Μας μιλάει για το όραμα τους, να δημιουργήσουνε ένα νέο εκπαιδευτικό σύμπαν, βασισμένο στο παιχνίδι, στο βίωμα, στην τέχνη, στην δημιουργικότητα, στην φαντασία και στα ταλέντα των παιδιών. 


Η Challedu φέρνει την επανάσταση στο παιχνίδι, την αγαπημένη ασχολία των παιδιών,   δημιουργώντας ένα νέο είδος το “θεματικό πολυπαιχνίδι”. Γύρω από ένα πρωτότυπο παραμύθι με θέμα σχετικό με την επιστήμη, την τέχνη, τα συναισθήματα ή την καθημερινότητα, ξετυλίγεται ένα σύμπαν παιδαγωγικών παιχνιδιών και δημιουργικών δραστηριοτήτων που αγγίζει την πολλαπλή νοημοσύνη και τα ταλέντα των παιδιών. Είναι μια νέα πρόταση στην εκπαίδευση και την διαπαιδαγώγηση για γονείς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, με πολύ αγάπη για τα παιδιά και πίστη στις δυνατότητες και την φαντασία τους. Μια μέρα η Ασημίνα Μπρούζου είπε στον αδελφό της Γιάννη την ιδέα της να κατασκευάσει ένα παιχνίδι που να χωράει πολλά άλλα παιχνίδια μέσα του: κουκλάκι, παραμύθια, τραγούδια, θεατρικά, μαγικά και πολλά άλλα τρελά κόλπα... Έτσι τα αδέλφια Μπρούζου δημιούργησαν  την Challedu. Για την Challedu μιλήσαμε με την Ασημίνα Μπρούζου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Αφορμή για την δημιουργία των παιχνιδιών μας ήταν η αδιαφορία που εντοπίσαμε ως παιδαγωγοί στο παραδοσιακό σύστημα εκπαίδευσης για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού, τα συναισθήματά του και την φαντασία του. Επίσης τα πολύ αυστηρά όρια της εκπαιδευτικής ύλης και των τρόπων διδασκαλίας ακόμα και στα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου. Στην Challedu οραματιζόμαστε μια μεταμόρφωση της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης … σε παιχνίδι! Θέλουμε να δώσουμε χώρο στα παιδιά να ανακαλύψουν με χαρά τον κόσμο γύρω τους και μέσα τους. Δυστυχώς ο χώρος της εκπαίδευσης, ενώ αφορά κατ' εξοχήν νέους ανθρώπους και παιδιά, χαρακτηρίζεται από ξεπερασμένες μεθόδους και στείρα απομνημόνευση γνώσεων, γεγονός που οδηγεί στην μετατροπή  της εκπαίδευσης σε απωθητική διαδικασία. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο εντάσσονται νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, είναι συνήθως ένας εμπλουτισμός -άλλες φορές θετικός και άλλες αρνητικός- της ίδιας βαρετής διαδικασίας με βίντεο, σύγχρονα τεχνολογικά  μέσα ή  με gamification στοιχεία. Στην Challedu επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας. Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία σε βιωματικό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό είτε παραδοσιακά μέσα είτε νέες τεχνολογίες στις οποίες είναι εξοικειωμένα τα παιδιά.  

 
Για εμάς τα ίδια τα παιδιά, με όχημα την αστείρευτη φαντασία τους και την διάθεσή τους για παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες, αποτελούν τους σημαντικότερους συμμάχους στην προσπάθειά μας για τη μεταμόρφωση της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης. Τα προϊόντα  μας -ηλεκτρονικά και φυσικά- απευθύνονται πρώτα σε αυτά και κατ' επέκταση στους γονείς και τους συγγενείς τους που θέλουν να τους χαρίσουν ένα πρωτοποριακό διασκεδαστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι.  Που θέλουν να τους χαρίσουν χαρούμενες ώρες γεμάτες ανακαλύψεις και παιχνίδι.
Οι υπηρεσίες μας αφορούν εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, όπως σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, μουσεία, δημιουργικούς χώρους, ιδρύματα, που θα μπορούσαν να εντάξουν τα καινοτόμα εκπαιδευτικά μας προγράμματα στις δραστηριότητες τους.
Τέλος οι εκπαιδευτικοί και οι παιδαγωγοί που οραματίζονται μια 'άλλη' εκπαίδευση και θέλουν να μεταμορφώσουν το μάθημά τους σε μια πραγματική δημιουργική και εκπαιδευτική εμπειρία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό που έχουμε δημιουργήσει ή ακόμα και να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά μας σεμινάρια. Άλλωστε η αλλαγή που οραματιζόμαστε μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με τους εκπαιδευτικού, τους γονείς και τα παιδιά ενωμένους στον ίδιο σκοπό.                   
                        
Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό σύμπαν, βασισμένο στο παιχνίδι, στο βίωμα, στην τέχνη, στην δημιουργικότητα, στην φαντασία και στα ταλέντα των παιδιών. Στην Challedu δίνουμε βάρος τόσο στο γνωσιακό μέρος της εκπαίδευσης (επιστήμες, πολιτισμός) όσο και στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών (συναισθήματα,  κοινωνικότητα κτλ) που τόσο λείπει από τον χώρο της παραδοσιακής εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες όπου εντοπίζουμε ότι πραγματικά βοηθούν τους διδακτικούς μας στόχους και μεθόδους. Για να το κάνουμε πιο απτό, δεν φτιάχνουμε ηλεκτρονικά κουίζ ή gamification των τεστ και των ασκήσεων, ούτε Power Point για λιγότερο βαρετές καθ' έδρας διαλέξεις. Δημιουργούμε πραγματικά διασκεδαστικά παιχνίδια, όπου η ανακάλυψη της γνώσης ταυτίζεται με την εξέλιξη και τη νίκη στο παιχνίδι.

 

moutrakia2.jpg


 
Ως startup δεν έχουμε τις κλασσικές μεθόδους δουλείας των corporate επιχειρήσεων. Οι βασικοί δημιουργοί και συντελεστές της Challedu εργάζονται στα γραφεία μας, στο πρόγραμμα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας EGG. Οι εξωτερικοί μας συνεργάτες, που αναλαμβάνουν συγκεκριμένα έργα για τις διάφορες ανάγκες της παραγωγής και της επικοινωνίας, εργάζονται εκτός γραφείου ή μαζί μας. Σημαντικό στοιχείο του τρόπου δουλειάς μας είναι ότι η κεντρική ομάδα εμπλέκεται σε κάθε διαδικασία σχεδιασμού, ανάπτυξης, υλοποίησης, με διακριτούς μεν ρόλους, αλλά χωρίς ιεραρχίες.
 

moutrakia3.jpg


Σίγουρα η χώρα μας δεν είναι ο ιδανικός τόπος για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης. Στα άγχη και ρίσκα που παίρνουν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν προστίθεται όλο το αρνητικό πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας. Νομίζουμε ότι σημαντικό στοιχείο για να συνεχίσει μια επιχειρηματική ομάδα την προσπάθειά της παρά τις δυσκολίες, είναι η αλληλοϋποστήριξη και η συνεργασία των αντίστοιχων ομάδων και φορέων που ασχολούνται με τον ίδιο τομέα. Η Challedu επιδιώκει τέτοιες συνεργασίες τόσο γιατί η ανταγωνιστικότητα σε ένα δύσκολο περιβάλλον θα ήταν καταστροφική για όλους, όσο και γιατί η ομαδικότητα και η κοινωνικότητα αποτελούν βασικές αξίες μας.
 
Η πιο μεγάλη πρόκληση για τις startup επιχειρήσεις είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με μεγάλη πίστη στο όραμά μας και συνεχή έλεγχο της εφαρμοσιμότητας των ιδεών μας, ώστε να είμαστε σε θέση να παράγουμε αξία με λίγους πόρους. Μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι η πρόσβαση στο κοινό στο οποίο απευθύνεται η επιχείρηση. Ενώ οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο έχουν απλοποιήσει κάποιες διαδικασίες, οι βασικοί όροι του παιχνιδιού συνεχίζουν να καθορίζονται από μεγάλες corporate  επιχειρήσεις που έχουν και τους πόρους αλλά και τις διασυνδέσεις στον χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης. Ελπίζουμε ωστόσο ότι οι νέοι στον κλάδο της επικοινωνίας και της διαφήμισης ψάχνουν για νέες προσπάθειες και πρωτοβουλίες με τις οποίες συνεργάζονται ή σκοπεύουν να συνεργαστούν.
 

