Μέσα από μία απλά διαδικασία, οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα να «καθαρίσουν» από τα «ηλεκτρονικά ίχνη» τους Facebook, Messenger και Instagram


Για όσους χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός ότι κάποιος τρίτος έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα, είναι ένα μόνιμο άγχος. 

Η αλήθεια είναι ότι το Facebook μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον τηλεφωνικό αριθμό ή και το mail σας, ακόμη και αν δεν τα έχετε καταχωρήσει εσείς με το άνοιγμα του λογαριασμού σας εκεί. Για διευκόλυνση των χρηστών, η πλατφόρμα ζητάει από όλους να επιτρέψουν την πρόσβαση στη λίστα επαφών τους, έτσι ώστε να μπορέσει να προτείνει πιο εύκολα λογαριασμούς για να γίνει η επαφή μέσα από την πλατφόρμα.

Κάπως έτσι, το κινητό και το mail σας μπορεί να βρεθούν στους servers της Meta και του Facebook. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να τα αφαιρέσετε και να αποτρέψετε το ανέβασμά τους και στο μέλλον;

Να τι μας αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος τεχνολογίας και Διευθυντής Σύνταξης της ιστοσελίδας Enternity.gr. Παύλος Παπαπαύλου στο reader.gr:

Μια σχετική λύση είναι μεν διαθέσιμη από τον φετινό Μάιο, ωστόσο η πλατφόρμα δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για το θέμα και απλά εντοπίστηκε από ιστοσελίδες του εξωτερικού. Το «μυστικό» αυτό εργαλείο ήταν κρυμμένο μέσα στις σελίδες τεχνικής υποστήριξης του Facebook και μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα πλέον, κάνοντας click ΕΔΩ

Για να αφαιρέσετε το κινητό και το mail σας πρέπει να ακολουθήσετε μερικά πολύ απλά βήματα.

-Μπείτε στο σύνδεσμο που έχουμε αναρτήσει πιο πάνω.
-Επιλέξτε τις πληροφορίες από τα στοιχεία σας που θέλετε να αναζητήσετε στους servers της Meta (πχ. αριθμός σταθερού, κινητού ή και mail) και πατήστε το πλήκτρο «Next».
-Κάντε τη σχετική αναζήτηση και ορίστε που θέλετε να ψάξει ο μηχανισμός (πχ. στο Facebook, στο Messenger ή/και στο Instagram)

Εντός ολίγου θα λάβετε ένα σχετικό μήνυμα (SMS) ή mail για να επιβεβαιώσετε τη σχετική ενέργεια. Και να αποκλείσετε και το ενδεχόμενο κάποιος φίλος σας να τα ανεβάσει στο άμεσο (ή και όχι μέλλον).

Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζει κανείς ποια ακριβώς στοιχεία έχει η Meta από την πλοήγηση σε Facebook, Messenger και Instagram, καθώς ειδικά οι εφαρμογές στα κινητά ζητούν υπερβολικά πολλά δικαιώματα πρόσβασης στη συσκευή σας.

Τέτοια εργαλεία, ωστόσο, σίγουρα μας κάνουν να είμαστε πιο ήρεμοι όσο τα δεδομένα μας σταματούν να βρίσκονται αποθηκευμένα σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή.

Πηγή: AlfaVita