Συνήθως δεν έχει να κάνειμε το σεξ



Κάθε περίπτωση απιστίας είναι μοναδική. Το ίδιο και οι λόγοι πίσω από αυτήν και φυσικά η έκβαση της ιστορίας, ιδιαίτερα όταν η «παράνομη» σχέση έρχεται στο φως. Όμως οι ερευνητές Dylan Selterman,Justin Garcia και Irene Tsapelas σε μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευσή τους επιχείρησαν να περιγράψουν οκτώ βασικά κίνητρα που μας κάνουν να αναζητήσουμε ερωτικές συγκινήσεις έξω από τη σχέση μας. Τα περισσότερα από αυτά, ενάντια στα κοινωνικά στερεότυπα, δεν έχουν να κάνουν με το σεξ.

Τα 8 κίνητρα μιας απιστίας

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από το άρθρο των προαναφερόμενων ειδικών στην επιθεώρηση Journal of Sex and Marital Therapy. Βασίζονται σε δείγμα 495 ατόμων που παραδέχτηκαν ότι πρόδωσαν το σύντροφό τους.

1. Θυμός. Περιγραφή: «Ο σύντροφός μου δεν μου ήταν πιστός». «Πριν από την “παράνομη” σχέση μου, είχα μια ένταση με το σύντροφό μου, που με ώθησε να αναζητήσω εκδίκηση».

2. Αυτοεκτίμηση. Περιγραφή: «Ήθελα να νιώσω καλύτερα με τον εαυτό μου». «Ήθελα να διεκδικήσω την αυτονομία μου, την ανεξαρτησία μου».

3. Απουσία αγάπης. Περιγραφή: «Δεν ήμουν σίγουρος ότι αγαπούσα στ’ αλήθεια το σύντροφό μου». «Δεν ήμουν σίγουρος ότι ο σύντροφός μου ήταν ο κατάλληλος για μένα».

4. Χαμηλή αφοσίωση. Περιγραφή: «Δεν ήμουν ιδιαίτερα αφοσιωμένος στο σύντροφό μου». «Παρόλο που συναντιόμουν συχνά με το σύντροφό μου, δεν ήμασταν επίσημα “σε σχέση”».

5. Ποικιλία. Περιγραφή: «Ένιωσα την ανάγκη να έχω ποικιλία στις ερωτικές επαφές μου».

6. Αμέλεια. Περιγραφή: «Αισθάνθηκα ότι ο σύντροφός μου με παραμέλησε». «Ο σύντροφός μου ήταν απόμακρος».

7. Ερωτική επιθυμία. Περιγραφή: «Ένιωσα ότι ο σύντροφός μου είχε χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ». «Ο σύντροφός μου δεν ήθελε να κάνουμε κάποιες ερωτικές πράξεις που εγώ απολάμβανα».

8. Συνθήκες. Περιγραφή: «Ήμουν μεθυσμένος /υπό την επήρεια ουσιών και δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά». «Ένιωθα πολύ πιεσμένος τη συγκεκριμένη περίοδο (π.χ. από προβλήματα στο σχολείο, στη δουλειά ή στο σπίτι) και δεν σκεφτόμουν καθαρά».

Οι συνέπειες μιας απιστίας

Τι συνέβη μετά; Ο καθηγητής Ψυχολογίας Δρ Γκάρι Λεβαντόφσκι, σε σχετικό άρθρο του στο Psychology Today, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης γράφει - προς απογοήτευση όσων είναι τα «τρίτα πρόσωπα» σε μια σχέση αλλά ελπίζουν σεκάτι πιο σοβαρό– ότι μόλις μία στις δέκα εξωσυζυγικές σχέσεις εξελίσσεται, τελικά, σε πλήρη δέσμευση. Οι απιστίες που είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε σχέση είναι αυτές που προκύπτουν εξαιτίας των συνθηκών ή για λόγους ποικιλίας στο σεξ.

Το εντυπωσιακό, από την άλλη, είναι ότι μόνο μία στις πέντε σχέσεις τελειώνει εξαιτίας απιστίας. Το 21,8% των «άπιστων Θωμάδων» κράτησαν τη σχέση με το σύντροφό τους παρόλο που ο τελευταίος ανακάλυψε την απιστία τους, ενώ στο 28,3% των περιπτώσεων, ο σύντροφοςδεν έμαθε ποτέ ότι έπεσε θύμα απιστίας. Οι υπόλοιπες σχέσεις τελείωσαν για λόγους άσχετους με την απιστία.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η απιστία δεν συνδέεται μόνο με την αναζήτηση σεξ» καταλήγει ο Δρ. Λεβαντόφσκι και προσθέτει: «Συγκεκριμένα, δύο είναι οι βασικοί παράγοντές της: οι συνθήκες και μια σχέση με προβλήματα (π.χ. απουσία αγάπης). Στην τελευταία περίπτωση, η εξωσυζυγική σχέση είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρή δέσμευση. Παρόλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα συμπεράσματα για να αναγνωρίσουμε προειδοποιητικά σημάδια στη δική μας σχέση, υπάρχει κάτι καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Να τη δυναμώσουμε συναισθηματικά. Έτσι, όχι μόνο θα απαλλαγούμε από ένα βασικό κίνητρο της απιστίας, αλλά και θα προσδώσουμε στη σχέση μας μεγαλύτερη αφοσίωση και ικανοποίηση».


Κεντρική φωτογραφία: JOSHUA COLEMAN / Unsplash

Εσωτερική φωτογραφία: Hanna Morris / Unsplash

Πηγή