Ο ναρκισσισμός, μαζί με την ψυχοπάθεια και τον Μακιαβελισμό, ανήκει στη λεγόμενη Σκοτεινή Τριάδα της προσωπικότητας.



Πώς θα αναγνωρίσουμε έναν επικίνδυνο άνθρωπο; Την απάντηση δίνει ο ψυχολόγος Arash Emamzadeh, περιγράφοντάς μας τη λεγόμενη Σκοτεινή Τριάδα της προσωπικότητας, στην οποία εντάσσονται ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και ο Μακιαβελισμός. Ας δούμε κάθε τύπο προσωπικότητας ξεχωριστά:

Οι ναρκισσιστές έχουν μεγάλη ανάγκη για θαυμασμό και θεωρούν τον εαυτό τους ιδιαίτερα ξεχωριστό. Αισθάνονται ότι τους αξίζουν διάφορα προνόμια, δεν έχουν ενσυναίσθηση, συχνά ζηλεύουν τους άλλους (και πιστεύουν ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν) και επιθυμούν έντονα την εξουσία και το υψηλό κύρος.

Οι ψυχοπαθείς, όπως και οι ναρκισσιστές, είναι ιδιαίτερα χειριστικοί και έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται τους άλλους. Είναι, όμως, ακόμα πιο αδίστακτοι. Πρόκειται για επικίνδυνους οπορτουνιστές, από τους οποίους απουσιάζουν οι τύψεις. Παρορμητικοί και επιθετικοί, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε βίαια εγκλήματα, όπως ο βιασμός και ο φόνος. Πολλοί από αυτούς καταφέρνουν να κρύψουν τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους – μάλιστα γοητεύουν τους γύρω τους, καθώς είναι αξεπέραστοι στην αφήγηση ιστοριών.

Το τρίτο μέλος της Τριάδας, οι Μακιαβελιστές (από τον Μακιαβέλι), είναι επίσης χειριστικοί, ανήθικοι και χωρίς ενοχές. Σε αντίθεση όμως με τους ψυχοπαθείς, αντί να καταφεύγουν στη βία προτιμούν να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Φωτογραφία: engin akyurt / Unsplash

Πηγή