Η ζώνη άνεσής μας είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο αισθανόμαστε ασφαλείς, αντιπροσωπεύει το στοιχείο του οικείου, αυτού που έχουμε μάθει. 


Για να εξελιχθούμε όμως ως άνθρωποι, είναι σημαντικό να πάμε ένα βήμα παραπέρα, εξερευνώντας το άγνωστο, ένα βήμα τη φορά! Σύντομα θα ανακαλύψουμε, ότι πέρα από τη ζώνη της άνεσής μας υπάρχει ένας συναρπαστικός κόσμος γεμάτος εμπειρίες, ευκαιρίες και ανθρώπους που μόνο μπροστά θα μας πάνε.

Ποιοί όμως είναι οι τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να το καταφέρεις αυτό; Πάμε να τους δούμε παρακάτω!

Μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα

Μπορεί όσο ζει κανείς να μαθαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθείς ενεργά να κυνηγάς τη γνώση! Όσο περισσότερα πράγματα μαθαίνεις, τόσο σιγά σιγά θα βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, εμπλουτίζοντας παράλληλα το μυαλό σου με νέο υλικό. Από σπουδές σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο ή κολλέγιο, όπως το Medcollege.edu.gr, μέχρι εκμάθηση νέων δεξιοτήτων σε πλατφόρμες, όπως το Coursera, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Μη διστάσεις λοιπόν να μάθεις περισσότερα πάνω σε αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν και συνάδουν με τους στόχους που έχεις θέσει στη ζωή σου!

Απαλλάξου από περιοριστικούς τρόπους σκέψης

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αυτό που σε εμποδίζει να εξελιχθείς δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες, αλλά ο περιοριστικός τρόπος σκέψης σου; Κι όμως, έτσι είναι! Οι σκέψεις μας γίνονται πράξεις, οπότε εάν πιστεύεις ότι δεν έχεις αρκετά προσόντα, δυνατότητες και προοπτικές, τότε και οι πράξεις σου θα αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Αν όμως, αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και πιστέψεις στις ικανότητές σου, τότε και η πραγματικότητα γύρω σου θα αλλάξει και αυτή με τη σειρά της. Πάρε ρίσκα, δοκίμασε νέα πράγματα και πίστεψε στον εαυτό σου -μόνο έτσι θα βελτιώνεσαι συνεχώς σε όλα τα επίπεδα!

Ταξίδεψε όσο πιο πολύ μπορείς

Τώρα που είσαι νέος, έχεις όρεξη για ζωή και είσαι απαλλαγμένος από υποχρεώσεις που σε κρατούν πίσω, είναι η ιδανική περίοδος για να ταξιδέψεις και να εξερευνήσεις νέα μέρη. Τα ταξίδια θα σου δώσουν τη μοναδική ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, ανθρώπους και κουλτούρες, πράγμα που αναπόφευκτα θα σε βγάλει από τη ζώνη άνεσής σου και θα σε εξελίξει. Επιπλέον, η εμπειρία αυτή θα σε βοηθήσει να νιώθεις άνετα σε συνθήκες που σου είναι άγνωστες και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Θέσε ξεκάθαρους στόχους

Κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει στη διαδικασία του να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου είναι να θέτεις ξεκάθαρους στόχους και να ακολουθείς στρατηγικά βήματα για να τους πετύχεις. Είτε πρόκειται για έναν μαραθώνιο 5 χιλιομέτρων που σκοπεύεις να τρέξεις για πρώτη φορά, είτε για την προσπάθειά σου να γίνεις πιο κοινωνικός, καλό είναι να έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό σου. Αυτό δεν αρκεί όμως! Θα πρέπει ο στόχος σου να είναι μετρήσιμος και να χωρίζεται σε επιμέρους βήματα. Για παράδειγμα, για να καταφέρεις να τρέξεις ένα μαραθώνιο 5 χιλιομέτρων, θα πρέπει πρώτα να εξασκηθείς σε μικρότερες αποστάσεις, καταγράφοντας τους χρόνους σου. Έτσι, θα είσαι σε θέση να ξέρεις ακριβώς πόση πρόοδο έχεις κάνει και πόσο κοντά βρίσκεσαι στην επίτευξη των στόχων σου.

Δες την αποτυχία με άλλο μάτι

Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, σίγουρα θα κάνεις πολλά λάθη στην πορεία σου προς την προσωπική εξέλιξη -είναι απολύτως φυσιολογικό! Το θέμα είναι πώς βλέπεις τα λάθη αυτά: σαν αποτυχία ή σαν μία ευκαιρία να γίνεις καλύτερος; Για να μπορέσεις να πας μπροστά, θα πρέπει να σταματήσεις να εγκλωβίζεις τον εαυτό σου στα περιοριστικά πλαίσια της αποτυχίας και να βγεις από αυτά, βλέποντας τα λάθη σαν δασκάλους που σου διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα. Μην ξεχνάς ότι η κάθε φορά που νομίζεις ότι έχεις αποτύχει σε προετοιμάζει για μία επερχόμενη επιτυχία!

Το να ξεφύγεις από τα στενά όρια της ζώνης άνεσής σου είναι κάτι που θα ανοίξει μπροστά σου αμέτρητες δυνατότητες εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα. Μη διστάσεις λοιπόν να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στο δρόμο σου, ξεκινώντας έτσι ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτοπραγμάτωσης και αυτοβελτίωσης!