Αυτοί είναι οι 10 κανόνες για να πετύχεις το στόχο σου!

Είναι (και) στο χέρι σου

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Είτε αρχίζεις μια νέα καριέρα είτε αναζητάς σύντροφο, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις το στόχο σου. 

1. Να έχεις ένα όραμα. Όχι μόνο θα σε κατευθύνει, αλλά και θα σε εμψυχώσει να συνεχίσεις την προσπάθεια σε στιγμές που νιώθεις έτοιμη να τα παρατήσεις.

2. Να καταστρώσεις ένα πλάνο. Με προθεσμίες και λεπτομερείς δράσεις. Θα σε βοηθήσει να κατανικήσεις την αναβλητικότητά σου και να οργανωθείς.

3. Βρες το πάθος σου. Κακά τα ψέματα, αυτό είναι το σημαντικότερο κίνητρο για να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί και να... κατακτήσεις τον κόσμο. 

4. Μη φοβάσαι την πραγματικότητα. Αν είσαι επιρρεπής στις... φαντασιώσεις, συζήτησε με φίλους και ανθρώπους που θεωρείς ως μέντορές σου. Θα σε βοηθήσουν στη διάρκεια της προσπάθειας να πατάς γερά τα πόδια σου στη γη και να συμφιλιώνεσαι ακόμη και με αλήθειες που σε δυσαρεστούν.

5. Να είσαι ευέλικτη. Μη διστάσεις οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστούν νέα δεδομένα να αναπροσαρμόσεις το πλάνο σου. Το σχεδίασες για να πετύχεις ένα στόχο, όχι για να το ακολουθήσεις τυφλά.

6. Πάρε ρίσκα. Το γράψαμε και στο θέμα για το νεαρό ποδηλάτη που γύρισε ολομόναχος τον κόσμο: Η ζωή αρχίζει έξω έξω από την "ασφαλή ζώνη" της ρουτίνας σου.

7. Βρες τους κατάλληλους συνεργάτες. Αν πρόκειται για δουλειά, αναζήτησε συνεταίρους που καλύπτουν τις ελλιπείς γνώσεις σου π.χ. σε τεχνικά ζητήματα. Αν αναζητάς σύντροφο, βγες με φίλες που είναι, παραδείγματος χάρη, πιο θαρραλέες από εσένα και θα σου ανοίξουν κι εσένα το δρόμο για νέες γνωριμίες.

8. Ανέλαβε δράση. Ή αλλιώς, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ακόμη και για μια προσπάθεια που σου φαίνεται βουνό.

9. Θέσε προτεραιότητες. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα με τη μία. Άλλωστε, αν "σπάσεις" μια προσπάθεια σε μικρότερα κομμάτια, θα σου φανεί πιο προσιτή.

10. Φρόντισε τον εαυτό σου. Όσο σημαντικός είναι για εσένα ένας στόχος, δεν πρόκειται να τον πετύχεις αν αμελήσεις τη σωματική και ψυχική υγεία σου. Αλλά ακόμη και να τον πετύχεις, το σίγουρο είναι ότι δεν θα τον απολαύσεις.