Συμβαίνει σε όλους


Θα ήταν τότε που κλείστηκες στο ασανσέρ όταν ανακάλυψες πως στη λίστα με τις φοβίες σου συγκαταλέγεται και η κλειστοφοβία. Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με δαίμονες που ενώ τους συναντήσαμε και τους ξανασυναντήσαμε στο δρόμο μας, κάποιες φορές ακόμη και τώρα μας φαίνονται τόσο τρομακτικοί όσο τη πρώτη φορά. 

Οι ημέρες που ζούμε τους τελευταίους έξι μήνες έχουν επιστρατεύσει τους όρους ''ψυχαναγκασμός'' και ''πανικός''. Εκτός από το pH των χεριών μας, κάτι άλλο που επίσης εκτείθεται καθημερινά είναι η ψυχολογία μας. Κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία της μάσκας (είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή) προκειμένου να κρατηθούμε υγιείς απέναντι σε αυτό το κακό. Όμως, κανείς δεν άκουσε και όσους ζητάνε ''βοήθεια'' με τον τρόπο τους μέσα σε συζητήσεις και κουβέντες (και δεν αναφερόμαστε στους αρνητές της μάσκας) αλλά σε αυτούς που καταφέρνουν και τη φοράνε κάνοντας στην άκρη διάφορους δαίμονες του μυαλού τους...

 

Αίσθηση απειλής, ιδρωμένα χέρια, ζάλη, απώλεια ελέγχου, αποπραγματοποίηση και αίσθημα παράνοιας, λοιπόν. Γνώριμα συμπτώματα σε όσους πάσχουμε από διαταραχή πανικού. Ε, η μάσκα ήταν το κερασάκι στη τούρτα. Αν όλα αυτά τα βιώναμε μία φορά μέσα σε γεμάτα αστικά, ουρές σούπερ μάρκετ και εκδηλώσεις τώρα είναι σα να παραμεγάλωσαν.

Επειδή, όμως, είμαστε πιο δυνατοί οι άνθρωποι από όσο πιστεύουμε (το ήξερες;) έχουμε τη δυνατότητα να τιθασεύσουμε τις σκέψεις μας και αυτό είναι το ήμισυ του παντός για να αντέξουμε όχι μόνο τη μάσκα αλλά και πανοπλία.

Αρκεί να σκεφτούμε πως η μάσκα δεν είναι κάτι απειλητικό, δεν στερεί σε καμία περίπτωση το οξυγόνο μας (όπως πολλοί πρόβαλαν ως επιχείρημα) και είναι η μόνη ασπίδα που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον κορωνοϊό.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις να σε πλημμυρίζει το ''κακό'', τσέκαρε να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα κάτι από τα παρακάτω:

1. Ασκήσεις αναπνοής

Αν έχεις πειραματιστεί λίγο με γιόγκα ή πιλάτες, πάνω κάτω ξέρεις πώς να διαχειρίζεσαι την αναπνοή σου. Ο διαλογισμός, μπορεί επίσης όχι απλώς να σε βοηθήσει αλλά κυριολεκτικά να ''λύσει'' το μυαλό σου όταν βιώνεις αισθήματα ασφυξίας. Αρκεί να κλείσεις τα μάτια σου και να εστιάσεις στους ήχους που ακούς χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Δοκίμασέ το...

2. Ντύσου μίνιμαλ...

Όσο λιγότερα ρούχα φοράς ή ελαφρότερα, τόσο πιο ανάλαφρη και ανάλαφρος θα αισθάνεσαι. Μακριά από βαριά και στενά. Καιρός να στραφείς σε ρούχα ''πυτζάμες''. 

3. Μην υποτιμάς τα διαλείμματα αέρα

Πριν μπεις στον ηλεκτρικό, όταν κάνεις break στη δουλειά ή όταν βγεις έξω από τη βιβλιοθήκη για τσιγάρο/ καφέ. Ναι, αυτό το 10' είναι θαυματουργό. Ανάσες και πάλι ανάσες για να επιστρέψεις πιο δυνατή και πιο δυνατός!

4. Όσφρηση, το απόλυτο  flashback

Φορούσες κάθε μέρα στις φετινές διακοπές ένα συγκεκριμένο άρωμα; Απαρνήσου το για ένα μήνα και φόρεσέ το ξανά τον Δεκέμβρη. Οι μυρωδιές είναι συνειρμοί αναμνήσεων και κάτι τέτοιες ώρες απόγνωσης στο μετρό μπορούν να σε ταξιδέψουν πολύ μακριά από τη κόκκινη γραμμή. Θα δεις για πότε θα ξεχάσεις ότι σε εμποδίζει η μάσκα σου...

5. Όσοι φοράνε μάσκα (κι όσοι δεν φοράνε) δεν είναι κοινωνική απειλή

Είναι απολύτως φυσιολογικό ενδεχομένως να σου εντείνει το αίσθημα πανικού η εικόνα τόσων ανθρώπων γύρω σου που φοράνε μάσκα. Το ίδιο ισχύει και για όσους βλέπεις να μη φοράνε. Τόσο οι μεν όσο και οι δε δεν είναι εχθροί μας. 

6. Μουσική 

Πάντα θα υπάρχει σε όλες τις λίστες με θέμα τη λύση κάποιου προβλήματος. Και δεν θα μπορούσε να λείπει με τίποτα από τη συγκεκριμένη. Μπορεί να σε βοηθήσει και να σε παρασύρει πολύ μακριά από τη πραγματικότητα, όπου κι αν είσαι. Αυτό που δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάς είναι ότι τα συναισθήματά μας είναι αποτέλεσμα των σκέψεών μας. Οπότε, η θετικότητα και το χιούμορ είναι αυτά που θα σε σώσουν για άλλη μια φορά...