Τι περιλαμβάνει ένα σωστό πρόγραμμα;


Ο καιρός της πλησιάζει, το άγχος έχει ήδη αρχίσει την ανοδική του πορεία και εσύ χαίρεσαι την ελευθερία σου επιτέλους έχοντας κάνει από την αρχή στέκι το παλιό σου στέκι που ξημεροβραδιαζόσουν για καφέ, μπύρες, ελληνικό για να συνέλθεις. Έφτασες τέταρτο, μπορεί και έκτο έτος και ακόμη δεν απομυθοποίησες την εξεταστική. Η  λέξη συνεχίζει να σου δημιουργεί φρίκη ακόμη, το ίδιο και η διαδικασία της. Τα πράγματα για άλλους καλυτέρευσαν αφότου ξεκίνησε η παράδοση της ηλεκτρονικής εξέτασης, για άλλους χειροτέρευσαν λίγο περισσότερο από ό,τι παλιά. Η αλήθεια είναι ότι άλλοι προτιμούν πριν δώσουν το δύσκολο μάθημα ή το μάθημα για πτυχίο να μοιράζονται  το άγχος τους λίγο πριν τη μεγάλη ώρα. Άλλοι πάλι θα προτιμούσαν να μη βλέπουν άνθρωπο για εκείνα τα λίγα λεπτά πριν βρουν θέση στο αμφιθέατρο και ιδανικά να αποφύγουν τις πολλές κουβέντες με τη μάνα τους (τώρα που όλα γίνονται εξ αποστάσεως).

aastk.jpg

Αν αναρωτιέσαι ακόμη ποιό είναι το μυστικό για να πάει καλά αυτή τη φορά, αυτό μάλλον βρίσκεται στο σωστό πρόγραμμα ή πιο σωστά στη προβλεψιμότητά σου. Έχεις συνηθίσει να ξεκινάς διάβασμα λίγες ημέρες πριν δώσεις το μάθημα γιατί η απομνημόνευση δεν είναι το δυνατό σου χαρτί οπότε δώρον άδωρον να ξεκινούσες από τις διακοπές του Πάσχα. Αυτό όμως έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο ως προς το πόσο χαλαρός τελικά μπορείς να εμφανιστείς στις εξετάσεις. Ο χρόνος σ' αυτή τη περίπτωση είναι χειρότερος αντίπαλος κι από το άγχος. Ή για να ακριβολογούμε γίνεται αιτία για το άγχος σου. Αντίθετα, ξεκινώντας προετοιμασία μία με δύο εβδομάδες πριν την ημερομηνία εξέτασης αυξάνεις τις πιθανότητές σου να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος και λιγότερο ταραγμένος.

aastkd.jpg

Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο το κεφάλαιο διάβασμα αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Όλα αυτά τα επιχειρήματα της μαμάς και των συμφοιτητών που ακολουθούν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής στον οποίο περιλαμβάνονται οκτάωρος ύπνος και σωστή διατροφή μάλλον είναι όσα χρειάζεσαι κι εσύ για να κρατήσεις το πτυχίο σου το συντομότερο. Η ιδανική ώρα για μελέτη είναι ένα θέμα συζήτησης που προκαλεί έως και καυγά αφού όλοι χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, όπως θα έχεις παρατηρήσει. Σ'αυτούς που προτιμούν το 11-2 και σε εκείνους που ξυπνούν χαράματα. Αυτό θα το κρίνεις εσύ ή μάλλον θα το μετρήσεις εσύ. Σίγουρα βγάζεις περισσότερη ύλη διαβάζοντας τις ώρες που εσύ νιώθεις alert εγκεφαλικά, όμως επιλέγοντας τις βραδινές χάνεις ώρες από τον ύπνο σου. Μήπως να το ξανα σκεφτείς;

Πάμε στο κεφάλαιο διατροφή. Ναι, όλα εκείνα τα εντελώς εκνευριστικά: οι χυμοί, τα επιδόρπια μετά το γεύμα, τα φρούτα, τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες μπορεί να μην ακούγονται το ίδιο δελεαστικά με μπέργκερ, πίτσα και σουβλάκια (στα οποία καταφεύγεις για να πνίξεις τον πόνο της εξεταστικής) όμως βοηθούν σημαντικά στο να έχεις ενέργεια. Δεν αρκεί να χορταίνεις για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ύλες-βουνό αλλά κυρίως να τρέφεσαι σωστά. Δεν σου χαρίζει ενέργεια το junk food αλλά μόνο ευχαρίστηση και εκτόνωση. Μπορείς να το συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου την περίοδο της εξεταστικής δίνοντας όμως το προβάδισμα σε όλες τις τροφές  που  μπορεί να σου φαίνονται αδιάφορες, αυτές όμως θα σου δώσουν το εισιτήριο για την επιτυχία!