Σύμφωνα με τους ψυχολόγους.


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

 

 

 

Ίσως ο εαυτός σου να είναι ο χειρότερος σύμβουλος όταν καλείσαι να πάρεις μια σοβαρή απόφαση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Psychological Science". Όπως παρατήρησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Βατερλό και του Μίσιγκαν, οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι συνήθως σοφότερες όταν δεν αφορούν εμάς. Τι συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί; Να προσπαθείς να αποστασιοποιηθείς από ένα πρόβλημα και να το δεις από την οπτική κάποιου άλλου προτού αποφασίσεις πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα οι ψυχολόγοι έθεσαν στους εθελοντές το εξής, υποθετικό ερώτημα: Τι θα έκανες αν μάθαινες ότι απάτησαν εσένα ή τον καλύτερό σου φίλο; Στη συνέχεια, χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της πρώτης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως "εγώ" και "εμένα", ενώ της δεύτερης σε τρίτο πρόσωπο, με λέξεις όπως "αυτός", "εκείνος".

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι τριτοπρόσωπες απαντήσεις χαρακτηρίζονταν από καλύτερη κρίση, καθώς προσέγγιζαν το πρόβλημα από πολλές, διαφορετικές οπτικές και εξέταζαν ένα πλήθος πιθανών λύσεων, ανεξαρτήτως του αν ένας εθελοντής είχε φανταστεί να πέφτει θύμα απιστίας ο ίδιος ή ο καλύτερός του φίλος. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πρέπει να αποφασίσεις π.χ. αν θα τελειώσεις μια σχέση που δεν είσαι σίγουρη ότι σου ταιριάζει ή αν θα αποδεχτείς μια πρόταση για αλλαγή δουλειάς, προσπάθησε να φανταστείς τι θα συμβούλευες ένα φίλο αν ήταν στη θέση σου.

 

Περισσότερα παρόμοια άρθρα μπορείς να βρεις στο www.allyou.gr