Μερικές φορές το πρόβλημα είμαστε εμείς


Το ακούσιο αυτο-σαμποτάζ στις σχέσεις μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα σε αυτές εμπλέκονται σε συμπεριφορές που υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες ή την επιτυχία των σχέσεών τους. Το να καταλάβετε εάν σαμποτάρετε τη δική σας σχέση απαιτεί αυτοστοχασμό και σοβαρή ενδοσκόπηση, που για να πραγματοποιηθούν απαιτούν ισχυρή θέληση. Ακολουθούν μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα σημάδια του ακούσιου αυτο-σαμποτάζ, ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Αναλογιστείτε προηγούμενα μοτίβα

Ανατρέξτε πίσω στις προηγούμενες σχέσεις σας και παρατηρήστε εάν υπήρχαν επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα ή συμπεριφορές που μπορεί να συνέβαλαν στο τέλος τους. Το αυτο-σαμποτάζ συχνά περιλαμβάνει την επανάληψη επιβλαβών συνηθειών ή τη λήψη αποφάσεων που βλάπτουν τη σχέση.

Προσδιορίστε αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις

Δώστε προσοχή στις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας για τις σχέσεις. Αμφιβάλλετε  συνεχώς για την πίστη του/της συντρόφου σας, περιμένετε τα χειρότερα ή νιώθετε ανάξιοι αγάπης; Οι αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις μπορούν να διαμορφώσουν τις πράξεις σας, οδηγώντας σε αυτο-σαμποτάζ.

Παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας στη σύγκρουση

Παρατηρήστε πώς αντιδράτε κατά τη διάρκεια διαφωνιών με τον/την σύντροφό σας. Γίνεστε αμυντικοί, επιθετικοί ή αποσύρεστε; Αυτοί οι αμυντικοί μηχανισμοί μπορούν να εμποδίσουν την υγιή επικοινωνία και να φθείρουν σημαντικά μια σχέση.

Αξιολογήστε το επίπεδο δέσμευσής σας

Αξιολογήστε το επίπεδο δέσμευσής σας στη σχέση. Αποφεύγετε να κάνετε μακροπρόθεσμα σχέδια, απομακρύνεστε συναισθηματικά ή δίνετε προτεραιότητα σε άλλες πτυχές της ζωής σας έναντι της σχέσης; Η έλλειψη δέσμευσης ή ο φόβος της οικειότητας μπορεί να είναι σημάδια αυτο-σαμποτάζ.

Ζητήστε ανατροφοδότηση από αξιόπιστες πηγές

Απευθυνθείτε σε φίλους, οικογένεια ή έναν ειδικό θεραπευτή για να κερδίσετε την οπτική ενός τρίτου στη σχέση. Μερικές φορές, οι άλλοι μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα ή συμπεριφορές που μπορεί να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε οι ίδιοι.

Αγκαλιάστε την αυτογνωσία

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τους φόβους σας. Εξερευνήστε τυχόν υποκείμενες ανασφάλειες ή ανεπίλυτα συναισθηματικά βάρη του παρελθόντος που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας. Η αυτογνωσία είναι ζωτικής σημασίας για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των τάσεων αυτοσαμποτάζ.

Επικοινωνήστε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας

Η συζήτηση και η ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητα σε κάθε σχέση. Μιλήστε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας για τα συναισθήματα, τις αμφιβολίες και τους φόβους σας. Συμμετέχοντας σε ανοιχτό διάλογο, δημιουργείτε μια ευκαιρία να εργαστείτε μαζί για να ξεπεράσετε συμπεριφορές που οδηγούν σε εντάσεις και φθορά.

Θυμηθείτε, η αναγνώριση των μοτίβων ακούσιου σαμποτάζ είναι το πρώτο βήμα για να κάνετε θετικές αλλαγές στη σχέση σας. Με την αυτογνωσία και την προθυμία για αλλαγή, μπορείτε να ξεπεράσετε την αυτο-φθορά και να δημιουργήσετε πιο υγιείς και πιο ικανοποιητικές σχέσεις με διάρκεια.

Πηγή: allyou.gr