Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και που θα βάλουν γερά θεμέλια στη σχέση σου


Αν και κανείς δεν θέλει να κολλήσει σε μια τοξική σχέση, το να είσαι σε μια χλιαρή κατάσταση που δεν σε εξυπηρετεί και δεν σε εμπνέει να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου δεν είναι ό,τι καλύτερο. Εάν όμως έχεις βρει κάποιον με τον οποίο νιώθεις να συνδέεσαι ουσιαστικά και βλέπεις ότι θα μπορούσατε να είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείς να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση που να έχει ελπίδες να κρατήσει για… πάντα.

Εδώ θα βρεις εννιά απλές προϋποθέσεις που αν καταφέρεις/ετε να ισχύουν στη σχέση σας τότε θα έχετε τις πιθανότητες με το μέρος σας.

Υποστήριξη και σεβασμός στα σχέδια και τους στόχους

Είναι ένα πράγμα να αποδεχτείς τι θέλει να κάνει ο σύντροφός σου, αλλά είναι ένα άλλο πράγμα να υποστηρίζεις ενεργά και να ενθαρρύνεις τους στόχους και τις φιλοδοξίες του. Σίγουρα, και οι δύο θέλετε διαφορετικά πράγματα στη ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να νοιάζεστε ο ένας για το μέλλον του άλλου για το διάστημα που είστε μαζί ως ζευγάρι. Σε μια υγιή σχέση, τα ζευγάρια θα βοηθήσουν το ένα το άλλο να επιτύχουν τους στόχους τους και να τα ενθαρρύνουν καθώς τους προσπαθούν.

Μάθετε να μιλάτε και να ακούτε – όχι απλώς να διαφωνείτε

Τα παραγωγικά επιχειρήματα αποτελούν πολύτιμο μέρος μιας υγιούς σχέσης, επειδή δείχνουν ότι δεν φοβάστε να εκφραστείτε. Στην πραγματικότητα, τα ζευγάρια που υποστηρίζουν τις απόψεις τους με επιχειρήματα συχνά καταφέρνουν καλύτερα να επικοινωνούν τα προβλήματά τους και είναι λιγότερο πιθανό να διαλυθούν όταν τα πράγματα περνάνε μια κρίση. Δύο άτομα δεν μπορούν ποτέ να συμφωνούν μεταξύ τους όλη την ώρα και είναι καλύτερο να μάθετε να εκφράζεστε από το να αποκλείσετε ο ένας τον άλλον με παθητική επιθετικότητα.

Σεβασμός του προσωπικού χώρου

Το να είσαι σε σχέση δεν σημαίνει ότι εσύ και ο σύντροφός σου θα γίνετε αυτοκόλλητοι. Όχι μόνο αυτό είναι ανθυγιεινό, αλλά μπορεί να καταστρέψει την ικανότητά σας να είστε αυτάρκεις και θα διαβρώσει την αυτοπεποίθησή σας. Δώστε και σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του άλλου και κάντε το με χαρά. Εάν δεν αντέχεις να μείνεις μακριά από τον σύντροφό σου για μερικές ώρες, ίσως να το θεωρείς ως ένδειξη βαθιάς αγάπης, αλλά αν κοιτάξεις προσεκτικά, αυτό οφείλεται σε ένα υποκείμενο ζήτημα το οποίο πρέπει να δουλέψεις. Το να έχεις τη δική σου ζωή καθώς χτίζεις τη σχέση σου μαζί με τον σύντροφό σου είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Εμπιστοσύνη πάνω απ’ όλα

Για να δημιουργήσεις έναν υγιή δεσμό με τον σύντροφό σου, θα πρέπει να βουτήξεις βαθιά στην καρδιά και το μυαλό του, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό αν δεν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον. Η εμπιστοσύνη σάς επιτρέπει να νιώθετε άνετα και σας βοηθά να οραματιστείτε ένα πιθανό μέλλον με τον σύντροφό σας. Σου επιτρέπει επίσης να καθιερώσεις στη σχέση σας μια αίσθηση ευκολίας που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις με άνεση τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν.

Σεβασμός στα όρια

Μπορεί να έχετε καθορίσει μερικά όρια ως ζευγάρι, αλλά θα πρέπει να έχεις και να εφαρμόσεις και ορισμένα προσωπικά όρια. Θα πρέπει να υπάρχουν κάποια πράγματα με τα οποία δεν θα αισθάνεσαι άνετα και δεν θα ανεχτείς ανεξάρτητα από την κατάσταση ή το άτομο που τα ξεπερνάει. Όταν εκφράζεις και επιβάλλεις τους περιορισμούς σου, έμμεσα λες στον σύντροφό σου ότι δεν θα ανεχτείς κανένα συμβιβασμό και ότι έχεις το δικό σου σύνολο πεποιθήσεων, αξιών και ορίων που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τα αμφισβητήσει.

Να καλύπτετε πάντα ο ένας τα νώτα του άλλου

Όσο είστε ζευγάρι, πρέπει να είστε σε θέση να εμπιστεύεστε τυφλά ο ένας τον άλλον και να είστε και οι δύο σίγουροι ότι καλύπτετε ο ένας τα νώτα του άλλου. Τα ζευγάρια σε υγιείς σχέσεις δεν θα ανεχθούν ποτέ τους ανθρώπους που μιλάνε άσχημα και δεν σέβονται τους συντρόφους τους γιατί αυτό το θεωρούν κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο.

Να περνάτε όμορφα και στην καθημερινή σας ρουτίνα

Είναι εύκολο να βγεις έξω με τον σύντροφό σου, να περάσεις καλά, να επιστρέψεις στο σπίτι και να το καλέσεις ξανά μια άλλη μέρα, αλλά μπορείτε και οι δύο να περάσετε καλά οπουδήποτε κι αν είστε μαζί; Όταν βγαίνετε έξω, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο για να σας κρατήσει χαρούμενους, αλλά τι γίνεται αν είστε στο lockdown σε ένα δωμάτιο μαζί; Εάν η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι παντού και σε όλες τις συνθήκες περνάτε όμορφα, τότε είστε σε μια υγιή σχέση!

Να κάνετε ο ένας τον άλλον να γελάει

Το να γελάτε μαζί αλλά όχι εις βάρος ο ένας του άλλου είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιούς και δυνατής σχέσης. Το κοινό χιούμορ σας φέρνει πιο κοντά, σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαροί μεταξύ σας και σας συνδέει ακόμα και όταν τα πράγματα ζορίζουν.

Μη θεωρήσετε ποτέ ο ένας τον άλλον δεδομένο

Είναι ένα πικρό γεγονός ότι τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι πολύ πιθανό από ένα σημείο κι έπειτα να θεωρούν τους συντρόφους τους δεδομένους. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέσαι αλλά να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου για τα μικρά πράγματα που κάνει για να γίνει η ζωή σου πιο όμορφη. Εάν θέλεις να οικοδομήσεις μια υγιή σχέση, ξεκίνησε λέγοντας «ευχαριστώ» στα πράγματα που κάνει ο σύντροφός σου από αγάπη και συμπόνια. Μην υποθέσεις απλώς ότι θα συνεχίσει να το κάνει αν δεν του δείχνεις ότι το αναγνωρίζεις και αν αντίστοιχα δεν κάνεις κι εσύ το ίδιο για εκείνον.

Πηγή