Το giaola.gr απευθύνεται σε όλους τους που χρειάζονται καθημερινές υπηρεσίες στο σπίτι  και έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο.


Στο σπίτι μου έχω ακόμα τον Χρυσό Οδηγό. Σε εποχές προ-internet όταν ήθελες να βρεις έναν επαγγελματιά , ο Χρυσός Οδηγός ήταν το αρχικό σημείο για να ξεκινήσεις το ψάξιμο. Ένας άλλος τρόπος για να βρεις ήταν η γειτονιά. Μια κουβέντα να έλεγες ότι έψαχνες ηλεκτρολόγο για παράδειγμα και αμέσως αρχίζαν οι συστάσεις για τον ξάδελφο του ξαδέλφου της κουνιάδας του γείτονα. Και άντε και βρήκες ηλεκτρολόγο, για να έρθει έπρεπε να περιμένεις αρκετά γιατί πάντα είχε άλλες δουλειές. Οι εποχές άλλαξαν, το internet έχει γίνει αναπόσπαστο μέλος της ζωής μας και τώρα πια για να βρεις κάποιον επαγγελματία υπάρχουν αρκετές λύσεις. Είναι όμως «καλός»; Είναι συνεπής; Τα παραπάνω ερωτήματα τα αντιμετώπισε ο Θάνος Παπαδημητρίου και αποφάσισε να δημιουργήσει το giaola.gr μια online πλατφόρμα, όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν ελεγμένους επαγγελματίες για υπηρεσίες στο σπίτι, να κλείνουν ραντεβού μαζί τους ηλεκτρονικά και να τους αξιολογούν. Για το giaola.gr μιλήσαμε με τον Θάνο Παπαδημητρίου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


 
Tο καλοκαίρι του 2013, έχοντας γυρίσει από την Αμερική με μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογικά startups, αποφάσισα να ανακαινίσω το σπίτι μου στην Αθήνα. Τότε ήταν που βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα παράδοξο που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει: δυσκολία στην εύρεση τεχνικών την στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα κάλπαζε, ασυνέπεια στα ραντεβού, μεγάλες διακυμάνσεις στις προσφορές για την ίδια δουλειά, κακή ποιότητα εργασίας. Μου έτυχαν όμως και αξιόλογοι επαγγελματίες, τους οποίους θα ήθελα να μπορώ με κάποιο τρόπο να συστήσω και σε άλλους. Αυτή ήταν η αρχή για να δημιουργηθεί το giaola.gr: η online πλατφόρμα, όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν ελεγμένους επαγγελματίες για υπηρεσίες στο σπίτι, να κλείνουν ραντεβού μαζί τους ηλεκτρονικά και να τους αξιολογούν. Και μάλιστα όχι μόνο τεχνικούς, αλλά επαγγελματίες για όλες τις υπηρεσίες που μπορεί ο καθένας μας να χρειαστεί στο σπίτι του, είτε πρόκειται για κομμωτές, μανικιουρίστ, προσωπικούς γυμναστές, αλλά και πιο εξεζητημένων ειδικοτήτων όπως συντηρητές αντικειμένων τέχνης, λογιστές, μοδίστρες και πλύσιμο αυτοκινήτου στο σπίτι. Όσον αφορά τις προσδοκίες μου, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Και η πράξη σχεδόν πάντα είναι πιο δύσκολη από τη θεωρία, διότι ακόμα και αν μπορώ να σας εξηγήσω την ιδέα μου με δύο προτάσεις, όπως παραπάνω, θα χρειαζόμουν πολλαπλάσιες σελίδες για να περιγράψω τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά την υλοποίησή της όχι μόνο σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά πολύ περισσότερο σε νομικό, φορολογικό και θεσμικό.
 

Το giaola.gr απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χρήστες internet που χρειάζονται καθημερινές υπηρεσίες στο σπίτι (όπως κούρεμα, επισκευές, γυμναστική, κά) και έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Καλώς ή κακώς, αυτή τη στιγμή γίνεται μία τομή στην Ελληνική κοινωνία, και είτε αυτό είναι ταξί ή φαγητό, οι πελάτες περιμένουν γρήγορη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση στο χώρο τους με ένα κλικ. Σε αυτήν την ανάγκη ακριβώς απαντά το giaola.gr προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι. Όσον αφορά τους επαγγελματίες, η πλατφόρμα απευθύνεται σε όσους προσφέρουν καθημερινές υπηρεσίες στο σπίτι, είναι εξοικειωμένοι με το internet και αναζητούν εναλλακτικά ‘μοντέρνα’ κανάλια -πέραν των προσωπικών συστάσεων- για να αυξήσουν την πελατεία και το εισόδημά τους σε μία εποχή που ταλαιπωρούνται κυριολεκτικά από την ανεργία.
Όσον αφορά τα οφέλη, μέσω του giaola.gr, η αναζήτηση και εύρεση υπηρεσιών στο σπίτι  γίνεται ευκολότερη αφού οι πελάτες βρίσκουν γρήγορα τον κατάλληλο για αυτούς επαγγελματία, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν ασφάλεια γνωρίζοντας  ότι οι επαγγελματίες  της πλατφόρμας είναι ελεγμένοι από την ομάδα του giaola και έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους χρήστες. Μετά το πέρας του ραντεβού, το οποίο κλείνεται ηλεκτρονικά –χωρίς τηλεφωνήματα και ατέρμονες συνεννοήσεις- οι πελάτες αξιολογούν την υπηρεσία που τους προσφέρθηκε έχοντας έτσι τη δύναμη της φωνής τους. Οι επαγγελματίες,  από την άλλη πλευρά, διαφημίζονται δωρεάν μέσω της προσωπικής τους σελίδας  στην πλατφόρμα μας και έτσι αυξάνουν το πελατολόγιο και το εισόδημά τους. Το σύστημα αξιολόγησης και συστάσεων, τέλος, που τους παρέχεται αποτελεί κίνητρο για να γίνονται ολοένα και καλύτεροι στη δουλειά τους.

