Αφού μελέτησαν τη σχέση 11.000 ζευγαριών, βρήκαν ένα χαρακτηριστικό που ίσως έχουμε υποτιμήσει



Γιατί κάποια ζευγάρια μοιάζουν αχώριστα, ενώ άλλα ταλαιπωρούνται από διαρκείς καβγάδες – με μερικά να φτάνουν ακόμα και στο χωρισμό; Αναζητώντας το μυστικό μιας ευτυχισμένης σχέσης οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 11.000 ζευγάρια. Ό,τι ανακάλυψαν δεν έχει να κάνει τόσο ούτε με το σεξ ούτε με το χαρακτήρα των συντρόφων ούτε με τα ενδιαφέροντά τους. Είναι κάτι που, συχνά, υποτιμάμε.

O βασικός δείκτης πρόβλεψης της εξέλιξης μιας σχέσης, σύμφωνα με μελέτη του καναδικού Πανεπιστημίου Γουέστερν, είναι η ποιότητά της, το είδος της σχέσης που οι σύντροφοι καταφέρνουν να χτίσουν μαζί. Με άλλα λόγια, όπως το έθεσε η επικεφαλής της έρευνας, Σαμάνθα Τζόελ: «Τη μεγαλύτερη σημασία δεν έχει ο άνθρωπος που επιλέγουμε, αλλά η σχέση που χτίζουμε μαζί. Οι κοινοί κανόνες, οι κοινές εμπειρίες, τα μεταξύ μας αστεία είναι πολύ πιο σπουδαία από τα άτομα που απαρτίζουν τη σχέση».

Ο τρόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ των συντρόφων καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Ντάγκλας ΛαΜπιρ, όπως:

-Την αμοιβαία αφοσίωση και την ανταπόκριση του ενός στις ανάγκες του άλλου.

-Την αμοιβαία ικανοποίηση από την ερωτική ζωή.

-Την αίσθηση ότι ο σύντροφός μας είναι ευτυχισμένος από τη σχέση μας και τη χαμηλή συχνότητα εντάσεων στη σχέση.

Μερικές από τις συμβουλές που δίνει ο ίδιος ειδικός για να ανακαλύψουμε το μυστικό της ευτυχίας και στη δική μας σχέση;

-Να είμαστε πρόθυμοι να ξεπεράσουμε το προσωπικό μας συμφέρον και να γνωρίζουμε πότε πρέπει να βάλουμε τις ανάγκες του συντρόφου μας πάνω από τις δικές μας.

-Να καλλιεργήσουμε την αμοιβαία εκτίμηση με τον σύντροφό μας, που αυξάνει την πιθανότητα διάρκειας μιας σχέσης ή ενός γάμου.

-Να ακούμε τονσύντροφό μας σε στιγμές έντονου στρες και να του δείχνουμε ότι τον καταλαβαίνουμε, όχι μόνο λεκτικά αλλά και με τη γλώσσα του σώματός μας.

Όπως καταλήγει ο ψυχοθεραπευτής: «Η γνώση τουμυστικούγια την ευτυχία ενός ζευγαριού σε βάθος χρόνου είναι το επιστημονικό κομμάτι. Η τέχνη, ωστόσο, έγκειται στην εφαρμογή του».

Φωτογραφία: Priscilla Du Preez / Unsplash

Πηγή