Ασκήσεις ετοιμότητας Step 1 από το Ιδρυμα Ωνάση

Παιχνίδι ρόλων, video σε live-streaming στο YouTube
Κείμενο: Ρόμυ Μελάνι

Παιχνίδι ρόλων, video σε live-streaming στο YouTube


(Notes to Readiness: Step 1)

Κωστής Σταφυλάκης, Τεό Τριανταφυλλίδης, Αλέξης Φιδετζής

Πατήστε ENTER σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου στις 20:00, και παίξτε ζωντανά στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, το νέο διαδραστικό παιχνίδι ρόλων Σημειώσεις για την Ετοιμότητα, Βήμα Πρώτο. Μια επική online μάχη ξεκινάει.

To Σημειώσεις για την Ετοιμότητα: Βήμα πρώτο (Notes to Readiness: Step 1) είναι ένα από τα έργα του project ENTER του Ιδρύματος Ωνάση και δημιουργήθηκε μέσα σε 120 ώρες από τους Κωστή Σταφυλάκη, Τεό Τριανταφυλλίδη και Αλέξη Φιδετζή. Το παιχνίδι ξεδιπλώνεται live ως μια μάχη ανάμεσα στην ομάδα των Preppers και στη Χρυσή Ορδή. Το κοινό παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού μπορεί να επηρεάσει και να ανατρέψει την πορεία του παιχνιδιού, γράφοντας comments στο chat του YouTube.

The Preppers Vs The Golden Horde: Εσείς με ποιους θα πολεμήσετε; Γνωρίστε τους ήρωες του παιχνιδιού: O Dungeon Master έχει χαμηλή δυνατότητα για φθορά, αλλά υψηλή αντοχή και άμυνα. Είναι πεπειραμένος και επίμονος. O Prepper Rick έχει χαμηλά επίπεδα φθοράς, αλλά γι’ αυτό οι Preppers δρουν ομαδικά. Ο Golden Horde Soldier, the average foot soldier of the Horde is fast and strong but with low stamina and mana.

Το Oracle μπορεί να εξαπολύσει ξόρκια τόσο σε εχθρούς όσο και σε συμμάχους, νεκρώνοντάς τους, αλλά προσφέροντάς τους έτσι ανοσία απέναντι στη φθορά.

View this post on Instagram

ENTER: ARE YOU READY? An imminent catastrophe. An epic online battle. Choose your team and take part in the first interactive, live role-playing game on our YouTube channel. With Notes to Readiness: Step 1, commissioned by Onassis Stegi, @stafylakiskostis, @theo.trian and @alexis.fidetzis use role-play to develop an interactive work that seeks to dissect the apocalyptic fantasies of preparedness. Are you with the preppers or the Golden Horde? Choose your side, play live and become part of a work of art, this Thursday 14 May at 20:00 at the link in bio. . . Μια επικείμενη καταστροφή. Μια επική online μάχη. Διάλεξε την ομάδα σου και πάρε μέρος στο πρώτο διαδραστικό, live παιχνίδι ρόλων στο κανάλι μας στο YouTube. Με το Notes to Readiness: Step 1, σε ανάθεση της Στέγης, ο Κωστής Σταφυλάκης (@stafylakiskostis), ο Τεό Τριανταφυλλίδης (@theo.trian) και ο Αλέξης Φιδετζής (@alexis.fidetzis) υιοθετούν τη φόρμα των παιχνιδιών ρόλων, σε ένα interactive έργο που επιχειρεί να ερευνήσει τις καταστροφικές φαντασιώσεις της κατάστασης επιφυλακής. Είσαι με τους preppers ή με τη Χρυσή Ορδή; Διάλεξε πλευρά, παίξε ζωντανά και γίνε μέρος ενός έργου τέχνης, αυτή την Πέμπτη, 14 Μαΐου στις 20:00 στο link του bio. . . #ENTER #ENTERproject #onassis #onassisusa @occny #onassisstegi #stegi #onassisfoundation #artists #digitalart #gaming #tabletoprpgs #rpg #roleplayinggames #prepper #goldenhorde #livegaming #livestreaming

