Με τον καιρό θα υποτάσσεται εκείνη στη δύναμη σου κι όχι εσύ σε εκείνη


Όλοι κατά διαστήματα αντιμετωπίζουμε εκείνη τη κατάσταση που δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το να μείνουμε με τον εαυτό μας, ιδανικά σε μία γωνιά του κρεβατιού με το laptop, τις ταινίες και τις μουσικές μας αγκαλιά. Συνήθως μας επισκέπτεται σε εντελώς λάθος timing η αυθυποβολή, κυρίως σε εξεταστικές, ημερομηνίες που έχουμε κλείσει ραντεβού, συνεντεύξεις, ταξίδια. Γενικώς σε μέρες που ενώ θα έπρεπε να είμαστε μόνο high, εμείς βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε μαύρα πανιά. Για την αυθυποβολή ισχύει ό,τι για όλες τις αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις. Δεν είναι κάποιος τρίτος που μας πιάνει, που «μας θυμήθηκε» αλλά εμείς οι ίδιοι στήνουμε εμπόδια στον εαυτό μας ή στη χειρότερη πέφτουμε ξανά μέσα σε ίδιες λούμπες...

aaska.jpg

Και πώς ορίζεται η αυθυποβολή; Είναι η κατάσταση κατά την οποία η τρίχα, γίνεται τριχιά. Είτε αυτό αφορά ένα χτύπημά μας, ένα κρύωμα, ή οποιαδήποτε κατάσταση έχει παρουσιαστεί και δεν είναι ευχάριστη κι εμείς φροντίζουμε να επαναπαυόμαστε ακόμη περισσότερο σ' αυτή. Ασφαλώς το να ξεγελάσεις το μυαλό σου είναι ένα από τα πιο δύσκολα σπορ. Ενώ για άλλους είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου, για παράδειγμα, το να οδηγήσουν με πονοκέφαλο για εσένα μπορεί να φαντάζει ολυμπιακό άθλημα. Δεν σημαίνει ότι σου λείπει κάτι, ότι είσαι λιγότερο δυνατός ή θαρραλέος. Σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος κι ο καθένας από εμάς έχει μάθει να δοκιμάζει σε διαφορετικά πράγματα τις αντοχές του και με διαφορετικό πείσμα. Αυτό που αξίζει να μάθεις και να αρχίσεις να δουλευείς με τον εαυτό σου είναι ότι το πείσμα δουλεύεται. Η αυθυποβολή μπορεί να είναι μεγάλος αντίπαλος της παραγωγικότητας, της δημιουργίας, του θάρρους και όλων όσων υπόσχονται να μας πάνε μπροστά, να μας κάνουν υπεύθυνους στους άλλους και στον εαυτό μας, όμως εσύ τη χειρίζεσαι.

Μπορεί στη πρώτη προσπάθεια να της αντισταθείς να μην τα καταφέρεις όπως θα περίμενες, όμως με τον καιρό θα υποτάσσεται εκείνη στη δύναμη σου κι όχι εσύ σε εκείνη. Όλα αρχίζουν από τη σκέψη μας. Εάν δοκιμάσεις να κάνεις κάτι που σου φαίνεται εξωφρενικά μεγάλο για τη φάση στην οποία βρίσκεσαι (είτε είσαι αδύναμος, είτε είσαι στενοχωρημένος για κάτι, είτε αγχωμένος) θα δεις ότι εσύ τιθασεύεις στο τέλος όλα εκείνα που σε έριχναν. Οι παγίδες είναι γνωστές για όσους έχουν μία τάση προς την αυθυποβολή. Η άρνηση είναι το πιο γνώριμο χαρακτηριστικό. Άρνηση για το οτιδήποτε και ανακούφιση ταυτόχρονα με ενοχικά συναισθήματα επειδή παραιτείσαι από όλα. Την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί μία δύσκολη κατάσταση (από συνάχι μέχρι έναν καυγά), μη διστάσεις να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να σηκωθείς όρθιος. Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να δώσεις στον εαυτό σου εσύ την ευκαιρία!