Σαγηνευτική, φιλική, γεμάτη μουσεία, χώρους τέχνης και μεγάλη ιστορία, η Βιέννη ψηφίστηκε ξανά σαν η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.


Η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η πόλη της Πριγκίπισσας Σίσσυ, των πράσινων πάρκων, των καφέ και των μουσείων, με τον ποταμό Δούναβη να την διασχίζει, είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και αισθήσεων. Δεν της βγήκε τυχαία η φράση Lebenskust, δηλαδή «η τέχνη του να ζεις καλά». Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και το ιστορικό κέντρο της πόλης σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Κάστρο Μπελβεντέρε © onkelramizer1 I Pixabay


ΗΜΕΡΑ 1η

10:00 ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΕΛΒΕΝΤΕΡΕ

Δε γίνεται να ταξιδέψετε στη Βιέννη, χωρίς να επισκεφτείτε το Μπελβεντέρε. Είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει δύο εντυπωσιακά μπαρόκ παλάτια, το Άνω και το Κάτω Μπελβεντέρε, που ενώνονται με ένα μεγάλο πράσινο πάρκο, με γαλλικής τεχνοτροπίας κήπους, τον περίφημο Πορτοκαλεώνα, δεκάδες αγάλματα και στάβλους. Υπήρξε η πρώην θερινή έπαυλη του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας και φέτος εορτάζονται τα 300 χρόνια από την ημέρα της ανέγερσής του (1723-2023). Θα χρειαστείτε λίγη ώρα για να το διασχίσετε, αλλά θα αποζημιωθείτε στο έπακρο. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη (ανοιχτό μέχρι τις 18:00), αλλά υπάρχει εισιτήριο (14,60-16,70 €) για να περιηγηθείτε μέσα στα παλάτια.

12:00 Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Η Βιέννη είναι η πόλη των μουσείων και το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (
Kunsthistorisches Museum Wien) είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαίνοντα μουσεία τέχνης της πρωτεύουσας. Μοιάζει σαν ένα παλάτι και χρειάζεστε αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε στις συλλογές του (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ρώμη, Εγγύς Ανατολή, πινακοθήκη με έργα των Pieter Bruegel the Elder, Vermeer, Rembrandt, Caravaggio, Velázquez). Ακριβώς δίπλα του, βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

© Peter Oertel I Unsplash

14:00 ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΟΥΣ
Η Βιέννη παραμένει η πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής, με την αύρα των Μότσαρτ, Στράους, Χάυντν και Σούμπερτ να παραμένει ζωντανή σε κάθε σημείο αυτής της ιστορικής πόλης. Η Κρατική Όπερα της Βιέννης, απέναντι από τον σταθμό Μετρό Karlsplatz, είναι ένα υπέροχο κτίριο που σε περιμένει για να βιώσεις τη μαγεία της μουσικής. Μπορείς να βρεις εισιτήρια παραστάσεων ακόμα και προς 13 €, κάνοντας την όπερα προσιτή για όλους. Υπάρχει και η επιλογή των πρωινών-μεσημεριανών 40λεπτων guided tours.

15:00 ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ
BEFORE SUNRISE
Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Βιέννης, ο δρόμος θα σας βγάλει στο Kleines Café (Μικρό Καφέ). Το μικροσκοπικό και πολύ όμορφο καφέ, που ίσως πολλοί θα προσπερνούσατε, απέκτησε φήμη και followers από τη στιγμή που οι ήρωες της ρομαντικής ταινίας “Before Sunrise”, Ίθαν Χοκ και Ζυλί Ντελπί, συναντιούνται εκεί και ερωτεύονται. Η Βιέννη είναι η πόλη του έρωτα και του ρομαντισμού. Αν θέλετε να ακολουθήσετε τα χνάρια των ηρώων του “Before Sunrise”, το Kleines Café σας περιμένει στην ήσυχη πλατεία Franziskanerplatz.

