Φήμες λένε ότι είναι απλώς μια φήμη – εσύ τι λες;


Μια φορά κι έναν καιρό, για την ακρίβεια κάποια στιγμή το 1982, ειπώθηκε ότι έγινε μια τεράστια ανακάλυψη σε σχέση με το σεξ και ειδικότερα με τον γυναικείο οργασμό.

Ένα μαγικό «κουμπάκι» στο επάνω μέρος του κόλπου σου. Επιστήμονες - και περιοδικά και βιβλία και εταιρείες σεξουαλικών παιχνιδιών και ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές και οι φίλες σου και οι sex coaches - ανέφεραν ότι βρήκαν το Αγιο Δισκοπότηρο για το Μυστηριώδη  Γυναικείο Οργασμό.

Από τότε και μέχρι σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι των ερωτήσεων στις μηχανές αναζήτησης περιλαμβάνει απορίες του τύπου:

Πού είναι το g-spot

Πώς τον κόρακα μοιάζει το g-spot

Όλες οι γυναίκες έχουν g-spot

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον σύντροφό μου να βρει το g-spot μου

Μπορώ να έχω οργασμό χωρίς να έχω βρει το g-spot μου

Και πάει λέγοντας…

Μια αναζήτηση στο Google του 2020 εμφανίζει χιλιάδες οδικούς χάρτες για το πώς να το βρεις αλλά μάλλον θα σε μπερδέψουν χειρότερα.

 

Αυτό όμως δεν δείχνει να πτοεί τη βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από τη μυθικών διαστάσεων ύπαρξη του μαγικού αυτού σημείου, με την οικονομία του G-spot να είναι ακμάζουσα: δονητές G-spot, προφυλακτικά G-spot, λιπαντικά G-spot, σεμινάρια G-spot και ένα σωρό άλλα ιδιαιτέρως τολμηρά και εμπνευσμένα tips και γκατζετάκια που προορίζονται να «δουλέψουν» για να σου προσφέρουν επιπλέον ευχαρίστηση.

Ακόμα και σε ένα από τα πιο αξιόπιστα αμερικάνικα λεξικά, στο Merriam-Webster διαβάζουμε σχετικά αυτό: Το G-spot είναι μια «εξαιρετικά ερωτική μάζα ιστού» σε κάθε λεξικό που τυπώνει, αλλά και στη διαδικτυακή του σελίδα.

Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει λίγο από τη μυθοποίηση του g-spot με την επιστήμη σήμερα να διατείνεται ότι έχουμε εμμονή με το λάθος πράγμα.

Μια ομάδα ερευνητών επινόησαν επίσημα τον όρο "G-spot" στις αρχές της δεκαετίας του '80. Ονόμασαν το σημείο, το οποίο ο Γερμανός ερευνητή Ernst Gräfenberg περιέγραψε ως «ευαίσθητο» «μικρό φασόλι». Και κάπως έτσι, γεννήθηκε το πιο μυθικό μέρος του σώματός σου.

 

Αποκεί όμως η κατάσταση βγήκε ελαφρώς εκτός ελέγχου και ξέφυγε διευκρινίζει η αρχική ομάδα της έρευνας που ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είπε ότι κάθε γυναίκα έχει G-spot. Αλλά ισχυρίζονταν ότι οι γυναίκες είναι σε θέση να βιώνουν σεξουαλική ευχαρίστηση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ότι μιλούσαν για μια «περιοχή» που θα μπορούσε απλώς να κάνει μερικές γυναίκες να αισθάνονται καλά. Αλλά τα μέσα ενημέρωσης προτίμησαν μια πιο τακτοποιημένη και δελεαστική εκδοχή και έτρεξαν να την προωθήσουν σαν να επρόκειτο για σεξουαλική θεραπεία.

Οι ερευνητές μπήκαν επίσης σε αυτό το τριπάκι. Το 2012, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sexual Medicine διακήρυξε ότι φυσικά το G-spot ήταν πραγματικό. Δεν ήταν φασόλι. Στην πραγματικότητα ήταν ένα κομμάτι ανατομίας 8,1 έως 3,6 χιλιοστών. Αυτή η αποκάλυψη προήλθε από τον γυναικολόγο χειρουργό Adam Ostrzenski, MD, PhD, μετά τη μελέτη του σε ένα πτώμα μιας 83χρονης γυναίκας. (συνεχίζοντας να πουλάει θεραπείες «G-spotplasty» σε γυναίκες.) Με τα χρόνια, πολλοί άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το G-spot ήταν πολλά άλλα πράγματα: «ένα χοντρό κομμάτι νεύρων», «το ουρηθρικό σφουγγάρι» «Αδένας», «ένα κουβάρι νεύρα» και  πολλά ακόμα...

