Τον σεβασμό τον κερδίζεις, δεν τον επιβάλεις...


Όλοι θέλουμε να έχουμε τον σεβασμό των άλλων, αλλά κάποιοι ίσως χρειάζεται να κοπιάσουμε λίγο περισσότερο για να τον κερδίσουμε. Κι όμως, το κλειδί είναι ο ίδιος ο εαυτός μας και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε. Τι κάνουν οι άλλοι σωστά και εσύ κάνεις λάθος στη δουλειά, το σπίτι ή τις κοινωνικές σου συναναστροφές; Από τον τρόπο που ντύνεσαι και εκφράζεις τις απόψεις σου μέχρι το πώς βλέπεις εσύ ο ίδιος/η ίδια τον εαυτό σου, όλα καθορίζουν την εικόνα που έχουν οι άλλοι για σένα. Οι  παρακάτω 7 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις κι εσύ πόσο απλά είναι τα πράγματα.

Πώς θα κερδίσεις τον σεβασμό;

1. Πάρε πρωτοβουλίες. Μην περιμένεις οδηγίες από τους άλλους για να κάνεις κάτι. Χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου για να λύσεις κάποιο πρόβλημα και να αποδείξεις στους άλλους την αξία σου. Οι άνθρωποι τείνουν να σέβονται περισσότερο όσους είναι σε θέση να βγουν μόνοι τους από μια δύσκολη κατάσταση.

2. Κράτα τις υποσχέσεις σου. Μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις και μην δείχνεις στους άλλους ένα εαυτό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που κρατούν τον λόγο τους και δεν δημιουργούν λάθος εντυπώσεις ως προς τις δυνατότητές τους, έχουν πάντα την εκτίμηση των άλλων.

3. Μην δικαιολογείσαι συνέχεια. Όσοι λένε συνέχεια «συγγνώμη» χωρίς σημαντικό λόγο, συνήθως δεν εμπνέουν σεβασμό στους άλλους. Είναι άλλο το να ζητάς συγγνώμη όταν πλήγωσες κάποιον ή έκανες ένα λάθος κι άλλο το να απολογείσαι για το παραμικρό.

4. Μην είσαι υπερβολικά καλός/ή. Η ευγένεια είναι κάτι που θα σου εξασφαλίσει τον σεβασμό των άλλων, όμως η δουλοπρέπεια ή η καλοσύνη σε ανθρώπους που σε έθιξαν, δείχνουν ότι δεν σέβεσαι η ίδια τον εαυτό σου.

5. Μάθε να λες όχι. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς σε όσα σου προτείνονται. Οι άνθρωποι θα σε σέβονται περισσότερο αν πιστέψουν ότι ξέρεις τι θέλεις και πώς θα το πετύχεις. Τα "όχι" μας, μερικές φορές, δείχνουν το πόσο δυνατοί είμαστε.

6. Να λες την άποψή σου. Μην φοβάσαι να λες την άποψή σου και τις ιδέες. Όσοι μοιράζονται τις σκέψεις τους και δείχνουν ότι έχουν άποψη για πολλά διαφορετικά ζητήματα, είναι συνήθως όσοι χαίρουν και τον σεβασμό των άλλων.

7. Ελέγξε τα συναισθήματά σου. Είτε πρόκειται για μια καλή ή για μια κακή αντίδραση, όταν έχουμε υπερβολικές αντιδράσεις, επιδεικνύουμε λιγότερη ωριμότητα. Αν θέλεις τον σεβασμό των άλλων, πρέπει να αντιδράς μετρημένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείξεις ενθουσιασμό εκεί που χρειάζεται.