Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, αποδεικνύουν περίτρανα Βρετανοί επιστήμονες.


Τι είναι ευτυχία; Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει, όπως λέει το γνωστό τραγούδι; Την φέρνουν τα χρήματα, η δόξα, η επιτυχία ή ο έρωτας; Προτού απαντήσεις, διάβασε παρακάτω. Κι αυτό γιατί νέα μελέτη του London School of Economics κατέληξε σοτ συμπέρασμα ότι μόνο η αγάπη... μετρά – τουλάχιστον για την ευτυχία μας.

Η έρευνα ανέλυσε τις απαντήσεις 200.000 ατόμων σε παλαιότερες ερευνες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία και την ευημερία τους και βρήκε ότι, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, τα χρήματα δεν είναι τόσο σημαντικά για την προσωπική μας ευτυχία όσο η αγάπη και ο έρωτας.

Για την ακρίβεια, τονίζουν οι Βρετανοί ερευνητές ο διπλασιασμός του εισοδήματός μας αναμένεται να αυξήσει την ευτυχία μας μόνο κατα 0,2 μονάδες κατά μέσο όρο. Αντίθετα, η αίσθηση ότι έχουμε βρει το άλλο μας μισό τονώνει το δείκτη ευτυχίας μας κατά 0,6 μονάδες κατά μέσο όρο, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από έναν παχυλό μισθό. Ακόμα περισσότερο: η απώλεια του συντρόφου μας φαίνεται να μας φέρνει  πιο κοντά στη δυστυχία, μειώνοντάς την στον ίδιο βαθμό που κάνουν το άγχος, η κατάθλιψη και η ανεργία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ρίτσαρντ Λάγιαρντ τονίζει ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα πράγματα που έχουν ουσιαστικότερη επίδραση στην ευτυχία μας είναι οι κοινωνικές σχέσεις και η συνολική υγεία μας, σωματική και ψυχική. Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «το κράτος πρέπει να αναλάβει έναν νέο ρόλο που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τους πολίτες του».

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/21991-na-poio-einai-to-mystiko-tis-eftyxias