 

Ωστόσο, ως επί το πλείστον, αυτό που έπρεπε να βρουν οι γυναίκες παρέμενε (και παραμένει) μυστήριο. Δεκάδες δοκιμές χρησιμοποίησαν έρευνες, ιατρικά παθολογοανατομικά δείγματα, απεικονίσεις και βιοχημικούς δείκτες για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν το αόριστο G-spot μία για πάντα.

Το 2006, μια βιοψία γυναικείων κόλπων δεν αποκάλυψε/εμφάνισε/διαπίστωσε τίποτα. Το 2012, μια ομάδα γιατρών εξέτασε κάθε ένα από τα γνωστά στοιχεία που καταγράφηκαν και δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι το G-spot υπάρχει. Το 2017, στην πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μεταθανάτια μελέτη που έγινε μέχρι σήμερα σε 13 πτώματα, οι ερευνητές κοίταξαν ξανά: και δεν βρήκαν τίποτα.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε αποδείξεις ότι το G-spot είναι ένα σημείο ή μια δομή», λέει σήμερα νευροεπιστήμονας που μελετά οργασμούς και σεξουαλική διέγερση. «Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ερμηνεύτηκε ως νέο σεξουαλικό όργανο. Δεν μπορείτε να τυποποιήσετε έναν κόλπο - δεν υπάρχει συνοχή μεταξύ των γυναικών ως προς το πού ακριβώς βιώνουν την ευχαρίστηση».

 

Σίγουρα, λέει, μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν μια περιοχή μέσα στον κόλπο τους που περιέχει μια δέσμη μικρότερων, εξαιρετικά ευαίσθητων περιοχών. Ωστόσο, μερικές γυναίκες λένε ότι όταν ακολουθούν σχετικές συμβουλές «εξερεύνησης», αισθάνονται δυσφορία ή σαν να πρέπει να πάνε στην τουαλέτα. Άλλες πάλι δεν αισθάνονται τίποτα. Επειδή για αυτές, δεν υπάρχει τίποτα εκεί.

Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί πιστοί του G-spot, πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικά οξυδερκείς κι έχουν καλή γνώση του σεξ, υποστηρίζοντας ότι αν μια γυναίκα πιστεύει ότι βρήκε το G-spot της, αυτό θα πρέπει να αντισταθμίζει κάθε έλλειψη επιστήμης. Και συγκεκριμένα, αν κάποια ισχυρίζεται ότι έχει βιώσει ευχαρίστηση στο G-spot, θα φαινόταν παράξενο να την αμφισβητήσουν.

Ωστόσο ως γυναίκα αξίζεις ακριβείς πληροφορίες για το σώμα σου. Κι όχι να αναπτύσσεται μια «επικίνδυνη» φημολογία που να αφορά την ερωτική σου απόλαυση.

 

Για ορισμένες γυναίκες, υπάρχει σεξουαλική ευαισθησία όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται το G-spot. Αλλά για άλλες, δεν υπάρχει. Ή σε κάποιες μπορεί να εντοπίζεται αυτό το σημείο ευχαρίστησης προς τα αριστερά. Ή η ευχαρίστηση να προέρχεται από περισσότερες από μία περιοχές μέσα στον κόλπο. Και αυτό είναι το όλο θέμα. Όλα είναι εντάξει. Όλες μπορούν να αισθάνονται καλά.

Αυτό που όλοι μπορούν να συμφωνήσουν είναι ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Η γυναικεία σεξουαλική υγεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού και τα επιστημονικά εμπόδια είναι οριακά παράλογα. Το 2015, μια επιστήμονας προσπάθησε να κάνει μια δοκιμή στο UCLA όπου θα μελετούσε τους οργασμούς σε γυναίκες που θα τον βίωναν σε πραγματικό χρόνο. Το διοικητικό συμβούλιο την άκουσε, αλλά ήθελε μια υπόσχεση ότι τα θέματα της δοκιμής της «δεν θα κορυφώνονταν» επειδή δεν τους άρεσαν η προοπτική των γυναικών σε οργασμό στα εργαστήριά τους. (Όπως θα έχει ήδη μαντέψει, η μελέτη δεν εγκρίθηκε).