A post shared by ONASSIS STEGI (@onassis.stegi) on


Οι τρεις καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ζωντανό παιχνίδι ως αναφορά στις σύγχρονες κουλτούρες της ετοιμότητας. Οι Σημειώσεις για την Ετοιμότητα: Βήμα πρώτο είναι ένας οδηγός για να προετοιμάσετε τους εαυτούς σας και τα ράφια σας. Αντλώντας έμπνευση από την αντιδραστική κουλτούρα των preppers (άτομα και ομάδες που προετοιμάζονται για την επιβίωσή τους σε περίπτωση καταστροφής ή πολιτειακής εκτροπής), οι τρεις καλλιτέχνες υιοθετούν τη φόρμα του παιχνιδιού ρόλων για να αναπτύξουν μια σειρά από χαρακτήρες για την «Ετοιμότητα», ένα εμβυθιστικό έργο που επιχειρεί να ερευνήσει τις καταστροφικές φαντασιώσεις της κατάστασης επιφυλακής. Η «Ετοιμότητα» ξεδιπλώνεται ως μια επική μάχη ανάμεσα σε μια ομάδα από preppers και στη Χρυσή Ορδή, αυτή την ασυγκράτητη μάζα των «απροετοίμαστων», όπως αναφέρονται στην αργκό και την παραφιλολογία των preppers. Χρησιμοποιώντας τη δομή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για οικιακά περιβάλλοντα, οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα live stream που αλληλεπιδρά με το κοινό του YouTube μέσω των YouTube comments. Σε λειτουργία παιχνιδιού, οι χαρακτήρες αυτοί θα μοιραστούν σημειώσεις για την ετοιμότητα, θα προτείνουν στρατηγικές επιβίωσης και θα αναπτύξουν ένα αισθητηριακό γλωσσάρι για τον συνεχιζόμενο εγκλεισμό μας.

Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες: «Χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ρόλων (μια δομή που διατρέχει την ίδια την ταυτότητα των preppers, από το lifestyle του Dungeons & Dragons έως τις πατριωτικές φαντασιώσεις για την επιβίωση από την οργή ενός εξωτερικού εχθρού), επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε της αισθητηριακές παραμέτρους που θα καθορίσουν τη νέα πραγματικότητα του περιορισμού, της απόστασης και της “προσωπικής καταδρομής” – στο όνομα της “δημόσιας υγείας”.»


Ο Κωστής Σταφυλάκης, εικαστικός καλλιτέχνης, θεωρητικός τέχνης, συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες, έχει διδάξει θεωρία και σύγχρονη τέχνη, έχει επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις στην Ευρώπη, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ViZ Laboratory for Visual Culture και έχει εκθέσει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ο Τεό Τριανταφυλλίδης, καλλιτέχνης που δημιουργεί εικονικούς κόσμους και διεπαφές για το ανθρώπινο σώμα, προκειμένου αυτό να κατοικήσει μέσα τους, έχει παρουσιάσει έργα του σε μουσεία ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε Μπιενάλε.

Ο Αλέξης Φιδετζής, με σπουδές εικαστικών τεχνών στην ΑΣΚΤ, την Kunstakademie του Μονάχου και το Pratt Institute της Νέας Υόρκης (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση), ασχολείται με ερευνητικές καλλιτεχνικές πρακτικές εστιάζοντας σε ζητήματα τέχνης και γεωπολιτικής. Χρησιμοποιεί πλήθος μέσων, από σχέδιο μέχρι περφόρμανς. Έχει τιμηθεί με βραβεία και υποτροφίες από ιδρύματα και έχει παρουσιάσει έργα ανά τον κόσμο.

Μια δημιουργία των Κωστή Σταφυλάκη, Τεό Τριανταφυλλίδη, Αλέξη Φιδετζή

Εμφανίζονται: Κωστής Σταφυλάκης, Τεό Τριανταφυλλίδης, Αλέξης Φιδετζής, Αλίκη Στενού

https://www.onassis.org/el/enter/notes-readiness-step-1-kostis-stafylakis-theo-triantafyllidis-alexis-fidetzis

Πηγή