Άγαλμα Γιόχαν Στράους, Stadtpark © Kenhori I Pixabay


17:00 ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η Βιέννη βρίθει δημόσιων πάρκων και ελεύθερων χώρων για το κοινό. Σου προξενεί θετική εντύπωση πόσο καλοδιατηρημένα και καθαρά είναι όλα τους. Το καταπράσινο Stadtpark είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα στην καρδιά της πόλης και ίσως το μοναδικό που παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο. Ιδανικό για ρομαντικούς περιπάτους ή για να ξαποστάσετε στο γρασίδι και να σχεδιάσετε την επόμενη επίσκεψη σε κάποιο μουσείο. Κάπου εκεί, ανάμεσα σε μία μεγάλη τεχνητή λίμνη και παιδιά που παίζουν ανέμελα, μπορείτε να φωτογραφηθείτε μπροστά από το χρυσό άγαλμα του συνθέτη Γιόχαν Στράους.

19:00 ΓΙΑ ΣΝΙΤΣΕΛ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ
Αφού ξαποστάσατε στο
Stadtpark και πήρατε την κατάλληλη ενέργεια για να συνεχίσετε, τι καλύτερο από μία βόλτα στον ποταμό Δούναβη; Για την ακρίβεια, μέσα σε λίγα λεπτά περπάτημα από το Stadtpark υπάρχει το ομώνυμο κανάλι του Δούναβη, με τον κύριο ποταμό να βρίσκεται λίγο πιο μακριά (αλλά μην αποθαρρυνθείτε, μέσα σε λίγα λεπτά με το Μετρό ή με το ποδήλατο, φτάνετε στον μεγάλο Δούναβη). Με θέα το ποτάμι και τον κόσμο που κάνει την απογευματινή του βόλτα, μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό αυστριακό σνίτσελ, να απολαύσετε την μπύρα σας και να δοκιμάσετε γκούλας σε ένα από τα δεκάδες εστιατόρια της περιοχής.

Για ψωμί στου Joseph Brot

ΗΜΕΡΑ 2η

09:00 ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΟΦΟΥΡΝΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ

O Josef Weghaupt (Joseph Brot) ανήκει στο νέο κύμα αρτοποιών που ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στην παράδοση και το νέο. Δεν άργησε να διαδοθεί η φήμη του για τα πεντανόστιμα ψωμιά και γλυκά που παρασκευάζει, πάντα από 100% οργανικά υλικά, μετρώντας ήδη επτά boutique φούρνους στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης. Σαν κάθε φούρνος που σέβεται τον εαυτό του, ανοίγει από νωρίς το πρωί για να ικανοποιήσει κάθε γευστική σας επιθυμία και για να μην ξεκινήσει η βόλτα σας με άδειο στομάχι. Βρίσκεται κοντά στον σταθμό Μετρό Herrengasse και από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια προς την περίφημη Stephansplatz.

10:00 Ο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η ομώνυμη πλατεία (
Stephansplatz), στην καρδιά της παλιάς πόλης, είναι η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Βιέννης (και κεντρικός σταθμός του Μετρό), με εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών να την επισκέπτονται καθημερινά. Στο κέντρο της πλατείας στέκει με μεγαλοπρέπεια ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom), μία από τις υψηλότερες εκκλησίες στον κόσμο (136 μ. ύψος). Ανοιχτή για όλους μέχρι τις 22:00 το βράδυ, ο ρομανικός και γοτθικός ρυθμός του ναού και η ιστορία που κουβαλάει, είναι στοιχεία ικανά να σας «ταξιδέψουν» στη Μεσαιωνική Ευρώπη. Αν είστε πιο τολμηροί και fit, μπορείτε να ανεβείτε τα 343 σκαλοπάτια ως την κορυφή: η θέα θα σας αποζημιώσει.

