Η μελωδία της digital ευτυχίας σε τρολάρισμα


Για τη μυθολογία του «άλλου μισού» ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό πολυσέλιδη σύγχρονη lifestyle αρθρογραφία – όμως είναι καιρός να αποκαταστήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της προσέγγισης των ερωτικών σχέσεων και γενικά των κοινωνικών επαφών προκειμένου να μπορούμε να είμαστε και να νιώθουμε καλά μέσα μας και να νιώθουμε πλήρεις - χωρίς συναισθηματικά πισωγυρίσματα όταν δεν βρισκόμαστε σε σχέση.

Αν νιώθεις ότι ακόμα και τώρα πρέπει να ψάχνεις για το άλλο σου μισό, μάλλον πρέπει να φτάσεις ως το τέλος του άρθρου.

 

Η υπόθεση ότι κάποιος είναι κάπως ελλιπής επειδή δεν είναι σε σχέση είναι προσβλητική έως και γελοία. Το να θες πολύ να βρεις έναν υπέροχο σύντροφο για να μοιραστείς την ήδη καταπληκτική ζωή σου, είναι υγιές και κατανοητό, αλλά σίγουρα είναι εντελώς διαφορετικό να νιώθεις ότι χρειάζεσαι έναν σύντροφο για να σε ολοκληρώσει. Γιατί είσαι ήδη ολόκληρος άνθρωπος - από μόνος σου.

Ανεξαρτησία πάνω απ’ όλα.

Όχι μόνο να μπορείς να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, αλλά πραγματικά να απολαμβάνεις τη δική σου παρέα και να ευχαριστιέσαι στο έπακρο τον χρόνο που αφιερώνεις σε σένα. Η ζωή δεν χρειάζεται να περιστρέφεται γύρω από τον ερωτικό σου σύντροφο. Μπορείς να κάνεις ένα ταξίδι. Δουλεύεις κι είσαι οικονομικά ανεξάρτητη/ανεξάρτητος, πληρώνεις τους δικούς σου λογαριασμούς (και δεν χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν) και φροντίζεις τη δική σου ευημερία. Δεν σου είναι απαραίτητο ένας σύντροφος για να κάνεις τη ζωή σου καταπληκτική. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από σένα!

 

Εσύ ορίζεις τη σχέση σου – κι όχι η σχέση σου εσένα!

Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος ανεξάρτητα από το αν δηλώνεις single ή "σε σχέση" – είσαι πλήρες άτομο, μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με ή χωρίς φίλο/φίλη. Αν πιστεύεις ότι είσαι μόνο μισό άτομο τώρα, αυτό θα σήμαινε ότι περιμένεις από κάποιον άλλον να έρθει και να σε ορίσει – και καλό είναι να μη θες να δώσεις αυτή τη δύναμη σε κανέναν. Να μην βάλεις ποτέ τον εαυτό σου σε αυτήν τη θέση.

Η αυτοπεποίθησή σου να μην εξαρτάται από το status relationship σου

Δεν χρειάζεσαι κανέναν για να σε κάνει να νιώθεις έξυπνος, όμορφος ή ακόμα και σημαντικός. Η αυτοεκτίμησή σου είναι μια χαρά – κι είναι κομμάτι του ποιος ή ποια είσαι και πώς υπάρχεις στον κόσμο. Αν αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει λιγότερο από ολόκληρος, τότε αυτό το κομμάτι που σου λείπει θα γεμίσει μόνο με αμφιβολία. Θα ήταν σαν να έλεγες στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να γεμίσεις μέσα σου αυτό το κενό. Ευτυχώς για σένα – δεν υπάρχει κανένα κενό που να χρειάζεται να γεμίσεις.

Θα το ξαναπώ – μέχρι να το εμπεδώσεις – είσαι ολόκληρος!

Αν νομίζεις ότι σου λείπει ένα κομμάτι που θα το αναπληρώσει ή συμπληρώσει το άλλο μισό σου, τότε μάλλον θεωρείς ότι δεν είσαι αρκετά άξιος ή άξια για να αντέξεις μόνη σου / μόνος σου ένα -άλλο- ολόκληρο άτομο. Η ζωή κάποιου άλλου δεν σημαίνει ή αξίζει περισσότερα από τη δική σου επειδή είναι σε σχέση. Η ζωή σου αξίζει κι είναι πολύτιμη ακόμη και αν είσαι μόνη/μόνος σου αυτή τη στιγμή και δεν θα αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο.

