρωτίστως βρίσκει πελάτες και στη συνέχεια εκτελεί τις παραγγελίες. Άρα δεν δεσμεύει πόρους και δρα εξατομικευμένα αναλόγως την παραγγελία. Στην εταιρία επί μόνιμης βάσης απασχολούνται 2 άτομα, οι Βασίλης Νίκας (CEO) και Νίκος Καδόγλου (COO). Η εταιρία διαθέτει και 1 εξωτερικό συνεργάτη ανάπτυξης πωλήσεων, που βρίσκεται στη Β. Ελλάδα, με τον οποίο επικοινωνεί σε καθημερινή βάση μέσω Skype.

H Messinian Hub είναι εταιρικά ενεργή από τον Αύγουστο του 2016. Η συνεργασία μας τόσο με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) όσο και με την υπηρεσία μιας στάσης (ΓΕΜΗ) ήταν γρήγορη και άμεση. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα είχαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας. Το κράτος διαχρονικά δεν υποστηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τις start-up προσπάθειες παρά μόνο μέσα από σπασμωδικές πρωτοβουλίες τύπου ΕΣΠΑ αλλά χωρίς οργάνωση και μεθοδικότητα λόγω και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι οι start-ups να χάνουν σημαντικά κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για κεφάλαιο εκκίνησης και περαιτέρω ανάπτυξη. Θα λέγαμε ωστόσο ότι αν κάτι βοηθά ουσιαστικά την νεανική επιχειρηματικότητα, αυτό είναι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την όποια προσπάθεια από έναν/μια επίδοξό/η επιχειρηματία. Έτσι και εμείς προσπαθήσαμε και ευτυχήσαμε να μπούμε στην ελληνική start-up κοινότητα μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας The Egg (enter-grow-go) της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia. Μέσω του προγράμματος έχουμε πρόσβαση σε επιχειρηματική κατάρτιση, mentoring, υποστηρικτικές υπηρεσίες, υποδομές και δικτύωση.

Η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες κάθε μήνα βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους ή τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν. Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η  συνολική φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά το 50% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω θα δείχναμε λίγο περισσότερη προσοχή στην στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας, καθότι ελάχιστοι/ες είναι αυτοί/ες που επιθυμούν να εμπλακούν δυναμικά στο επιχειρείν και εν’ τέλει να ενστερνιστούν το όραμα και τις προοπτικές. Μετά το πέρας των 5 χρόνων θα επιδιώξουμε να πετύχουμε πρωτίστως σταθερό δίκτυο πωλήσεων εσωτερικού, δυναμικές συνεργασίες με εταιρίες στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την όλο και μεγαλύτερη αύξηση της εξωστρέφειας. Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό της καθετοποίησης (>65%).

Στην Messinian Hub πιστεύουμε ότι η λεγόμενη οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα άλλο από μια βαθύτατη κρίση αξιών, η οποία δημιουργήθηκε, κληρονομήθηκε και τελικώς γαλουχήθηκε από τις προηγούμενες γενιές και τις κατά καιρούς αδιάφορες ‘‘πολιτικά’’ κυβερνήσεις. Αυτή η κρίση λοιπόν, δε δημιουργεί από μόνη της ευκαιρίες, ωστόσο κατά τη διάρκειά της διατηρούνται οι υγιείς επιχειρήσεις, οι ασθενέστερες μοιραία εγκαταλείπουν και οι υγιώς σκεπτόμενοι βρίσκουν χώρο για δημιουργία. Μια συμβουλή που θα δίναμε σε αυτούς/ές που επιθυμούν να επιχειρήσουν είναι να δώσουν ιδιαίτερη βάση στην προσεκτική επιλογή ανθρωπίνου δυναμικού, σε ένα ρεαλιστικό Business plan και στην δέσμευση εργασίας τους πάνω στο project. Αγαπώντας τον τόπο σου και με σεβασμό στο περιβάλλον, θα πετύχεις. Και αυτό, μπορεί να αποτελέσει και μια νέα αρχή. Αυτό σημαίνει επιχείρηση.