Stephansdom © domeckopol 


12:00 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Όλη η Βιέννη έχει χτιστεί, ζει και αναπνέει μέσα από τις τέχνες, αλλά το Μουσείο
Albertina, ελάχιστα λεπτά περπάτημα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, είναι ξεχωριστή περίπτωση. Υπήρξε κατοικία του πρίγκιπα της Σαξονίας, Αλβέρτου Καζίμηρου (1738-1822), ιδρυτή της ομώνυμης συλλογής πινάκων, χαρακτικών, ξυλογραφιών και σχεδίων Albertina. Περιηγηθείτε στη μόνιμη συλλογή του Albertina με διάσημους πίνακες των Picasso, Monet, Cézanne, Modigliani, Klimt, Kandinsky, Lichtenstein, μαζί με τις διάφορες περιοδικές εκθέσεις που σας περιμένουν (μέχρι τον Ιούλιο 2024 θα έχει αφιέρωμα στον Roy Lichtenstein). Το Albertina έχει και ένα μικρό αδερφάκι, το Albertina Modern, σε κοντινή απόσταση, ένα μουσείο, που όπως λέει το όνομά του, είναι αφιερωμένο στην μοντέρνα τέχνη. Τα εισιτήρια εισόδου δεν είναι σε απαγορευτικές τιμές (18.90 €).

15:00 ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Volksgarten σημαίνει «ο κήπος του λαού», ένας ελεύθερος δημόσιος κήπος για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Βιέννης που αναζητούν μία όαση πρασίνου. Βρίσκεται στην κεντρική συνοικία Innere Stadt και είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής που καταλαμβάνει το πρώην αυτοκρατορικό ανάκτορο Hofburg. Μέσα στον Volksgarten, ανάμεσα σε ανθισμένους κήπους με τριαντάφυλλα, με έκπληξη θα βρεθείτε μπροστά στον Theseustempel, ένα ναό-μικρογραφία του Ναού του Ηφαίστου στο Θησείο από τον Αυστροούγγρο νεοκλασικού αρχιτέκτονα Pietro Nobile. Σε πολύ κοντινή απόσταση στέκεται και το Κοινοβούλιο της Αυστρίας, άλλο ένα κτίριο που μοιάζει με αρχαίο ελληνικό ναό.

© robertprax 


17:00 ΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΜΕ ΑΕΡΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟ

H Ferstel Passage είναι μία πανέμορφη εμπορική στοά, γεμάτη από  εστιατόρια και καταστήματα, αναγεννησιακό άρωμα και βιεννέζικο αέρα στην ατμόσφαιρα. Μπορείτε να νιώσετε για λίγο – χωρίς να ξοδέψετε μία περιουσία για να δειπνήσετε – σαν μέλος της παλιάς αυστριακής αριστοκρατίας. Βρίσκεται μέσα στο Ferstel Palais, στη γωνία Herrengasse και Strauchgasse, ένα κτίριο που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει στο παρελθόν το χρηματιστήριο της Αυστρίας και την εθνική τράπεζα.

18:00 ΓΙΑ ΚΑΥΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΒΙΕΝΟΥΑ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν απομακρύνεστε από την Ferstel Passage, με το διάσημο Café Central να βρίσκεται σε μία από τις εξόδους της στοάς. Θα πρέπει να έχετε λίγη έξτρα υπομονή για να πείτε καφέ στο Central, με την ουρά από τους τουρίστες να φτάνει – πολλές φορές - μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο. Εκεί έπιναν τον καφέ τους οι Σίγκμουντ Φρόυντ, Λέων Τρότσκι, Βλάντιμιρ Λένιν, αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα του Café Central. Εδώ, μπορείτε να δοκιμάσετε την αυθεντική και καυτή σοκολάτα βιενουά και θεϊκά γλυκά.

© marcel_rnsn
 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Οι τιμές για απευθείας πτήσεις με την
Aegean (www.aegeanair.com) από Αθήνα για Βιέννη ξεκινούν ενδεικτικά από 87 ευρώ.

ΔIAΜΟΝΗ
Hotel MOTTO, από 184 ευρώ, hotelmotto.at
Josefine, από 149 ευρώ, hoteljosefine.at
Hotel am Parkring, από 180 ευρώ, hotelamparkring.wien
Zoku, από 104 ευρώ, livezoku.com

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Τα περισσότερα σημεία που σας προτείνουμε βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και έτσι μπορείτε να κινηθείτε εύκολα με τα πόδια. Δε θα συναντήσετε κακοτεχνία σε κάποιο από τα φαρδιά πεζοδρόμια της Βιέννης. Μία καλή εναλλακτική είναι η μετακίνηση με ποδήλατο και το διάσημο τραμ, ενώ και το μετρό
U-Bahn εξυπηρετεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε ημέρα.