Με το βραβείο Νικολάου Καρόλου της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, από την Ακαδημία Αθηνών


Με το βραβείο Νικολάου Καρόλου της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών τίμησε η Ακαδημία Αθηνών τους τρεις φοιτητές, Άγγελο Τσιαμούρα, Ανδρέα Αλικανιώτη και Μιχάλη Κλάψη, για το γεγονός πως βοήθησαν συνεπιβάτες τους να σωθούν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη.

«Επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023», σημειώνει η Ακαδημία Αθηνών.

«Ήρωας δεν είμαι. Ποτέ δε θα γίνω ήρωας. Ήρωας θεωρώ ότι είναι κάτι διαφορετικό. Άνθρωπος είμαι. Το βραβείο δε με κάνει πιο καλά, θεωρώ ότι δεν το αξίζω. Υπάρχουν κι άλλα άτομα που έπρεπε να είναι εδώ σήμερα και δεν είναι για κάποιο λόγο. Σε αυτή την Ελλάδα ζούμε, ξεχνάμε πολύ γρήγορα. Όλοι είναι θυμωμένοι, λυπημένοι, δεν έχει κάνει κανείς τίποτα γι’ αυτούς. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν καταλαβαίνω γιατί επικεντρωνόμαστε σε εμάς», δήλωσε ο Άγγελος Τσιαμούρας.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αλικανιώτης, τόνισε πως «η χαρά μου είναι μεγάλη και δεν είναι υπερηφάνεια ή ηρωισμός. Έκανα κάτι ανθρώπινο. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που μου στέλνουν μηνύματα ή με παίρνουν τηλέφωνο και με ευχαριστούν που ζουν. Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανατριχίλα. Αυτό που με έχει στιγματίσει περισσότερο είναι η μυρωδιά του καμένου. Ζήστε την κάθε στιγμή και την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Αυτό θέλω να πω κι ας ακούγεται γραφικό».

Τέλος, ο Μιχάλης Κλάψης δεν παρέστη στην εκδήλωση. Το βραβείο του παρέλαβε ο Δήμαρχος Λειψών, ο οποίος δήλωσε: «Είναι ένα σεμνό παιδί ο Μιχάλης. Μου ζήτησε να παραλάβω εγώ το βραβείο του».

ΠΗΓΗ