 

giaola1.jpg

 

Στόχος του giaola.gr είναι να κάνει την καθημερινότητα στην πόλη καλύτερη βοηθώντας υποψήφιους πελάτες να βρίσκουν αξιόπιστους επαγγελματίες εύκολα και με ασφάλεια συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της ανεργίας των επαγγελματιών. Τα άμεσα σχέδιά μας είναι καταρχήν η επέκταση του giaola.gr σε ολόκληρη την Ελλάδα και η εξυπηρέτηση ολοένα και περισσότερων κατηγοριών υπηρεσιών στο σπίτι από τους επαγγελματίες μας. Σε δεύτερη φάση επιδιώκουμε να εισέλθουμε και στις αγορές του εξωτερικού, σε μεγάλες πόλεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς πυκνότητας πληθυσμού και ανάγκης εξυπηρέτησης καθημερινών υπηρεσιών στο σπίτι. Όραμά μας είναι το giaola.gr σε λίγα χρόνια από σήμερα, να αποτελεί τη φυσική επιλογή των καταναλωτών σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να αγοράσουν οποιουδήποτε είδους καθημερινή υπηρεσία στο σπίτι εύκολα, αξιόπιστα και με ασφάλεια.
 

giaola2.jpg


Όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης και εκτέλεσης όσων πρέπει να γίνονται, το giaola.gr ακολουθεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε γλώσσες προγραμματισμού και μεθοδολογίες project management. Σε ο,τιδήποτε όμως έχει να κάνει με τη διαχείριση ανθρώπων και τους τρόπους συνεργασίας των ομάδων μας παραμένουμε πιο παραδοσιακοί. Για παράδειγμα, αν και έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες σε Ελλάδα και Αμερική, η βασική ομάδα του giaola.gr είναι πλήρους απασχόλησης και με φυσική παρουσία στα γραφεία μας. Κακά τα ψέματα, ένα startup δεν είναι εύκολο εγχείρημα και αν δεν υπάρχουν αφοσίωση, σύμπνοια, καλός συντονισμός και άμεση επικοινωνία εντός της βασικής ομάδας, δύσκολα μπορεί να πετύχει. 
 
Το ζήτημα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι τόσο πολυσυζητημένο όσο και αληθινό. Τα απαιτούμενα πιστοποιητικά πολλά και οι χρόνοι μακρείς. Όμως, αυτό είναι κάτι που όσο πιο γρήγορα αποδεχτεί κάποιος τόσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει παραγωγικός, στα πλαίσια που –βεβαίως- του επιτρέπονται. Ελπίζω, όπως και πιστεύω πολλοί άλλοι επιχειρηματίες σαν εμένα, ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν στην Ελλάδα, όπως ήδη έχουν αλλάξει σε αρκετές από τις γειτονικές μας χώρες. Ότι θα δίνονται περισσότερα και ουσιαστικότερα κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες. Εμείς, είχαμε την τύχη να μας ξεχωρίσει το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που χρηματοδότησε και υποστηρίζει το εγχείρημά μας. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που θα δώσουν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες γιατί μόνο έτσι θα πάει η χώρα μας μπροστά.
 
Ένα  τεχνολογικό προϊόν σαν το giaola.gr δεν γνωρίζει σύνορα, όπως ακριβώς και ο ανταγωνισμός. Η προσπάθειά μας βρίσκεται μεν στην κατάλληλη εποχή, αλλά έχει απέναντί της να ανταγωνιστεί Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κάτω από συνολικά πιο ευνοϊκές συνθήκες. Αυτό θέλω να ελπίζω όμως, ότι αποτελεί ευκαιρία για να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι.
 
Η οικονομική κρίση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της καινοτομίας. Στα Αγγλικά λένε “Necessity is the mother of Invention”, δηλαδή ‘η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της καινοτομίας’. Και παρά την αβεβαιότητα, τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, και χειρότερα απ’ όλα, μια γενική αίσθηση απογοήτευσης που υπάρχει στον αέρα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει κόσμος που τολμά. Βλέπουμε επιτέλους νέους ανθρώπους να θέλουν να δημιουργήσουν και όχι να “βολευτούν”. Νέους ανθρώπους που απαρνούνται την αδράνεια ή την πεπατημένη και επιλέγουν ενσυνείδητα να φτιάξουν κάτι καινούριο με τις δικές τους δυνάμεις. Στους νέους ανθρώπους που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και θέλουν να δημιουργήσουν, θα συμβούλευα καταρχήν να μην φοβούνται να τολμήσουν αλλά ταυτόχρονα να ελέγχουν και να αμφισβητούν την ιδέα τους σε κάθε λεπτομέρεια, όπως θα έκανε ένας τρίτος. Μόνο εάν μετά από αυτή τη διαδικασία συνεχίσουν να πιστεύουν σε αυτήν, τότε να επενδύσουν ουσιαστικό χρόνο και δυνάμεις. Και φυσικά να είναι εξοπλισμένοι με επιμονή και ευελιξία.

http://giaola.gr

giaola3.jpg