Τι να κάνεις για να την παλέψεις σε ένα γραφείο με ναρκισσιστικούς και κακότροπους συναδέλφους που σε έχουν βάλει στο μάτι


Το έχουμε εμπεδώσει: ο κόσμος γύρω μας διακρίνεται για ιδιαίτερα χαμηλή ενσυναίσθηση και πολλές φορές δεν του καίγεται καρφάκι για τα βιώματα και τα συναισθήματα των άλλων. Τι συμβαίνει όμως όταν στον χώρο εργασίας σου έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα με τοξικές συμπεριφορές, ναρκισσιστικά συναισθήματα και το σιωπηλό bullying «εγγεγραμμένο» στο DNA τους; Να πώς θα τους αντιμετωπίσεις!

Διατήρησε επιφυλάξεις με τις πρώτες εντυπώσεις

Το να δουλεύεις με ένα άτομο που σου φαίνεται από νωρίς τοξικό, ναρκισσιστικό και γενικότερα προβληματικό ως προς τη συμπεριφορά του, μπορεί πολύ εύκολα να σε ρίξει ψυχολογικά και να σου δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Τις περισσότερες φορές, τα άτομα αυτά σε «κερδίζουν» με πρώτες, καλά σκηνοθετημένες συμπεριφορές ώστε να σε έχουν από κοντά, μέχρι να έρθει η πρώτη πισώπλατη μαχαιριά. Διατήρησε λοιπόν επιφυλάξεις με τις πρώτες εντυπώσεις στο περιβάλλον του γραφείου, και άσε να περάσει καιρός μέχρι να βγάλεις συμπεράσματα για τους συναδέλφους σου.

Μην παίξεις το παιχνίδι τους

Αν συνεργάζεσαι άμεσα με κάποιο άτομο που βρίσκεις ότι διαθέτει προβληματική συμπεριφορά και κακές προθέσεις απέναντί σου, μοιράσου το με κάποιον συνάδελφο που έχει περάσει το τεστ του χρόνου και τον ξέρεις καλά. Χρησιμοποίησε συγκεκριμένα περιστατικά και ζήτα συμβουλές, ενώ μην πέσεις στην παγίδα του να παίξεις το ίδιο παιχνίδι, αφού λογικά θα χάσεις.

Μην προσπαθήσεις να εξηγήσεις γιατί φέρονται έτσι

Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να εξαφανιστεί το πρόβλημα, χωρίς όμως να μπεις σε μια διαδικασία του να εξηγήσεις για ποιους λόγους υπάρχει. Άλλωστε δεν είσαι εσύ αυτός/-ή που πρέπει να αλλάξει, αλλά η άλλη πλευρά που δημιουργεί το ζήτημα. Και σίγουρα δεν έχεις την υποχρέωση να γίνεις ο ψυχολόγος του γραφείου.

Εκφράσου ανοιχτά για το τι συμβαίνει

Μην περιοριστείς στο να βιώνεις το πρόβλημα μέσα σου, αλλά εκφράσου ανοιχτά στο περιβάλλον του γραφείου για όσα ζητήματα αντιμετωπίζεις από τις κακές συμπεριφορές τοξικών συναδέλφων. Έχε κατά νου ότι τα άτομα αυτά «πατούν» πάνω στο ότι δεν θέλεις να λάβει έκταση το ζήτημα, υιοθετώντας σταδιακά ακόμη πιο τοξική συμπεριφορά που σε διαλύει μέρα με τη μέρα.