Απίθανα στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή και την αμύθητη περιουσία του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών.


Ο Πάμπλο Εσκομπάρ (1949-1993) έχει περάσει μέσα από την ποπ κουλτούρα και δεκάδες τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιβλία, ακόμα και σε κυπελάκια καφέ, σαν μία ηρωική και  αντισυμβατική φιγούρα που στεκόταν απέναντι σε κάθε εξουσία και αρχές. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Ο Κολομβιανός βαρόνος ναρκωτικών δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένας αδίστακτος άνθρωπος, υπεύθυνος για το θάνατο και τη δυστυχία χιλιάδων αθώων ανθρώπων, καθιστώντας την ίδια του τη χώρα «όμηρο» και παγκόσμια πρωτεύουσα των ναρκωτικών.

Pixel

Γιος ενός αγρότη και μίας δασκάλας, ο Πάμπλο Εσκομπάρ από μικρός είχε τάσεις προς την παρανομία, κλέβοντας αυτοκίνητα, ταυτότητες, μέχρι και τάφους, ανεβαίνοντας σταθερά την «πυραμίδα της εγκληματικότητας». Λίγα χρόνια αργότερα, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο βαρόνο ναρκωτικών στον κόσμο. Στις 2 Δεκεμβρίου 1993, ο Πάμπλο Εσκομπάρ πέφτει νεκρός σε ηλικία 44 χροών μετά από ανταλλαγή πυρών με τις ειδικές δυνάμεις της Κολομβίας.


Συγκεντρώσαμε 10 απίθανα στοιχεία μέσα από τη ζωή του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ.


Οι διάσημοι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ

Ο Εσκομπάρ διατηρούσε έναν οργανωμένο ζωολογικό κήπο στο κτήμα Nápoles, με περισσότερα από 200 άγρια ζώα (ελέφαντες, καμήλες, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις), τα περισσότερα από αυτά τα έφερνε παράνομα μέσα στα ναρκο-αεροπλάνα του. Όταν σκοτώθηκε από τις αρχές το 1993, στο κτήμα για κάποιο λόγο έμειναν τέσσερις ιπποπόταμοι, χωρίς να μεταφερθούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους. Σήμερα, ο αριθμός των «ιπποπόταμων της κόκας» στην Κολομβία, χάρις στον Εσκομπάρ, υπολογίζεται στους 169.

 

Σχεδόν μονοπωλούσε στο εμπόριο κοκαΐνης
Στις ημέρες της «δόξας» του, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος έμπορος κοκαΐνης στον κόσμο και τα ποσά που πέρναγαν από τα χέρια του ήταν τόσα πολλά που αδυνατούσε να τα «ξεπλύνει». Μόνο στις ΗΠΑ, καθημερινά πέρναγαν από το καρτέλ του Εσκομπάρ και μέσω της Φλόριντα περισσότεροι από 15 τόνοι κοκαΐνης. 8 στους 10 Αμερικανούς «ψώνιζαν» από τον Εσκομπάρ.

 

Τόσα πολλά λαστιχάκια για να κρατάνε τα χαρτονομίσματα
Πέρναγαν τόσα πολλά χρήματα από το καρτέλ τη δεκαετία του ’80 που λέγεται ότι οι άνθρωποι του Εσκομπάρ ξόδευαν 2.500 δολάρια κάθε μήνα μόνο και μόνο για να αγοράζουν… λαστιχάκια για να κρατάνε μασούρι τα «μαύρα» λεφτά.

 

Έκαιγε χαρτονομίσματα για να ζεσταθεί
Το 1992-1993, ο κλοιός στένευε γύρω από τον Εσκομπάρ και την οικογένειά του. Κατά την περίοδο που κρύβονταν από τις αρχές, φημολογείται ότι είχε κάψει χαρτονομίσματα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να μην κρυώσει η κόρη του, Μανουέλα.

 

Ένας σύγχρονος «Ρομπέν των Δασών»
Σαν κάθε καλός μαφιόζος που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε μεγάλο «φιλανθρωπικό» έργο (όταν δεν αφαιρούσε ζωές), χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια για τους μη έχοντες, ενώ υποστήριξε οικονομικά διάφορες τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου. Χωρίς το ποδόσφαιρο, δεν πας πουθενά.

 

Κηδεία - λαϊκό προσκύνημα
Η κηδεία του Πάμπλο Εσκομπάρ έγινε την επόμενη μέρα του θανάτου του, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1993 στο Μεδεγίν. Εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, με περισσότερους από 25 χιλιάδες κατοίκους να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία.

 

Πρότεινε να αποπληρώσει το χρέος της Κολομβίας
… για να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ. Αυτή η φήμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 10 δισ. δολάρια, αλλά το 1984 ο Εσκομπάρ πρότεινε κάτι άλλο στην κυβέρνηση της Κολομβίας για να τον αφήσει ήσυχο: Να επενδύσει όλα τα κέρδη από το ναρκοεμπόριο για την ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας και γεωργίας, παρέχοντας στην κυβέρνηση όλα τα εργαστήριά του, αεροπλάνα και… τεχνογνωσία.

 

Δεν ήξερε τι είχε
Με περισσότερα από 22 δισ. δολάρια κέρδη κάθε χρόνο από τις εγκληματικές δραστηριότητες, ο Εσκομπάρ και οι άνθρωποι του καρτέλ δεν ήξεραν τι είχαν και πώς να ξοδέψουν τέτοια ασύλληπτα ποσά. Έκρυβαν μετρητά σε τοίχους και χωράφια, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γύρω στα 2 δις. δολάρια τα έτρωγαν τα ποντίκια, καταστρέφονταν από υγρασία ή απλά… εξαφανίζονταν.

 

Κυκλοφορούσε με αστικό λεωφορείο
Ο Εσκομπάρ είχε πολλά σπίτια-κρησφύγετα σε όλο το Μεδεγίν και άλλες πόλεις της Κολομβίας. Ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, έπρεπε να φυλάει τα νώτα του και να προσέχει κάθε κίνηση. Για να περάσει απαρατήρητος, κυκλοφορούσε με ένα αστικό λεωφορείο – γεμάτο σωματοφύλακες - από περιοχή σε περιοχή, ενώ πολλές φορές οδηγούσε ο ίδιος. Δεν ξέρουμε αν σταμάταγε σε όλες τις στάσεις.

 

Αμύθητη περιουσία
Στα τέλη του ’80, οι αρχές της Κολομβίας κατάσχεσαν από τον Εσκομπάρ 142 αεροπλάνα, 32 γιοτ, υποβρύχια, 20 ελικόπτερα, 141 σπίτια, εκτάσεις γης, μαζί με κάποια βιβλία αυτοβελτίωσης. Ήταν για επτά συναπτά χρόνια στη λίστα του περιοδικού
Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Αναρωτιέσαι με τι κριτήρια μπήκε στη λίστα…