Blame game.


Όλοι τα κάνουμε «θάλασσα» κάποια στιγμή στη ζωή μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν μια σχέση αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, τότε υπάρχει μια περίπλοκη σειρά από λόγους, φαινομενικά ανεξήγητους. 

Στην πραγματικότητα και οι δυο σύντροφοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην συναισθηματικά αποσύνδεση και τη δυσαρέσκεια που οδηγεί σε αυτό το στάδιο του χωρισμού. Δυστυχώς, όμως η άρνηση και η αυτοάμυνα μπορούν να αποτρέψουν την απαραίτητη αλλαγή και θεραπεία, για να αναθεωρηθεί η κατάσταση. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν ένα άτομο αισθάνεται «θύμα», δεν αναγνωρίζει το μερίδιο της δικής του ευθύνης, που συνέβαλε στην ανάπτυξη των προβλημάτων. Κι αν πιστεύεις πως εσύ δε φταις σε τίποτα, τότε σκέψου τις φορές που είπες ψέματα, ζήλεψες έντονα, φλέρταρες με άλλους άντρες. 

Η πρόκληση: Κάνε τις σημαντικότερες αλλαγές και στόχευσε στη διάρκεια της σχέσης σας. 

1. Μοιράσου τις προθέσεις σου. Μην κρατάς μυστικό το γεγονός ότι α) αναγνωρίζεις τις καταστροφικές σου συνήθειες, β) προθυμοποιείσαι να κάνεις κάτι για να τις αλλάξεις. Ίσως μοιάζει επικίνδυνο και νιώθεις ευάλωτη, σε περίπτωση που παραδεχτείς ότι πρόκειται να προχωρήσεις σε αλλαγή τακτικής, αλλά η από κοινού προσπάθεια και η στήριξη είναι σημαντικότερα από το αίσθημα ντροπής. 

2. Ζήτα αξιολόγηση. Συνεχίστε τη μεταξύ σας επικοινωνία και παραμείνετε ειλικρινείς. Ειδικά κατά το πρώτο διάστημα ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές συζητήσεις, ώστε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους κλίνετε προς συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτή η μέθοδος βοηθά να κάνεις ένα delete στο παρελθόν και να ανοίξεις διάπλατα την πόρτα στο μέλλον. 

3. Πίστεψε στον εαυτό σου. Σημείωσε σε μια ατζέντα τα βήματα προόδου που πραγματοποιείς και υπενθύμισε στον εαυτό σου το σημείο εκκίνησης και το σημείο που βρίσκεσαι τώρα.  Αν ποτέ εμφανιστούν στιγμές οπισθοδρόμησης, δέξου τες, συγχώρεσε τον εαυτό σου για το λανθασμένο βήμα και κάνε άλμα στις συνήθειες που προσπαθείς να καλλιεργήσεις. 

Περισσότερα άρθρα για σχέσεις, στο www.allyou.gr