Δικάζονται 24 ακτιβιστές μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για κατασκοπεία και διακίνηση - Κατηγορούμενη και η Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία που το 2015 έφτασε στη Λέσβο κολυμπώντας και η οποία επέλεξε να γίνει αλληλέγγυα επιστρέφοντας στην Λεσβο - Η ιστορία της έχει γίνει ταινία στο Netflix


Ξεκίνησε στη Μυτιλήνη η δίκη που ντροπιάζει διεθνώς την Ελλάδα24 ακτιβιστές μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορούνται για κατασκοπεία, διακίνηση ανθρώπων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επειδή επέλεξαν να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν συνανθρώπους τους να σωθούν.

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται η Σάρα Μαρντίνι, μία από τις δύο κολυμβήτριες από τη Συρία που έγιναν παγκοσμίως γνωστές το καλοκαίρι του 2015, όταν κατάφεραν να φτάσουν στη Μυτιλήνη κολυμπώντας επειδή η βάρκα που τις μετέφερε μαζί με άλλους 16 πρόσφυγες από την Τουρκία άρχισε να βουλιάζει.

Η αδερφή της Γιούσρα Μαρντίνι διαμένει στο Βερολίνο, ασχολείται πιο συστηματικά με την κολύμβηση και το 2016 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με την ολυμπιακή ομάδα προσφύγων.

Η Σάρα, η ζωή της οποίας έγινε ταινία στο Netflix με τον τίτλο The Swimmers, επέλεξε να γίνει αλληλέγγυα επιστρέφοντας στην Λέσβο το 2018, μακριά από την οικογένεια της που μετανάστευσε στο Βερολίνο. 

Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό

sara-marntini-gioysdra

Συμμετέχει εθελοντικά στην οργάνωση Emergency Response Centre International -- ERCI και λίγο αργότερα συλλαμβάνεται από το ελληνικό κράτος μαζί με 24 ακτιβιστές κατηγορώντας τους για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

Ο δύτης Σον Μπίντερ, που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, λίγο πριν την έναρξη της υπόθεσης, έκανε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της Λέσβου. Τον προηγούμενο μήνα, ο Μπίντερ είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτωντας το ζήτημα της "ποινικοποίησης του εθελοντισμού". 

Διεθνής Αμνηστία: Να αποσύρουν τις κατηγορίες οι ελληνικές αρχές

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να βοηθήσουν στη διάσωση ανθρώπων των οποίων η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες παγκόσμιες οργανώσεις κατηγορούν το ελληνικό κράτος για «προσπάθεια ποινικοποίησης του κύματος αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί στα νησιά».

Η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε την υπόθεση εναντίον των εθελοντών ως «παρωδία» και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες.

«Η Σάρα και ο Σον έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνει κάποιος από εμάς αν βρισκόμασταν στη θέση τους. Το να βοηθάς ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε έναν από τους πιο θανατηφόρους θαλάσσιους δρόμους στην Ευρώπη δεν είναι έγκλημα», δήλωσε ο Nils Muiznieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Αμνηστίας.

«Οι Ελληνικές αρχές προσπαθούν να τιμωρήσουν αλληλέγγυους πολίτες και ακτιβιστές και να εκφοβίσουν όσους στο μέλλον θελήσουν να βοηθήσουν ανθρώπους που πνίγονται στη Μεσόγειο» δηλώνει ο Μπον Βαν Εσβελντ, υποδιευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch.

«Οι απίστευτες κατηγορίες κατασκοπείας και διακίνησης κι ό,τι άλλο έχουν σκεφτεί, δεν είναι μόνο παράλογες και άδικες, είναι μία φάρσα. Εχουν πολιτική σκοπιμότητα και τίποτα περισσότερο» τόνισε.

Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη, όμως αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3391540167798171&id=100008266622784

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3391766377775550&id=100008266622784

ΠΗΓΗ