Για να βγάζεις την ύλη με ταχύτητα Usain BoltUsain Bolt, πρέπει να δώσεις βάση στις λεπτομέρειες.


Πρέπει να τελειώσεις την εργασία αύριο αλλά 24 ώρες δε σου φτάνουν με τίποτα για να διαβάσεις τη βιβλιογραφία. Τι μπορείς να κάνεις; Αρχικά να πάρεις ένα καλό μάθημα και να μην αφήνεις στο εξής πράγματα για τελευταία στιγμή. Μετά, χρειάζεται να συγκεντρωθείς και να δεις πως το καλό θα διαβάσεις όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες.

Παρακάτω μπορείς να δεις κάποιους τρόπους που οδηγούν σε ταχύτερο διάβασμα. Δοκίμασε και δε θα χάσεις!

1. Υπογράμμισε
Το μάτι δεν περνάει και πολύ καλά προσπαθώντας να εστιάσει ανάμεσα σε τόσα γράμματα. Μπορείς να το βοηθήσεις με την υπογράμμιση. Όχι δε μιλάμε για φλούο αλλά για το δάχτυλο σου. Ακολούθησε αυτά που διαβάζεις με το δείκτη σου και θα δεις ότι οι σελίδες θα τρέχουν πιο γρήγορα.

2. Μην τα λες φωναχτά στο κεφάλι σου
Θα έχεις προσέξει ότι όταν διαβάζεις, ακούς... φωνές στο κεφάλι σου. Αυτό, μπορεί να σε βοηθάει στην κατανόηση όμως δε σημαίνει ότι δε μπορείς να καταλάβεις ένα κείμενο αν δεν το κάνεις. Για την ακρίβεια, το να το αποβάλεις μπορεί να σου ανεβάσει την ταχύτητα που βγάζεις ύλη. Προσπάθησε να κινείς το δάχτυλο σου γρηγορότερα από όσο μπορείς να διαβάσεις φωναχτά.

3. Βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις
Φυσικά και βιάζεσαι αλλά το να βγάλεις 10 σελίδες και να μην έχεις καταλάβει τίποτα δε βοηθάει. Το πιθανότερο είναι να σου κοστίσει κι άλλο χρόνο.

4. Μείωνε ταχύτητα όπου πρέπει
Δεν είναι όλα τα σημεία ενός βιβλίου ίδια. Τα κομμάτια που σε δυσκολεύουν, χρειάζονται χρόνο και πρέπει να τον δώσεις γιατί διαφορετικά δε θα καταλάβεις τίποτα. Πάρε μια ανάσα, σκέψου αυτό που διαβάζεις και έπειτα προχώρα παρακάτω.

5. Βρες κάτι καλό στη διαδικασία
Το πιθανότερο είναι να λες "διαβάζω γιατί πρέπει να παραδώσω την κ2$οεργασία" και μάντεψε! Κανείς δεν έβγαλε πολλές σελίδες γρήγορα με τέτοια ψυχολογία. Βρες ένα κίνητρο και μετά ξεκίνα να διαβάζεις. Αναρωτήσου τι μπορεί να σε μάθει αυτό το βιβλίο για τη ζωή σου ευρύτερα και ξεκίνα.