Είσαι η πηγή της δικής σου ευτυχίας

Δεν χρειάζεσαι έναν σύντροφο για να σε κάνει ευτυχισμένη/ευτυχισμένο. Μην περιμένεις να έρθει κάποιος και να γεμίσει ένα κενό στην καρδιά σου – η καρδιά σου είναι ήδη γεμάτη αγάπη και ευτυχία. Έχεις φίλους, οικογένεια και μια επαγγελματική σταδιοδρομία που ακολουθείς με πάθος που σου φέρνει ήδη αρκετή χαρά. Η εύρεση του κ. «τέλειου» ή της κας «τέλειας» δεν θα σε έκανε περισσότερο ευτυχισμένο, θα είναι απλώς ένα έξτρα μπόνους.

 

Το να ζεις τον έρωτα είναι δώρο – όχι ανάγκη ή απαραίτητη προϋπόθεση

Το να είσαι μόνη ή μόνος δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι λείπει κάτι από τη ζωή σου. Γιατί να προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν είσαι ήδη αρκετά καλή ή καλός; Η εύρεση της αγάπης, ένας έρωτας, το να μπεις σε μια σχέση, ναι όλα είναι εξαιρετικά και έχεις πολλούς λόγους για να ανυπομονείς για κάθε ευτυχές από τα παραπάνω σενάρια, καθένα από τα οποία είναι απλώς το κερασάκι στην ήδη φοβερή τούρτα που έχεις ήδη δημιουργήσει για τον εαυτό σου.

Προσοχή στο κενό – δεν βρίσκεται ωστόσο μέσα σου!

Αν ένα κομμάτι σου σού έλειπε, νομίζω ότι θα ένιωθες αυτό το κενό, αλλά δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα σου για να το νιώσεις. Κλείσε τα αφτιά σου σε όλα τα στερεότυπα που προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν είσαι ή δεν μπορείς να είσαι ολόκληρος, πλήρης, ολοκληρωμένος. Δεν χρειάζεσαι κάποιον για να γεμίσει την καρδιά σου. Είναι ήδη γεμάτη. Αν αυτή τη στιγμή δεν είσαι σε σχέση, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτα ή ότι όσα έχεις αξίζουν λιγότερο ή δεν μπορούν να σου προσφέρουν ικανοποιητική χαρά κι ευχαρίστηση. Έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν και αγαπάς και το πιο σημαντικό: αγαπάς τον εαυτό σου. Να νιώθεις κενό όταν σταματήσεις ή κάθε φορά που σταματάς να νιώθεις αγάπη για τον εαυτό σου.

 

Να θες έναν σύντροφο – όχι κάποιο κομμάτι παζλ

Δεν θες κάποιον ακριβώς σαν εσένα, ούτε θες ακριβώς το αντίθετο. Δεν χρειάζεται να ταιριάζετε μαζί σαν δύο μισά που κάνουν ένα ολόκληρο άτομο. Η ζωή σου δεν είναι κάποιο περίεργο παζλ. Δεν έχεις ανάγκη κάποιον άλλο για να σε βοηθήσει να το καταλάβει. Το μόνο που θες είναι ένας σύντροφος με τον οποίο να μπορείς να περπατήσεις στη ζωή, όχι κάποιον που θα κάνει τη ζωή σου να έχει ή να αποκτήσει νόημα.

Το να είσαι μόνη ή μόνος δεν είναι ντροπή

Η ζωή σου δεν αποκτά νόημα μόνο όταν είσαι ζευγάρι. Οι άνθρωποι δεν είμαστε κάλτσες. Η ρομαντική σχέση, η ερωτική επαφή, η συντροφικότητα είναι υπέροχη και καταπληκτική, αλλά υπάρχουν και άλλα εξίσου καταπληκτικά πράγματα στη ζωή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ντρέπεσαι που είσαι single, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό.

 

Εν κατακλείδι

Αν δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου δεν θα μπορείς να νιώσεις την ευτυχία με κανέναν άλλον άνθρωπο – όσο υπέροχος κι αν είναι. Αν νιώθεις μέσα σου κενό, κανένας άλλος άνθρωπος δεν θα σου το γεμίσει παρά μόνο παροδικά κι ως ψευδαίσθηση, όχι στην πραγματικότητα. Αν δεν μάθεις να διαχειρίζεσαι την αποχή από ερωτικές σχέσεις ως κάτι το φυσικό, αν χρειάζεσαι την παρουσία "του άλλου μισού" για να νιώθεις καλά, ίσως χρειάζεται να δουλέψεις αυτό το κομμάτι, ακόμα ίσως και να χρειάζεται να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού.

Ο εαυτός σου είναι μοναδικός και πολύτιμος, όσο τον προσέχεις, φροντίζεις και του φέρεσαι καλά τότε κι οι άνθρωποι που επιλέγεις να έχεις κοντά σου θα σου φέρονται όπως θες κι όπως σου αξίζει. Κι ένας άνθρωπος που είναι καλά μέσα του ακτινοβολεί και γίνεται εύκολα πόλος έλξης και για τους άλλους. Αυτό να θυμάσαι!