 

Υπάρχει άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της γύρω από το G-spot μυθολογίας. Και αυτή είναι ότι οι άντρες μπορεί να αγαπούν την ιδέα του G-spot καλύτερα από όλους. Ένας «οργασμός G-spot» απαιτεί διείσδυση, κάτι που τυχαίνει να είναι ο τρόπος που οι περισσότεροι άντρες προτιμούν όταν μιλάνε για σεξ. Ογδόντα τοις εκατό των ανδρών σε έρευνα μεγάλου γυναικείου αμερικάνικου περιοδικού είπε ότι πιστεύουν ότι κάθε γυναίκα έχει G-spot. Σχεδόν το 60 τοις εκατό το χαρακτήρισε ως τον «καλύτερο τρόπο» για να προσφέρει ευχαρίστηση στη σύντροφό του.

Όπως και για τις γυναίκες, το G-spot έδωσε στους άντρες μια μέτρηση καθολικής απόδοσης και το «πολιτιστικό μήνυμα ότι η ευχαρίστηση για τις γυναίκες συμβαίνει με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο».

Όμως δεν ήταν έτσι πάντα τα πράγματα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, υπήρχε έρευνα που έβαζε πραγματικά την κλειτορίδα μπροστά και στο κέντρο της γυναικείας σεξουαλικής απόλαυσης. Στη συνέχεια, ήρθε η έρευνα του G-spot, δημιουργώντας αυτή την πίεση στις γυναίκες να είναι οργασμικές από την κολπική διέγερση, παρόλο που τα περισσότερα γυναικεία σώματα δεν είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Και αν σκεφτείτε πραγματικά γιατί η κολπική διέγερση έχει μεγάλη σημασία, είναι επειδή δίνει έμφαση στην ανδρική απόλαυση.

 

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο σεξουαλική απογοήτευση (αν και αυτό, σίγουρα ισχύει), αλλά και η τεράστια συναισθηματική επιβάρυνση που το G-spot επέφερε ακούσια σε όλους.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες σε σχετική έρευνα ανέφεραν ότι αισθάνονται ανεπαρκείς ή απογοητευμένες γνωρίζοντας ότι άλλες γυναίκες είναι σε θέση να έρθουν σε οργασμό με τρόπο που οι ίδιες δεν μπορούν. Έντεκα τοις εκατό είπε ότι αυτό τους έκανε να αποφύγουν το σεξ εντελώς.

Τα πράγματα δεν είναι συχνά καλύτερα ούτε για τους παρτενέρ: 22 τοις εκατό των ανδρών λένε ότι η εύρεση του G-spot μιας γυναίκας είναι ο νούμερο ένα στόχος του σεξ, που βοηθά να εξηγήσει το 31 τοις εκατό των γυναικών που λένε ότι ασχολούνται με εξοργισμένες συντρόφους.

Αυτό που θα ήταν πραγματικά επαναστατικό για τη σεξουαλική ζωή των γυναικών είναι να ασχοληθείς με αυτό που έχει βρει η έρευνα: οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες της σεξουαλικής ικανοποίησης είναι η οικειότητα και η σύνδεση.

 

Η νέα προσπάθεια χαρτογράφησης της γυναικείας ερωτικής επιθυμίας πρέπει να σου δίνει την ευκαιρία να πάψεις να σκέφτεσαι μέσα από κουτάκια και ετικέτες και να αφεθείς ελεύθερη να ανακαλύψουν τι σε ευχαριστεί, τι σου προσφέρει απόλαυση και να έχεις στο νου σου ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, όπως και κάθε άνθρωπος είναι και η ερωτική απόλαυση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Και ένα από τα μυστικά είναι να ακούς το σώμα σου και να μη σκέφτεσαι την ώρα που απλώς πρέπει να αφήνεσαι στις αισθήσεις σου και να απολαμβάνεις…