Ίσως ένα βλέμμα του να είναι αρκετό για να σου χαλάσει τη μέρα και να αναρωτιέσαι τι φταίει


Υπάρχει το σωματικό, το λεκτικό και το «σιωπηλό» bullying. Το τελευταίο είναι πιο ύπουλο, καθώς μερικές φορές δεν μπορείς ακριβώς να ξεκαθαρίσεις τι σου χαλάει τη μέρα. Μήπως η συμπεριφορά του προϊστάμενού σου στη δουλειά ανήκει στην τρίτη κατηγορία; Μήπως, για παράδειγμα, του προτείνεις κάτι γεμάτη ενθουσιασμό και η αντίδρασή του είναι να σηκώσει, απλά, το βλέμμα του προς την οροφή του γραφείου με απελπισία, σαν να σου λέει: «Τι άλλη ανοησία θα ακούσω σήμερα!».

Ο προϊστάμενος-σιωπηλός νταής μπορεί να κάνει την αξιοπρέπειά σου ένα με το πάτωμα χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας άλλος στο χώρο εργασίας. Να σε κάνει, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, να αισθάνεσαι κουρέλι, χωρίς όμως να είσαι σε θέση να εντοπίσεις το γιατί.

«Τους έχω δει να αναστενάζουν, σαν να προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα όταν έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές που θεωρούν ανόητες. Να αρνούνται να κοιτάξουν στα μάτια τους άλλους», σχολιάζει ο ειδικός Alan Goldman, Ph.D., σχετικά με αυτό το φαινόμενο και προσθέτει: «Πολλές από τις διακριτικές προσβολές τους απορρέουν από την απέχθεια, την έλλειψη ανοχής, την προκατάληψη, την απόρριψη και μια βαθιά ασέβεια προς τους “υφισταμένους” τους. Στα χειρότερα σενάρια, υπάρχει υποψία ακόμα και για κακόβουλες προθέσεις. Οι εργαζόμενοι τα χάνουν. Οι ομάδες υποφέρουν. Τα τμήματα και τα παραρτήματα αποτυγχάνουν».

Οι σιωπηλοί νταήδες μπορεί με κάθε έκφραση του προσώπου τους, με κάθε χειρονομία του κεφαλιού ή των χεριών τους, ακόμα και με ένα ψεύτικο χαμόγελο να σου περνούν το μήνυμα: «Δεν σε αντέχω» ή «Είσαι υπερβολικά ασήμαντος για να ασχοληθώ μαζί σου».

Στο περιβάλλον εργασίας διαχέεται, έτσι, μια τοξική ουσία ίσως δυσκολευτούμε αρχικά να εντοπίσουμε την προέλευσή της. Από τη στιγμή όμως που θα το κάνουμε, ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιων έμπιστων συναδέλφων μας ή ακόμα και ενός ειδικού, έχουμε πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα για να θωρακίσουμε τις άμυνές μας και να αντιμετωπίσουμε τον ύπουλο αυτό νταή ή, αν μοιάζει ανίκητος, να αναζητήσουμε ένα άλλο περιβάλλον.

Πηγή