Υπεραναλύεις τα πάντα; Σταμάτησέ το εδώ και τώρα

Απαλλάξου από αυτή την αγχώδη διαδικασία
Κείμενο: Κωνσταντίνα Κύρκου

Απαλλάξου από αυτή την αγχώδη διαδικασία

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η υπερανάλυσησε γεμίζει άγχος ενώ τις περισσότερες φορές το ίδιος το άγχος σε οδηγεί στο να υπεραναλύεις τα πάντα; Όπως κατάλαβες πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που όταν πέφτουμε στην παγίδα του, δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε, αφού η διαρκής ενασχόληση και σκέψη συγκεκριμένων ζητημάτων μόνο κακό μπορούν να σου κάνουν. Πόσες φορές έχασες τον ύπνο σου για να σκέφτεσαι διάφορα σενάρια για κάτι που σου συνέβη στην δουλειά και πόσες φορές αισθάνεσαι μέσα στην μέρα ότι το κεφάλι σου θα εκραγεί από τις πολλές αναλύσεις που κάνεις για την σχέση σου; Η απάντηση είναι μάλλον οικεία για να διαβάζεις αυτό το κείμενο. Όπως και να έχει, η υπερανάλυση αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία που σχετίζεται με δυσάρεστα συναισθήματα αφού επικεντρώνεται κυρίως στην αρνητική πλευρά των θεμάτων. Όσο πιο σύντομα το καταλάβεις, τόσο πιο ήρεμη θα γίνεις, γλυτώνοντας τον εαυτό σου από όλες τις βλαβερές επιπτώσεις της.

Μίλησε για αυτά που σε απασχολούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από το να μοιραστείς αυτά που σε απασχολούν με την φίλη σου, τον σύντροφό σου, την οικογένειά σου. Σταμάτα να τα κρατάς όλα μέσα σου και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση. Βρες την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο άτομο και άνοιξε το πλέγμα των σκέψεων σου.

Άφησε για λίγο την λογική στην άκρη. Όταν υπεραναλύεις μια κατάστασης συνήθως σε καθοδηγεί η λογική του συναισθήματος και όχι το ίδιο το συναίσθημα. Άφησε για λίγο την λογική στην άκρη και δοκίμασε να ενισχύσεις το συναίσθημα. Μην φοβάσαι να βιώσεις οποιοδήποτε ευχάριστο ή δυσάρεστο συναίσθημα.

Go with the flow.Aka αφέσου στην φυσική ροή των εξελίξεων. Σταμάτα διαρκώς να θέλεις να έχεις τον έλεγχο για ότι συμβαίνει, καθώς πρόκειται για μια αγχωτική διαδικασία με πολλές απογοητεύσεις. Άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά και που ξέρεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε κάτι που ποτέ δεν είχες σκεφτεί.

Πηγή