Μια lean-startup επιχείρηση είναι μια πολύ δυναμική μορφή η οποία αναδιαμορφώνει στόχους, προϊόντα και διαδικασίες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι ο τρόπος που ενεργεί αλλάζει συνεχώς με βάση την αξιολόγηση του τί έχει προχωρήσει, τί έχει λειτουργήσει και τι όχι. Υπάρχουν ενέργειες που κάναμε και απέτυχαν, ή δεν λειτούργησαν όπως περιμέναμε, για παράδειγμα συνεργασίες με συγκεκριμένους χώρους για παιδιά ή συγκεκριμένα προϊόντα που είχαν μεγάλο κόστος μη ανταγωνιστικό στην αγορά και στο κοινό που μας ενδιέφερε. Ωστόσο οι αποτυχίες αυτές μας οδήγησαν σε έναν καλύτερο επανασχεδιασμό και αναπροσανατολισμό.
Σε 5 χρόνια θα θέλαμε να έχουμε δημιουργήσει αξία και πραγματική αλλαγή στην ζωή των παιδιών και των ανθρώπων που αποτελούν το κοινό μας. Επίσης να έχουμε σχηματίσει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών που θα είναι συνοδοιπόροι στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα στις δημιουργικές μας παραγωγές παιχνιδιών. Με λίγα λόγια, οραματιζόμαστε σε μια πενταετία να έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό κομμάτι του νέου εκπαιδευτικού σύμπαντος που οραματιζόμαστε. Φυσικά πάντα, με τη βοήθεια των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και πολεμά για έναν καλύτερο κόσμο και μια καλύτερη εκπαίδευση.
 
Κάθε ένας που αναφέρει ένα επιτυχημένο παράδειγμα οφείλει να μην ξεχνά τα χιλιάδες που απέτυχαν. Η κρίση δεν είναι ευκαιρία, είναι πρόβλημα. Ίσως η μόνη αλλά ουσιαστική ευκαιρία που δημιουργεί η κρίση, είναι η προσωπική ανασκόπηση των πραγματικών επιθυμιών για τη ζωή. Βρίσκοντας τη πραγματική επιθυμία που ο κάθε ένας έχει, αυξάνοντας δηλαδή την αυτογνωσία του, μπορεί πιθανά να οδηγηθεί στη δημιουργία κάτι καινούργιου και καινοτόμου μόνος του ή ακόμα καλύτερα ομαδικά. Γιατί η αγορά εργασίας, όπως είναι στους περισσότερους γνωστό, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι εξαιρετικά επισφαλής, κακοπληρωμένη και απαξιωτική για την προσωπικότητα και τις δυνατότητές τους. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις νέων που εξαιρούνται από την παραπάνω λίστα. Όπως και νέοι που οι συνθήκες της ζωής δε τους επιτρέπουν εύκολα να δημιουργήσουν αυτό που οι ίδιοι ονειρεύονται. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που οραματίζονται έναν πιο όμορφο κόσμο, που έχουν πολλές δυνατότητες και δεν έχουν παρά να δημιουργήσουν την “δουλειά” που ονειρεύονται. Αυτό κάνουμε και εμείς στην Challedu αναλαμβάνοντας την πρόκληση να μεταμορφώσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία … σε παιχνίδι! Σε αυτό το ταξίδι αναζητούμε δημιουργικούς συνεργάτες σε διάφορους τομείς, από development μέχρι επικοινωνία. Είμαστε ανοιχτοί σε νέους ανθρώπους που θέλουν να μας συνδράμουν στην προσπάθειά μας.
So... Will you take the challenge of Challedu?

 www.challedu.com

moutrakia4.jpg