Η έμπνευση της συσκευασίας μας προέρχεται από τον αρχαίο κορινθιακό αρύβαλλο, ένα αγγείο του 7ου π.Χ. αιώνα.


Έχω αρκετούς φίλους/γνωστούς που έχουν ελιές στο χωριό τους. Πάντα μου λένε ότι πάνε να μαζέψουν για το λάδι της χρονιάς. Πηγαίνουν , κάθονται μερικές ημέρες για την συγκομιδή, και πάλι του χρόνου. Ο Θάνος και ο Πάνος  Κλουτσινιώτης με αφορμή την επίσκεψή τους στο Μελίσσι Κορινθίας την εποχή που μαζεύονταν οι ελιές, πήραν την απόφαση να «αναδείξουν στην παγκόσμια αγορά τα εκλεκτά ελληνικά αγροτικά προϊόντα και την πλούσια ιστορία του τόπου, μέσω της διαμόρφωσης προϊόντων με αυθεντική ελληνική ταυτότητα». Ιδρύσαν έτσι την εταιρεία Melissi&Co, η οποία παράγει τα δύο υψηλής ποιότητας κορινθιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Ladolea, σε μοναδικά χειροποίητα κεραμικά αγγεία. Για τη Melissi&Co, μιλήσαμε με τον Θάνο Κλουτσινιώτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.



Το ερέθισμα ήταν η ελαιοσυγκομιδή στο πατρικό μας χωριό το Μελίσσι Κορινθίας. Ήταν μία μοναδική εμπειρία, εξαιρετικά δημιουργική η οποία μας ενθουσίασε και αποτέλεσε το έναυσμα του ξεκινήματος της επιχείρησης Melissi&Co με τα προϊόντα Ladolea.

 
Η Melissi&Co παράγει τρία υψηλής ποιότητας βιολογικά και εξαιρετικά παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα Ladolea από γηγενείς κορινθιακές ποικιλίες ελιάς (Μεγαρίτικη, Πατρινιά, Κορωνέικη), καθώς και ένα βιολογικό γλυκό ξίδι (Αγιωργίτικο, ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ) με γεύση περγαμόντου, σε πρωτότυπες χειροποίητες κεραμικές συσκευασίες. Η έμπνευση της συσκευασίας μας προέρχεται από τον αρχαίο κορινθιακό αρύβαλλο, ένα αγγείο του 7ου π.Χ. αιώνα το οποίο χρησίμευε στην επάλειψη των αθλητών της εποχής με ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Η κατασκευή των κεραμικών αγγείων LADOLEA πραγματοποιείται αποκλειστικά στο χέρι από Έλληνες παραδοσιακούς αγγειοπλάστες.

Αυτήν την χρονιά τα προϊόντα Ladolea βραβεύτηκαν σε 2 διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου:
- Ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης
- Χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου του Λος Άντζελες
καθώς και σε 3 διεθνείς διαγωνισμούς σχεδιασμού συσκευασίας:
- Βραβείο Red Dot στο Βερολίνο
- Χρυσό μετάλλιο για Καινοτομία Σχεδιασμού στο Λος Άντζελες
- Ασημένιο Βραβείο Pentaward στο Τόκιο
Τα προϊόντα απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτές/delicatessen/ξενοδοχεία/εστιατόρια του εξωτερικού που αναζητούν υψηλής ποιότητας προϊόντα γαστρονομίας από την Ελλάδα.

 

LADOLEA1.jpg


 
Όραμά μας είναι η δημιουργία προϊόντων με αυθεντική ελληνική ταυτότητα. Στόχος μας είναι να τα γευτούν σε όσα περισσότερα σημεία του κόσμου, ώστε να δημιουργηθεί πραγματική αξία για όλη την παραγωγική αλυσίδα από την ομάδα ευαισθητοποιημένων παραγωγών που συνεργαζόμαστε μέχρι τους Έλληνες παραδοσιακούς αγγειοπλάστες.

 

LADOLEA2.jpg

 
Επειδή είμαστε μία νέα επιχείρηση (3 έτη λειτουργίας), δεν μπορούμε να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Αυτήν τη στιγμή απασχολούμε 3 άτομα και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες. Σίγουρα προσπαθούμε ο συντονισμός των συνεργατών μας να γίνεται μέσω διαδικτύου ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο χρονοβόρος.

Προς το παρόν, η γραφειοκρατία δεν μας έχει επηρεάσει αρνητικά, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ίσως είναι περισότερο χρονοβόρα από ότι θα έπρεπε. Η φορολογία όμως είναι πολύ σημαντικό κομμάτι ειδικά για μία νέα επιχείρηση που η ρευστότητα είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια.

 
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, πιστεύουμε οτι είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός μιας και το διαδίκτυο πλέον έχει διευκολύνει πολύ στην διαφήμιση και διανομή των προϊόντων. Επίσης η μεταβατική κατάσταση στην χώρα είναι μία δύσκολη συγκυρία γιατί δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη σε συναργάτες του εξωτερικού.

 

LADOLEA3.jpg


 
Θα ήταν δύσκολο να απαντήσω αν θα ενεργούσαμε διαφορετικά γιατί όλες αυτές οι ενέργειες που κάναμε μας έδωσαν την εμπερία που έχουμε τώρα. Ως προς την επόμενη 5ετία θέλουμε να έχουμε δημιουργήσει μία ελληνική επιχείρηση με γερά θεμέλια η οποία θα μπορεί να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

 
Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες αρκεί κάθε βήμα που θα πραγματοποιηθεί να είναι μελετημένο. Πρέπει να υπάρχει κυρίως ειλικρίνεια και συνέπεια ως προς το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει κάθε επιχείρηση και σίγουρα αγάπη και πάθος για αυτό μιας και οι δυσκολίες και τα ερωτηματικά στην αρχή είναι πολλά. Κάθε νέος λοιπόν που σκέφτεται να ξεκινήσει κάτι θα πρέπει πρώτον να το θέλει πολύ και δεύτερον να έχει τη γνώση (οικονομική, διαχείρισης, παραγωγής,…)

www.ladolea.gr