Κι όμως αυτή η συνήθεια φαίνεται πως επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.


Το doomscrolling αναφέρεται στη συνήθεια του να σκρολλάρει κανείς ασταμάτητα στα κοινωνικά μέσα και στις ειδήσεις που αυτά αναπαράγουν, καταναλώνοντας κατά κύριο λόγο αρνητικό περιεχόμενο. Αυτό συχνά γίνεται εις βάρος της ψυχικής και συναισθηματικής ευημερίας ενός ανθρώπου και μπορεί να επηρεάσει με τρόπους που δεν είχες φανταστεί την καθημερινότητά σου ή τη συνολική εικόνα της ψυχικής σου υγείας. Ακολουθούν έξι ενδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις εθιστεί κι εσύ σε αυτήν την κακή και κυριότερα επικίνδυνη συνήθεια.

Συνεχής δέσμευση

Βρίσκεσαι συνεχώς κολλημένος/-η στο κινητό ή τον υπολογιστή σου, σκρολλάροντας ασταμάτητα για ώρες, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχεις να κάνει άλλα πράγματα. Ακόμη και αυτά που σου αρέσουν, σε ξεκουράζουν και λειτουργούν για την αναψυχή σου.

Δυσκολία αποσύνδεσης

Αντιμετωπίζεις μεγάλο πρόβλημα στο να αφήνεις κάτω το τηλέφωνο ή να κλείσεις την εφαρμογή του κοινωνικού μέσου που χρησιμοποιείς, ακόμα και όταν ξέρεις ότι πρέπει να σταματήσεις. Εσύ μπορεί να λες στον εαυτό σου ότι απλώς θα τσεκάρεις ένα ακόμη άρθρο ή ανάρτηση, όμως αυτό μετατρέπεται σε έναν αέναο κύκλο που σε φθείρει.

Επηρεάζεσαι συναισθηματικά

Το σκρολλάρισμα σε κάνει να νιώθεις στρες, άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη, χωρίς όμως να μπορείς να του βάλεις τα απαραίτητα όρια. Η κατανάλωση μιας συνεχούς ροής αρνητικών ειδήσεων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία και τη συνολική σου διάθεση, ακόμη κι όταν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες της καθημερινότητάς σου βρίσκονται σε ισορροπία.

Επιπτώσεις στην παραγωγικότητα

Το doomscrolling παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή και τις ευθύνες σου, μειώνοντας συνεχώς την παραγωγικότητά σου σε διάφορες πτυχές της. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να εστιάσεις στη δουλειά σου, τις μικροδουλειές του σπιτιού ή σε άλλες σημαντικές εργασίες επειδή είσαι πολύ απορροφημένος/-η στη συσκευή σου.

Διαταραχή ύπνου

Μένεις ξύπνιος/-α μέχρι αργά το βράδυ με το κινητό στο χέρι, κάτι που διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα του ύπνου σου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα αρνητικά συναισθήματα και να επηρεάσει τη συνολική σου ευεξία, ανοίγοντας εκ νέου έναν κύκλο doomscrolling.

Παραμελείς τις σχέσεις και τα ενδιαφέροντά σου

Το doomscrolling μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση των ανθρώπων σου, όπως και των χόμπι και των ενδιαφερόντων σου. Το να ξοδεύεις υπερβολικό χρόνο στη συσκευή σου – πόσο μάλλον καταναλώνοντας αρνητικό περιεχόμενο – σου αφήνει λιγότερο χρόνο για ουσιαστικές δραστηριότητες και συνδέσεις στη ζωή σου.

Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα σημάδια στον εαυτό σου, είναι απαραίτητο να πάρεις τα μέτρα σου για να μειώσεις το doomscrolling και να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία. Προσπάθησε να βάλεις συγκεκριμένα όρια στον χρόνο που σπαταλάς στην οθόνης σου, να κάνεις διαλείμματα από τις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναζητήσεις υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν νιώθεις ότι χρειάζεται. Να θυμάσαι ότι η ενημέρωση είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διατηρείς μια ισορροπία και να προστατεύεις την ψυχική σου υγεία σε καθημερινή βάση.