Πόσο χρονών είναι η...ευτυχία;


Αν φέτος γίνεσαι 23 ή 69 ετών, αυτή είναι η καλύτερη χρονιά σου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, σε αυτές τις δύο ηλικίες-ορόσημα κορυφώνεται το αίσθημα προσωπικής ευτυχίας.

Όπως εξήγησαν στη μελέτη τους οι ειδικοί, στα 23 μας χρόνια, βλέπουμε με υπερβολική αισιοδοξία τη ζωή και θεωρούμε πως τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πραγματώσουμε τους στόχους μας. Μετά από αρκετές δεκαετίες απογοητεύσεων και αποτυχιών, στην 7η δεκαετία της ζωής μας, είμαστε πια έτοιμοι να αποδεχθούμε την κατάσταση και να εκτιμήσουμε όσα ήδη έχουμε επιτύχει ακόμη και αν οι μεγαλύτεροι στόχοι μας παραμείνουν ανεκπλήρωτοι. 

«Οι 50άρηδες μπορούν να μάθουν κάτι από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι γενικώς αισθάνονται λιγότερη λύπη και δεν αναλώνονται σκεπτόμενοι τις απραγματοποίητες προσδοκίες της ύπαρξής τους», είπε στην εφημερίδα «Sunday Times» ο δρ Χέινς Σουάντ, ερευνητής στο Κέντρο Υγείας & Ευεξίας του Πανεπιστημίου Princeton και στο Κέντρο Οικονομικών Επιδόσεων της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), ο οποίος πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ικανοποίηση που νιώθει κάθε άνθρωπος από τη ζωή του ακολουθεί την πορεία του σχήματος U (U-shapedistribution), καθώς είναι υψηλή στις ηλικίες 20-29 ετών, φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της στη μέση ηλικία και αρχίζει να αυξάνεται πάλι κατά την συνταξιοδότηση.